Od danas do 20. rujna

Podnošenje zahtjeva: Besplatne školske knjige za 1.200 riječkih osnovaca

Ingrid Šestan Kučić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Za besplatne udžbenike ove je godine u proračunu Grada Rijeke osigurano 450 tisuća kuna, a poklon bonovi za preuzimanje  školskih knjiga izdavat će se u iznosu od 250 do tisuću kuna



Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb organizira akciju zaprimanja zahtjeva građana za dobivanje poklon-bona za školske knjige osnovaca za narednu školsku godinu, a zahtjevi će se zaprimati od 20. lipnja do 20. rujna radnim danom od 8.30 do 15.30 u šalter-sali Gradske uprave na Titovom trgu. U istom razdoblju zaprimat će se zahtjevi građana za podmirenje troškova marende i obroka u produženom ili cjelodnevnom boravku učeniku.


Prema podacima Odjela pravo na besplatne udžbenike ove će godine ostvariti oko 1.200 učenika osnovnih škola, za što je u proračunu Grada Rijeke osigurano 450 tisuća kuna, a korisnici će uz predočenje poklon-bona moći preuzeti školske knjige u svim knjižarama koje budu zainteresirane za sklapanje ugovora s Gradom Rijeka. Korisnici poklon bonova imat će obvezu vraćanja udžbenika, kako bi se isti mogli koristiti i ove školske godine stoga je planiran nešto manji iznos vrijednosti poklon bona s obzirom da će se moći koristiti udžbenici kupljeni prošle godine. Razmjena udžbenika obavljat će se u razdoblju od 20. lipnja do 20. srpnja i od 22. kolovoza do 9. rujna u skladištu Gradskog društva Crvenog križa Rijeka na adresi Podpinjol 3A i 5, svakog radnog dana, i to ponedjeljkom i utorkom od 12 do 18 sati te srijedom, četvrtkom i petkom od 10 do 16 sati.



Istodobno sa zaprimanjem zahtjeva za poklon bonove za udžbenike i besplatne obroke u školama primat će se i  zahtjevi za podmirenje troškova boravka djeteta u jaslicama i vrtiću za iduću pedagošku godinu, kao i zahtjevi za podmirenje troškova javnoga gradskog prijevoza učeniku srednje škole ili studentu. Ti će se zahtjevi zaprimati od 16. kolovoza do 20. rujna.




Pravo na podmirenje troškova djece u vrtićima ili jaslicama ostvarivat će dijete koje ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka, dijete hrvatskoga ratnoga vojnog invalida iz Domovinskog rata ili dijete civilnog invalida iz Domovinskog rata, udomljeno dijete te dijete čiji roditelj ostvaruje pravo na dječji doplatak.


To je pravo u ovoj pedagoškoj godini steklo 736 riječke djece, u dobi od nekoliko mjeseci do sedme godine. Što se pak podmirenja troškova prijevoza tiče to pravo će moći ostvariti redoviti učenici srednjih škola i studenti iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka.



Poklon-bon za preuzimanje rabljenih školskih knjiga te novih školskih knjiga izdavat će se u iznosu od 250 do tisuću kuna ovisno o socijalnom uvjetu koje dijete ili kućanstvo zadovoljava. Pravo na poklon bon imaju osnovci koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, udomljeno dijete, dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb ili iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva. Cenzus za dvočlano kućanstvo 2.900 kuna, tročlano kućanstvo 3.900 kuna, četveročlano kućanstvo 5.000 kuna, a za brojnija kućanstva plus 700 kuna za svakoga dodatnog člana.


Pravo na pokrivanje mjesečnih troškova organizirane marende i obroka u produženom ili cjelodnevnom boravku učeniku osnovnih škola imaju pak djeca koja također ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka te dijete hrvatskoga ratnoga vojnog invalida iz Domovinskog rata ili civilnog invalida iz Domovinskog rata te udomljeno dijete.


U ovoj školskoj godini to pravo na besplatnu marendu ostvarilo je 1.366 učenika riječkih osnovnih škola od njih ukupno 8.466, dok je pravo na podmirenje troškova prehrane u produženom i cjelodnevnom boravku imao 591 učenik od njih 1.966 koliko ih je pohađalo te programe. Većina učenika, njih 84 posto, to je pravo stekla jer su njihove obitelji zbog izrazita siromaštva korisnici državne zajamčene minimalne naknade ili zbog toga što su ukupni prihodi njihova kućanstva niži od gradskih cenzusa minimalnih prihoda za određeni broj članova kućanstva, a ostalih 16 posto zbog bolesti ili teškoća u razvoju.