Norijada širom Hrvatske

Pogledajte kako slave maturanti u Rijeci i Opatiji: Četiri intervencije riječke hitne pomoći

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Najteže je ozlijeđen stariji muškarac koji se poskliznuo na brašno na kamenim pločama u Ulici Ante Starčevića. U padu je ozlijedio glavu i slomio kuk



ZAGREB / RIJEKA Maturanti danas slave završetak srednje škole širom Hrvatske. 


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar čestitao je maturantima završetak srednje škole i zaželio im uspjeh u životu.


»Čestitam im, to je uvijek uspjeh«, rekao je Mornar u srijedu u izjavi za novinare nakon Finine dodjele nagrada Zlatna bilanca.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER





»Uspjeh je završiti jednu stepenicu u obrazovanju«, kazao je Mornar te dodao da će neki od maturanata na tržište rada, a neki, i to većina, nastaviti školovanje.


»Želim im puno uspjeha u budućem životu, bilo u poslu ili školovanju«, rekao je Mornar.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



Ujedno je pozvao maturante da se danas (za vrijeme norijade) primjereno ponašaju, kako bi im današnji dan ostao u najboljem sjećanju.


Maturanti su i danas na proslavi završetka srednje škole brašnom posipavali središte Rijeke, a posebice Korzo, no policija zasad nije zabilježila veće izgrede, a hitna pomoć intervenirala je u četiri slučaja.


Najteže je ozlijeđen stariji muškarac koji se poskliznuo na brašno na kamenim pločama u Ulici Ante Starčevića. U padu je ozlijedio glavu i slomio kuk, doznaje se.


Maturanti su se posipavali brašnom, polijevali vodom iz vodenih pištolja, gađali se jajima te zdušno zviždali i pjevali.


Zabavu na Korzu i u Starčevićevoj ulici građani su izbjegavali prolazeći usporednim ulicama, a maturanti su za to vrijeme aktivirali na desetke signalnih baklji, petarde te »topovske udare«.


Cilj većine bilo je područje Delte, oko Mrtvog kanala, gdje su uz piće nastavili zabavu, a čistačima su prepustili da središte grada vrate u prvotno stanje. Gradske fontane danas su bile bez vode i ograđene kako bi se izbjeglo skakanje u njih i moguće ozljede.


No, maturanti u Delnicama, kao i proteklih godina, brašno su darovali za humanitarne potrebe te su se prisjetili Tina Grgurića, koji je prošle godine poginuo na maturalnom putovanju. Tijelima su oblikovali njegovo ime ispred škole te pustili u zrak sedamdesetak raznobojnih balona.


 


Opatijske maturante Obrtničke škole posjetio je gradonačelnik Ivo Dujmić te im darovao tortu.


Liburnijski maturanti također se zabavljaju na ulicama i parkovima, uz smijeh i pjesmu.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



Dan zagrebačkih maturanata započeo je u srijedu u 12 sati okupljanjem maturanata na Trgu bana Jelačića nakon čega su se već tradicionalno uputili na proslavu završetka srednje škole na jezeru Bundek.


Grad Zagreb i ove godine je organizirao proslavu posljednjeg dana nastave za učenike završnih razreda zagrebačkih srednjih škola, popularnije znanu kao »norijadu«.