Neobični incident u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

Pod ključem: Mladi par »zapeo« u Guvernerovoj palači

Slavica Kleva

Djevojka i mladić ostali su nakon 20:00 sati zaključani u dvorištu muzeja, pa su na lice mjesta izašli i vatrogasci, no njihovu intervenciju preduhitrio je domar



RIJEKA »Ovo mi je prvi glas«, rekla je Margita Cvijetinović Starac, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koji se nalazi u zgradi nekadašnje Guvernerove palače, na naš upit da li može opisati događaj koji se zbio u petak nešto prije 21 sat, kada je zaključano iza vanjskih željeznih vratiju ostalo dvoje posjetitelja.


Naime, u petak u 20:46 sati zatražena je intervencija dežurnih vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe kako bi razbili vrata i »oslobodili« mladića i djevojku koji su ostali zaključani. 


  Dvoje mladih je već nakon 20 sati, kada su shvatili da su ostali zaključani, počelo nazivati razne servisne brojeve ne bi li ih netko otključao, pa su tako kontaktirali i komunalnog redara Grada Rijeke koji je pak promptno pronašao domara koji je taj dan poslijepodne bio dežuran i uredno zaključao sve u 20 sati.




Istovremeno mladi je par zatražio i intervenciju vatrogasaca, ali baš kada su oni stigli, stigao je i domar, pa su vanjska željezna vrata Muzeja ipak ostala neoštećena, a posjetitelji oslobođeni. 


  – Izuzetno nam je žao što se tako nešto dogodilo, ne pamtim takav događaj, mladić i djevojka su nedužni, jednostavno se dogodilo. Nakon vašeg upita išli smo pregledavati snimke video nadzora i doista ugledali dva posjetitelja u dvorištu našeg muzeja i Muzeja Grada Rijeke kako razgledavaju vanjske eksponate, lansirne cijevi ispred Muzeja Grada Rijeke. Na snimkama se vidi i da je čuvar izašao u 20 sati, a ubrzo nakon njega dolaze i mladić i djevojka koji pokušavaju otvoriti vrata. Na žalost, u petak sam otišla oko 19 sati, ispratili smo sve posjetitelje, no eto, mladi par je ostao zaključan, kazala nam je ravnateljica ispričavši se u ime muzeja zbog neugodnosti koje je mladi par doživio. 


  – Ulazna vrata dvorišta ispred muzeja zaključavamo ponajviše kako bi spriječili devastiranje parka i vanjskih eksponata. Iskustva su bila neugodna i to je jedini razlog zašto ih zaključavamo, dodala je ravnateljica priznavši da bi preskakanje zidina i ograde bilo vrlo neugodno, pa i opasno iskustvo, ne samo zbog visine nego i gustog bilja zasađenog uz same zidine.