Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. listopada 2018.
Izmjena regulative

Podžupan Petar Mamula: Indeks starenja – više europskog novca za Gorski kotar

Podžupan Petar Mamula: Indeks starenja – više europskog novca za Gorski kotar
Podžupan Petar Mamula: Indeks starenja – više europskog novca za Gorski kotar
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2017. u 17:05 2017-10-23T17:05:40+02:00

Uvođenjem indeksa starenja nastoji se veće šanse pružiti demografski opustošenim područjima kojima svakako treba pomagati, rekao je podžupan

RIJEKA – Na redovitom press kolegiju u Županiji zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je o angažmanu Županije u aktualnim procesima izmjene zakonske regulative o regionalnom razvoju i brdsko planinskim područjima.

Prema nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnomu razvoju, namjerava se unaprijediti pravni okvir politike regionalnoga razvoja koji se odnosi na postupak ocjenjivanja i razvrstavanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te određenje potpomognutih područja.

Kako je poznato, sadašnji indeksi nisu odgovarali goranskim područjima, a Mamula je, kao član vladine radne skupine, rekao da se razmišlja o povećanju broja kategorija sa 4 na osam, uz posebnu kategoriju područja sa natprosječnom starijim stanovništvom. S obzirom da se Gorski kotar u to uklapa, to znači da bi takav novi indeksni pokazatelj omogućio goranskim općinama da lakše apliciraju na europska i državna poticajna sredstva, procjenjuje Mamula.

– Uvođenjem indeksa starenja nastoji se veće šanse pružiti demografski opustošenim područjima kojima svakako treba pomagati, rekao je podžupan.

Drugi važan zakon koji je u procesu izmjena je Zakon o brdsko-planinskim područjima, a odlukom ministrice regionalnoga razvoja osnovana je radna skupina čiji su članovi i predstavnici iz ove županije, i to gradonačelnici Delnica, Vrbovskog i Čabra.

– To je prilika da se istakne problematika Gorskog kotara i Županija će u suradnji s članovima radne skupine aktivno surađivati kako bi novi pravni okvir omogućio gospodarski i društveni razvoj Gorskog kotara što je preduvjet prekidanja procesa depopulacije. Kao što znamo, suspenzijom tog zakona Gorski kotar je puno izgubio, a sada će se to, nadamo se, kompenzirati nekim novim mjerama, rekao je Mamula. U suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi se i program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz europskih strukturnih fondova, s ciljem sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, što uključuje ceste, nogostupe, klizišta, biciklističke staze, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, toplovode, male elektrane i slične objekte javne namjene.

Iznos od 1,7 milijuna kuna namijenjen je za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za 6 jedinica lokalne samouprave, i to općine Jelenje, Brod Moravice, Mrkopalj, Ravna Gora te gradove Čabar i Vrbovsko.

Pročelnica Melita Raukar izvijestila je što je Primorsko-goranska županija učinila po pitanju ulaganja u ruralna područja – podsjetila je da je prije godinu dana Županijska skupština usvojila Program provedbe mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije za razdoblje 2017.-2020. godine. Cilj programa je potaknuti razvoj ruralnog prostora županije kroz jačanje konkurentnosti sektora poljoprivrede, šumarstva, poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima te postizanje raznolikosti ruralnog gospodarstva te povećanje poduzetničke i turističke aktivnosti, sa 3 cilja: održivog razvoja poduzetništva na ruralnom području, podizanja kvalitete života stanovništva kroz unapređenje infrastrukture, te poboljšanje društvene i socijalne uključenosti.

Iz proračuna PGŽ tijekom 2017. godine izdvojeno je preko 10 milijuna kuna, iz čega se u okviru poduzetništva financirala nabava opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti za poduzetnike u sektoru malog gospodarstva, subvencionirale se kamate na poduzetničke kredite, sufinanciralo projektiranje i građenje zajedničke komunalne infrastrukture unutar malih poslovnih zona, priprema dokumentacije u svrhu prijave na EU natječaje itd.

Pročelnica Raukar informirala je i o novom natječaju za sufinanciranje inovacija. Istaknula je da je Primorsko-goranska županija odavno prepoznala značaj inovatorstva te još od 1995. godine provodi izbor i dodjeljuje sredstva najboljim inovacijama radi poticaja inovatorima da stvaraju i taj svoj rad prikažu javnosti. Kroz to je razdoblje osamdesetak inovacija zaživjelo na tržištu, kazala je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka