Poslovno-stambena zgrada trebala bi biti dovršena do proljeća iduće godine

Poduzetni policajac: Konačno je otkriveno tko stoji iza izgradnje na Klobučarićevom trgu

Nela Valerjev Ogurlić

Četrdesetdvogodišnji Alen Janičić iz Novigrada vodio je  projekt izgradnje stanova namijenjenih zbrinjavanju članova sindikata policije, a sada je, pred odlazak u mirovinu, odlučio i privatno se posvetiti biznisu s  nekretninama. Od austrijske državne agencije HETA koja je preuzela sporne nekretnine Hypo banke kupio je tvrtku  »Projekt Stari grad« i preimenovao je u »Galerija riječka«



RIJEKA Izgradnja poslovno-stambene zgrade na Klobučarićevom  trgu koja je uzburkala dio riječke javnosti trebala bi okončati do proljeća iduće godine – najavljuje Alen Janičić, vlasnik i direktor tvrtke »Galerija riječka«, osnovane radi realizacije ovog projekta.


Četrdesetdvogodišnji Janičić živi u Novigradu, a od 2005. obnaša  dužnost glavnog povjerenika Sindikata policije Hrvatske za PU Istarsku. Pod okriljem Sindikata pokrenuo je i vodio projekt izgradnje stanova namijenjenih zbrinjavanju članova sindikata, a sada je, kaže, pred odlaskom u mirovinu pa se i privatno odlučio posvetiti biznisu s  nekretninama. U životu okreće novu stranicu.


Zbog toga je od austrijske državne agencije HETA koja je preuzela sporne nekretnine Hypo banke i prodaje ih na tržištu kupio tvrtku  »Projekt Stari grad« koja je bila u njezinom 100-postotnom vlasništvu. Nije nam otkrio cijenu po kojoj se tvrtka prodavala, ali kaže da ju je  kupio vrlo povoljno. Tako je postao vlasnik parcele koja je u proteklih dvadeset godina bila u posjedu različitih investitora kojima se danas sudi zbog financijskih malverzacija.


Žal za parkom


Podsjetimo, Grad Rijeka je zemljište ispred Osnovne škole Nikola Tesla još 1995. prodao poduzeću Itacro invest, koje je poslije preimenovano u Fenixve, a na toj je lokaciji trebalo izgraditi podzemnu garažu i poslovno stambeni centar, ali je investitor promijenio planove i novac preusmjerio u druge projekte, a Riječanima u središtu grada ostavio građevinsku jamu u koju su prodrle podzemne vode i pretvorile je u omanje jezero.Sramotno stanje s močvarom u središtu grada potrajalo je punih pet godina, kada novi investitor Austrograd nastavlja s izgradnjom garaže koju dovršava 2005. godine. Grad Rijeka u međuvremenu otkupljuje pravo građenja na platou garaže s namjerom da na njoj izgradi  gradsku knjižnicu, ali od toga odustaje 2012. godine, nakon višegodišnjeg zastoja projekta zbog statičkih problema garaže, u međuvremenu prodane tvrtki Garaže Rijeka koja je 2014. izvela dodatna ojačanja konstrukcije radi dugoročne stabilnosti građevine.

Izgradnja knjižnice trebala je popraviti negativan imidž lokacije na kojoj su se prije prodaje Fenixveu nalazili park i dječje igralište, za kojim mnogi Riječani i danas žale, jer su u zamjenu dobili devastiran  prostor u središtu grada koji je u proteklih dvadeset godina postao mjestom različitih propalih investicija.



Što će se i kada graditi na parceli u vlasništvu Grada za sada je pitanje bez odgovora, kao i ono o konačnom uređenju Klobučarićevog  trga. Kad je 2012. promijenjena odluka o lokaciji knjižnice, koja bi prema novom projektu trebala biti izvedena u T-objektu kompleksa »Rikard Benčić«, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je izjavio da odustanak od izgradnje knjižnice na Klobučarićevom trgu ne znači i odustanak od gradnje zgrade prema projektu Hrvoja Njirića koja će također imati  javnu namjenu. Međutim, od tada do danas nije bilo nikakvih informacija koje bi govorile da se o tome zaista razmišlja.U međuvremenu, na inicijativu Vijeća roditelja OŠ Nikola Tesla započet je projekt privremenog uređenja trga kako bi se učenicima omogućio kvalitetniji boravak na platou za vrijeme odmora. Da se djeca ne bi sudarala s prolaznicima, kolorističkim intervencijama na parteru odijelit će se prostori za igru od pješačkog koridora. Dio stupića na platou garaže bit će pretvoren u klupice, a prema projektu koji je izradila arhitektica Leora Dražul djeca bi uz prostor za spontane igre trebala dobiti i mrežama zaštićena igrališta za nogomet i košarku.


Fantomski projekt


Upravo stoga je nedavno aktiviranje gradilišta na parceli pred Kosim tornjem izazvalo reakcije građana, koji opravdano negoduju zbog  žalosnog stanja Klobučarićevog trga i sumnjičavo gledaju na svaki novi zahvat u prostoru.


Iako je izgradnja poslovno stambenog objekta na trgu odavno zacrtana, o čemu je Novi list pisao u više navrata, ne treba se čuditi što dio  javnosti ovaj projekt doživljava »fantomskim«. U nizu problematičnih investitora koji su se u zadnja dva desetljeća smjenjivali na ovoj lokaciji nije lako pratiti tko je kada što planirao graditi.


Nakon što je kupio imovinu Fenixvea u stečaju, Austrograd je pravo građenja na ovoj parceli prodao tvrtki EPU u većinskom vlasništvu Austrijanca Heinza Grundmanna, jednog od optuženih zbog financijskih malverzacija u aferi Austrograd.


Prema ugovoru sklopljenom između Grada Rijeke, Austrograda i  EPU-a, poslovno stambena zgrada trebala je biti izvedena do siječnja 2008. godine, a za svaki dan kašnjenja investitor je trebao platiti 510 eura do maksimalnog iznosa od 15.300 eura.


Budući da EPU nije ispoštovao ugovor, a u međuvremenu je promijenio naziv u Projekt Stari grad, Grad Rijeka je s ovom tvrtkom 2010.  zaključio ugovor prema kojem je investitor umjesto ranije ugovorene  novčane kazne o svom trošku dužan urediti i opremiti malo dječje igralište s toboganom i ljuljačkama na površini od 183 kvadrata, zapadno od buduće poslovno stambene zgrade.



Osim poslovno-stambene zgrade na Klobučarićevom trgu, Alen Janičić sudjeluje i u projektu stanogradnje na Rastočinama gdje će biti izgrađena četiri nebodera s 360 stanova namijenjenih zbrinjavanju članova osam većinskih sindikata hrvatskih javnih i državnih službenika.Sindikat policije, Nezavisni sindikat knjižničara, Sindikat pravosudne policije, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja osnovali su trgovačko društvo Matica stanogradnja, u koje je uključena i tvrtka »Sigma Matica«, koja djeluje kao operativna tvrtka Matice stanogradnje i svojim djelovanjem osigurava gradnju stanova za članove sindikata po povoljnim cijenama.Cijel projekt osmislio je upravo Janičić, kao glavni povjerenik Sindikata policije Hrvatske za PU Istarsku. On je u Novigradu 2006. godine pokrenuo gradnju 12 stanova za članove Sindikata policije, da bi 2009. inicirao udruživanje s ostalim sindikatima i osnivanje Matice stanogradnje kojoj je jedno vrijeme bio i direktor. Do sada je pod okriljem sindikalne tvrtke izgrađeno 50 stanova u Puli, 120 u Zadru i 390 u Zagrebu. Oko 30 posto stanova od ukupnog broja izgrađenih prodaje se na tržištu, dok je 70 posto namijenjeno članovima sindikata kojima se prodaju po povoljnim cijenama, a i projektno su prilagođeni njihovim potrebama. Stanovi nisu velike kvadrature, jer kako kaže Janičić, »gradimo ono što ljudi mogu kupiti«.Četiri riječka nebodera, visine trinaest i petnaest katova, gradit će se  na zemljištu bivšeg Instalatera, što ga je tvrtka »Sigma Rijeka« koju je osnovao Janičić kupila od Nove ljubljanska banke nakon propasti Energoplana koji je 2008. najavljivao gradnju ultramodernog naselja na Rastočinama. Novi projekt vjerojatno neće biti tako glamurozan, ali kako ističe Janičić, bit će najveći projekt stanogradnje u državi. Uključivat će i gradnju podzemne garaže, te kvartovskog šoping centra, a gradnja bi trebala početi iduće jeseni.


Povratak bedema


Obavezu uređenja igrališta preuzeo je i novi vlasnik tvrtke Alen Janičić koji je aktivirao gradilište potkraj rujna 2015., netom prije isteka građevinske dozvole koju je bivši vlasnik prvi put ishodovao još 2011. godine, a zatim je 2013. produljio za još dvije godine. Kuću koja se gradi radi komercijalne prodaje poslovnih i stambenih prostora projektirao je arhitekt Ranko Mažuran iz zagrebačke tvrtke Cardo, a glavni projekt je još 2010. dobio suglasnost gradske Komisije za ocjenu projekata u Starom gradu.


Nova poslovno stambena zgrada imat će prizemlje i četiri kata. Svojim konzolno izbačenim etažama prelazit će preko ostatka srednjovjekovnog bedema, koji je 2004. uklonjen radi izgradnje garaže, a na svoje bi mjesto trebao biti vraćen do kraja godine. U prizemlju kuće bit će  šest ugostiteljskih objekata, na prvom i drugom katu nalazit će se deset ureda, dok će na dvije gornje etaže, od kojih je zadnja uvučena, biti smješteno ukupno petnaest stanova, od kojih jedan četverosobni, šest dvosobnih i osam trosobnih. U novu će zgradu biti uklopljene i dvije postojeće kućice s izlazom iz garaže.


Na gradilištu se trenutačno izvode zidići koji služe nivelaciji terena, a prema riječima Alena Janičića u garaži se priprema gradnja betonskih stupova zbog dodatnog ojačanja dijela platoa koji će nositi novu građevinu.