Za rekonstrukciju i dogradnju školskih objekata ove godine 17 milijuna kuna

Počinje izgradnja škole u Baški i dogradnja u Kastvu

Ingrid Šestan Kučić

Od stare i derutne školske zgrade u Baški, na zahtjev konzervatora ostat će samo pročelje / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Od stare i derutne školske zgrade u Baški, na zahtjev konzervatora ostat će samo pročelje / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Upravo ovih dana počet će radovi u Baški gdje će za dvije godine na mjestu 103 godine stare zgrade niknuti potpuno nova škola. Najkasnije do proljeća bi trebala početi i dogradnja škole u Kastvu gdje će novim aneksom biti riješen dugogodišnji problem prenapučenosti ove škole



RIJEKA  Ovogodišnja kapitalna ulaganja u školske objekte Primorsko-goranske županije »teška« su 17 milijuna kuna, a tim će se županijskim proračunskim sredstvima krenuti ili pak nastaviti s nadogradnjom i rekonstrukcijom cijelog niza osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Primorsko-goranska županija.


Najveći dio tog proračunskog kolača, tri milijuna kuna, izdvojen je za sufinanciranje rekonstrukcije Područne škole Baška – OŠ Fran Krsto Frankopan Krk s dogradnjom školske sportske dvorane.


Izgradnja nove školske zgrade i sportske dvorane trebala bi započeti ovih dana, a riječ je o projektu vrijednom 12,4 milijuna kuna koji će po principu »pola-pola« financirati lokalna i regionalna uprava čime će konačno biti zaključena duga priča o neprimjerenim uvjetima održavanja nastave u Baški.


U naredne dvije godine na mjestu 103 godine stare zgrade niknut će potpuno nova škola, a sukladno uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela bit će sačuvana u dijelu koji se tiče njenog pročelja, dok će se sve ostalo rušiti i iznova graditi.   

Uporabna dozvola




Druga investicija po visni izdvajanja također bi trebala okončati dugogodišnju priču neprimjerenih uvjeta nastave, a riječ je o ulaganju od 2,3 milijuna kuna koji će pripasti OŠ Milan Brozović Kastav.


Nadogradnja te škole podrazumijeva izgradnju aneksa zgrade kojim bi se napokon trebalo stati na kraj prenapučenosti školske zgrade, a riječ je o investiciji koju zajednički financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Primorsko-goranska županija.



U suradnji s Upravnim odjelom za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima ove se godine planira i izrada projektne dokumentacije za uređenje krovova, prozora, fasada i sustava centralnog grijanja u svrhu povećanja energetske učinkovitosti školskih zgrada, a riječ je o OŠ Ivan Goran Kovačić Vrbovsko, OŠ Petar Zrinski Čabar, OŠ Viktora Cara Emina Lovran, OŠ Ivana Mažuranića Novi Vinodolski te OŠ Kraljevica. Također u planu je izrada energetskih certifikata za sve objekte ustanova školstva, odnosno za 54 objekta osnovnih i srednjih škola za koje do sada certifikati nisu izrađeni. Naime, u protekle tri godine izrađeni su energetski certifikati za 33 objekta površine iznad 500 četvornih metara.



Prema planovima izgradnja aneksa trebala bi započeti najkasnije za dva mjeseca, a prema riječima pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Edite Stilin, sve što se čeka uporabna je dozvola.


   – Projektna dokumentacija odavno je gotova, kao i troškovnik. Imamo sve potrebne dozvole osim uporabne i čim je dobijemo radovi kreću. Zapravo mi smo već prošle godine započeli s radovima u dijelu postojeće zgrade koji će na naslanjati na novi dio. Uloženo je 250 tisuća kuna, a tim su sredstvima izvršeni elektroinstalacijski radovi te su zamijenjeni podovi, prozori i rasvjeta, kaže Stilin.


   Kapitalni županijski osnovnoškolski projekti ove će godine biti teški 6,3 milijuna kuna, a podrazumijevaju i izdvajanje 200 tisuća kuna za sufinanciranje izvođenja radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade Područne škole Malinska-Dubašnica, 268 tisuća kuna za početak radova na projektu rekonstrukcije kotlovnice za grijanje drvnom biomasom u Područnoj školi Nikola Tesla Moravice, dok će se za opremanje osnovnoškolskih objekata utrošiti 400 tisuća kuna. U planu je okončanje još jednog gorućeg problema nedostatka prostora i to u OŠ Sveti Matej Viškovo. Naime, za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za izgradnju nove školske zgrade viškovske škole iz županijskog će se proračuna izdvojiti 200 tisuća kuna.



Uz započete nadogradnje i rekonstrukcije školskih objekata, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje ove godine izradom projektne dokumentacije planira pokrenuti proširenje još ukupno sedam školskih objakata. Posebno je naglasak na osnovnim školama koje rade u dvije smjene, a za izradu projetne dokumentacije za tih sedam objekata osigurat će se dva milijuna kuna. Uz izgradnju OŠ Sveti Matej Viškovo i dogradnju Škole za primijenjenu umjetnost planira se i rekonstrukciju te dogradnja OŠ Jelenje-Dražice, kao i dogradnja OŠ Čavle. Na popisu je i dogradnja OŠ Dr. Andrije Mohorovičića Matulji, izgradnja nove zgrade Srednje škole Markantun de Dominis Rab te rekonstrukcija i dogradnja OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, Područna škola Punat.



  


Velika seoba škola


Ukupna vrijednost srednjoškolskih kapitalnih projekata iznosi 3,8 milijuna kuna, a najveći dio sredstava osiguran je za veliku seobu škola koja će se realizirati ove jeseni. Naime, za nastavak rekonstrukcije zgrade Strojarsko-brodograđevne škole u Rijeci u koju će u rujnu useliti Medicinska škola osigurano je 1,5 milijuna kuna, dok će se 900 tisuća kuna uložiti u nastavak rekonstrukcije zgrade Prometne škole i Škole za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci.


U tu će se zgradu useliti Strojarsko-brodograđevna škola te će spojiti sa Školom za industrijska i obrtnička zanimanja.


   U opremu srednjih škola ove se godine planira pak uložiti 1,2 milijuna kuna, a 200 tisuća kuna uložit će se u izmjenu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci koja također već godinama ima problem nedostatka prostora.


   U Županiji ističu da su svi ti kapitalni projekti uvršetni u planove rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini za osnovno školstvo i srednje škole za ovu godinu, no planirani će se iznosi uskladiti s bilanciranim sredstvima utvrđenim odlukama Vlade po njihovom donošenju te su stoga u ovogodišnjem proračunu planirani na razini prošle godine.


Također, prema očekivanjima Županije uz kapitalna ulaganja rashodi za tekuće i investicijsko održavanje osnovnih škola, srednjih škola i učeničkih domova ove će godine iznositi četiri milijuna kuna.