Novi prometni režim

Počinju radovi na riječkim cestama: zbog asfaltiranja na Šetalištu XIII. divizije obilaznim putem do Pećina

Marinko Glavan

Dionica od Piramide do Plumbuma, podijeljena na tri trase duljine 600 metara, bit će asfaltirana do 1. kolovoza, kada će radovi početi u Ulicu Janka Polića Kamova koja će novi asfalt dobiti do 20. kolovoza. U međuvremenu, 21. srpnja počinje asfaltiranje od Žabice do Mlake 



RIJEKA  Radovi na zamjeni asfaltnog sloja na devet kilometara dugom potezu riječkih prometnica od Plumbuma do Preluka započet će u ponedjeljak, 14. srpnja, i to na dionici od Piramide do Plumbuma. U sklopu 13 milijuna kuna vrijednog projekta, čiji su investitor Hrvatske ceste, a izvođač GP Krk, asfalt će, u debljini od osam centimetara prvo biti zamijenjen na Šetalištu XIII. Divizije, najavljeno je iz Rijeka prometa.


  Radovi će se odvijati u fazama, odnosno na tri dionice duljine oko 600 metara, počevši od Piramide prema Plumbumu, kazao je Daniel Frka, rukovoditelj sektora prometa u Rijeka prometu. Prva dionica je od kućnog broja 4 do 26, druga od kućnog broja 27 do 79, a treća između kućnih brojeva 80 i 108.


  – Obnova kolnika na trasi završava prije autobusnog ugibališta na raskrižju Plumbum, jer se planira da će raskrižje koncem godine ili početkom naredne godine ići u rekonstrukciju, odnosno uređenje kružnog raskrižja, za što su investitor također Hrvatske ceste. Ovoga časa nije moguće preciznije predvidjeti koliko će dana trajati radovi po svakoj dionici jer to ovisi o stanju na terenu, kao i o vremenskim prilikama, no dovršetak radova na Šetalištu XIII. divizije planiran je 1. kolovoza, kaže Frka. 


Iz Rijeka prometa pozivaju stanare i vozače da do početka radova uklone svoja vozila iz zone gradilišta te da koriste druge površine za parkiranje. Vozila parkirana u zoni gradilišta biti će premještena »paukom« na područje izvan gradilišta ili na odlagalište premještenih vozila na Brajdici. Za sve informacije o premještenim vozilima na raspolaganju je info-telefon 051 377 340 (07-21h radnim danom, subotom 07-15 sati). 





  Izmjena asfaltnog sloja na državnim cestama od Plumbuma do Preluka, ujedno i žilama kucavicama gradskog prometa izuzetno je složen zahvat, dodaje, te su stoga za radove u najužem gradskom središtu odabrani ljetni mjeseci kada je promet smanjen u odnosu na ostali dio godine.  

  – Iako su Hrvatske ceste i Grad Rijeka poduzeli su sve potrebne mjere da radovi što manje remete uobičajeno odvijanje prometa, gužve u prometu oko zone gradilišta su neizbježne pa molimo vozače da za svoja putovanja biraju obilazne pravce, apelira Frka. 


Obilazni smjer kretanja za vrijeme radova na Šetalištu XIII. divizije je Cindrićeva – Kumičićeva – Kvaternikova – Radnička – Plumbum, a po njihovu okončanju radovi će biti nastavljeni u Ulici Janka Polića Kamova. Predviđeno vrijeme tih radova je od 1. do 20. kolovoza.


  Tjedan dana nakon početka zamjene asfaltnog sloja na Šetalištu XIII. divizije, radovi će početi i na zapadnom dijelu grada, gdje će se od 21. srpnja asfaltirati dionica od Žabice preko Krešimirove ulica do Mlake, počevši od centra prema Zapadu.  


Sve vozače iz Rijeka prometa mole za razumijevanje, te pozivaju da pažljivo prate obavijesti u medijima i poštuju prometnu signalizaciju vezanu za privremenu regulaciju prometa, uz maksimalno korištenje označenih obilaznih smjerova kretanja. Sve informacije o odvijanju prometa za vrijeme izvođenja radova moguće je dobiti na info telefon 051 352 500 u vremenu od 7 do 15.30 sati.



– Radovi na svim prometnicama obavljat će se u fazama i to na način da se na dionicama na kojima se odvijaju radovi omogući ograničeno odvijanje prometa jednim prometnim trakom, samo za autobuse javnog gradskog prijevoza, vozila stanara te vozila interventnih i komunalnih službi, a za sav ostali promet predviđeni su obilazni pravci. Sve informacije o radovima i odvijanju prometa biti će redovito objavljene u medijima, ističe Frka, dodajući kako će na dionicama gdje je to moguće, odnosno ulicama s četiri prometna traka, radovi biti izvođeni naizmjence na lijevoj i desnoj strani kolnika, kako bi se omogućilo prometovanje u oba smjera.


  Nakon 20. kolovoza strojevi će, prema dinamičkom planu izvođenja radova, biti premješteni u Strossmayerovu i Fiumaru, a na zapadnoj strani grada paralelno će biti nastavljeni sve do riječkog zavoja na Preluku. Krajnji rok za završetak svih radova je zadnjeg dana rujna