PREDSTAVLJENI NA KORZU

Pogledaje nove riječke autobuse, uskoro ih stiže još

Marinko Glavan

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Nakon nabave 54 nova vozila, prosječna starost voznog parka Autotroleja bit će šest godina. Ta je tvrtka posljednjih nekoliko godina nabavila i 40 autobusa na stlačeni prirodni plin, vrijednih gotovo 74 milijuna kuna.



RIJEKA –  Prvih devet, od ukupno 22 nova autobusa Autotroleja, nabavljena u sklopu “No regret” projekta Europske unije, predstavljeno je Riječanima na Korzu.


Riječ je o solo niskopodnim autobusima, namijenjenima za održavanje gradskih i prigradskih linija, vrijednima 19,4 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta nabavke 22 autobusa 48,5 milijuna kuna. Za nabavku novih autobusa je iz Kohezijskog fonda EU osigurano 38 milijuna bespovratnih sredstava, uz dodatnih 9,7 milijuna kuna iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, tako da će Autotrolej za 22 nova autobusa u konačnici platiti svega 713 tisuća kuna.


Predstavljanju novih autobusa prisustvovali su gradonačelnik Vojko Obersnel, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktor Autotroleja Alberto Kontuš te Bogdan Tihava, glavni izvršni direktor Auto Hrvatske, isporučitelja autobusa.




Ministar Butković je kazao kako je nabavka autobusa za Autotrolej dio šireg projekta kojim je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uz sufinanciranje iz Kohezijskog fonda, osiguralo 315 milijuna kuna, za nabavku ukupno 187 autobusa u devet hrvatskih gradova, od čega je 127 novih autobusa već isporučeno.


– Posebnost ovog programa je u tome što 85 posto sredstava osigurava Europska unija, a preostala sredstva Minisarstvo, što je velika pomoć gradovima i njihovim tvrtkama koje se bave javnim prijevozom. Prioritet je bilo povećati sigurnost i udobnost javnog prijevoza, uz zaštitu okoliša. U sudenom ove godine bit će objavljen još jedan javni poziv za sličan program nabave novih autobusa te očekujem da će se i Rijeka javiti, s obzirom da je u programu koji je u tijeku sudjelovala u nešto manjoj mjeri od drugih gradova, rekao je Butković.


Gradonačelnik Obersnel je najavio kako će tijekom ove i iduće godine Autotrolej svoj vozni park obnoviti s čak 54 nova autobusa.


– Uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, putem europskih fondova danas predstavljamo prvih devet autobusa, a do kraja listopada stiže još trinaest novih vozila. S obzirom da je iz EU fondova i iz proračuna Ministarstva osigurano gotovo stopostotno bespovratno financiranje, za nas je ovo dobar model nabave autobusa.



Iduće godine Autotrolej će nabaviti još 32 nova autobusa, sufinanciranih sredstvima EU kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka s osamdeset i pet posto, dok će ostatak osigurati Autotrolej. To je ukupno 54 autobusa u godinu dana, što će znatno popraviti prosječnu starost voznog parka koja će pasti ispod deset godina.


Imali smo problema zbog starosti autobusa, no s nabavkom ovolikog broja novih, očekujem da će problema biti puno manje, rekao je Obersnel, najavivši kako će devet autobusa predstavljenih na Korzu prometovati uglavnom na linijama na području Grada Rijeke.


Od preostalih 13 autobusa koji stižu u listopadu, devet će biti prigradskih solo autobusa, uz još četiri zglobna autobusa, najavio je direktor Autotroleja Kontuš, ističući kako će nabavka novih vozila unaprijediti kvalitetu usluge javnog prijevoza u Rijeci i okolici.


Na pitanje novinara o nedostatku vozača i ukinutim linijama javnog prijevoza odgovorio je kako je problem nedostatka vozača riješen, a linije će se, prema njegovim riječima, i dalje “optimizirati, kako bi se postigao što povoljniji omjer cijene i kvalitete javnog prijevoza”.