Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Porinut brod u riječkom brodogradilištu

video Pogledajte porinuće tankera u "3. maju"

Foto Roni BRMALJ
Foto Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2016. u 15:27 2016-01-29T15:27:00+01:00

To je prvo ovogodišnje porinuće u riječkom brodogradilištu od četiri planirana i prvi od dvaju tankera istih karakteristika koji se grade za španjolskog naručitelja. Dugačak je 183 metra, širine 32 metra, visina mu je 17 metara, a plovit će pod ciparskom zastavom

RIJEKA - U »3. maju« danas je porinut tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija »Panagia Thalassidi« koji se na riječkim navozima gradi za španjolsku kompaniju Marflet Marine. Riječ je o »kemikalcu« nosivosti 51.000 tona i vrijednom tridesetak milijuna dolara i prvom od dva broda koje su Španjolci ugovorili sa riječkim brodogradilištem.

Porinuće bilo je radno, što znači bez uobičajenog »šušura« koje prati ovakve velike događaje za brodograditelje, a označio je i povratak »3. maja« nekakvom uobičajenom ritmu izgradnje i isporuke brodova na navozima.

Kako je potvrdio i direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić, sa riječka su dva navoza u ovoj godini planirana ukupno četiri porinuća - drugi tanker za Španjolce, drugi »asfalter« za dosad najjačeg naručitelja i poslovnog partnera »3. maju«, švedski Wisby Tankers. Do konca godine u planu je porinuće i prvog od ukupno pet samoiskrcavajućih brodova za prijevoz rasutog tereta (self-unloading bulk carriers) koje su Riječani ugovorili prošle godine sa kandskom kompanijom Algoma.

Porinuti tanker dug je 183 i širok 32 metra, a uz direktora »3. maja« Domagoja Klarića i predstavnike brodovlasnika, prvom ovogodišnjem porinuću u riječkom brodogradilištu nazočio je i predsjednik Uljanik grupe Gianni Rossanda sa suradnicima.

Riječi blagoslova uputio je velečasni Luka Lučić dok je porinuće uspješno vodio Željko Vučković. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.