Grobnički dondolaši

Podignuto dondolaško zvono i najavljene maškare na Grobnišćini

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



ČAVLE – Silvano Klić iz Podkilavca, najdondolaš u 2019. godini, uz pomoć svojih kolega dondolaša Frana Fućka i Danisa Čargonje podignuo je u ponedjeljak u predvečerje veliko stilizirano zono u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, u Cipici na Cerniku, uz mnogobrojne dondolaše i mještane okolnih naselja, zazvonio i time najavio peto godišnje doba – doba mesopusta na Grobnišćini. Naime, već po tradiciji, Grobnički dondolaši svake godine uz Žejanske zvončare prvi počinju s maškaranim događanjima, odmah na blagdan Sveta tri kralja.


– Pred nama je mjesec i pol zvonjave, maškaranja, zabava i ovime pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže. Protekle godine našoj udruzi priključilo se petnaestak novih članova, tako da nas je sada oko 120, a među njima i tridesetak malih, na koje smo posebno ponosni, jer će oni nastaviti ono što smo mi započeli prije dva desetljeća, kazao je predsjednik Grobničkih dondolaša Alen Haramija.


Grobnički dondolaši ove godine obilježavaju dvadeset godina rada, a na početak rada podsjetio je Aljoša Žeželić, koji je uz Sašu Jovandića, Frenkija Fućka, Ivana Raka i Duška Žeželića bio jedan od inicijatora osnutka udruge proizašle iz Čavjanskih maškara.




– Godine 1998. djelovali smo u sklopu Čavjanskih maškara, imali odličnu masku s kojom smo se predstavili na Riječkom karnevalu. Privukli smo pažnju i kada smo se okupili godinu dana kasnije, s opremom i zvonima, bilo je to uistinu nešto.


Predstavili smo se na Grobničkoj noći, ušli u Dom kulture u Čavlima, zazvonili i napravili kolo. Bilo nas je 24, a zvonili smo kao da nas je stotinu. Bio je to početak Grobničkih dondolaša, a početkom 2000. godine imali smo prvi samostalni nastup na Riječkom karnevalu.


Veseli nas da je uz nas danas sve više ljudi, od početka imamo podršku Općine Čavle, a posebno nas veseli sve veći broj mladih koji nam se priključuju, kazao je Žeželić.


Nakon što je pust i službeno najavljen, već ovaj vikend, 11. i 12. siječnja, Dondolaši kreću u »obahajanje Grobnišćine«, tradicionalni obilazak grobničkih naselja – Čavala i Jelenja. U subotu, 11. siječnja obići će čavjanska naselja, navečer, oko 19 sati ispred Doma kulture u Čavlima zajedno s Čavjanskim maškarama podignuti pusta, a dan kasnije, 12. siječnja slijedi obilazak jelenjskih naselja, gdje će svojom zvonjavom pozvati mještane na maškarana događanja.



Među njima, i ove će godine biti održano još jedno tradicionalno maškarano događanje – Maškarani Platak, najavljen za 8. veljače, dok će se dan kasnije, 9. veljače, održati smotra zvončara naziva »Grobnička simfonija«, na kojoj je najavljen dolazak petstotinjak zvončara, a koja je ove godine u sklopu programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture.


Početak veljače bit će tako u znaku programa Rijeka – EPK 2020 te će se tome prilagoditi i ovogodišnje peto godišnje doba na Grobnišćini. Grobnički će dondolaši sudjelovati i na brojnim maškaranim događanjima u okolici, a 25. veljače obahajanjem Čavala i paljenjem pusta zatvorit će ovogodišnje maškare na Grobnišćini.



Humanitarni kalendar još u prodaji


Frenki Fućak podsjetio je kako su Grobnički dondolaši drugu godinu za redom pokrenuli humanitarni kalendar, koji je ove godine tiskan u u nakladi od tisuću primjeraka, a prodajom se žele prikupiti novčana sredstva koja će biti proslijeđena na račun jedanaestogodišnjeg Maura Baraka koji se liječi od kongenitalne pseudoartroze tibije i fibule. Uz sponzore, doprinos su dali i fotografi koji su se odrekli honorara, a bez čije profesionalnosti i iskustva ovo ne bi bilo moguće.



– Prodaja kalendara ide dobro, ostalo je još nekoliko komada koji će se prodavati na našim manifestacijama, a zainteresirani ih mogu kupiti kod svakog našeg člana. U fotografiranju kalendara ove je godine sudjelovalo sedamnaest naših dondolaša, koji su snimani po raznim lokacijama na Grobnišćini, kazao je Fućak, dodajući kako je projekt unikatnog kalendara pokrenut prošle godine, također s humanitarnim ciljem, kada su se prikupljala sredstva za potrebite obitelji s područja Grobnika.