Investicija vrijedna 35, 2 milijuna kuna

Počinje izgradnja poduzetničke zone Bodulovo ispod Getroa na Škurinjama

Damir Cupać

Dosad je na otkup zemljišta i pripremu projektne dokumentacije potrošeno 4,2 milijuna kuna. U prvoj polovici ove godine ugovoren je početak radova na nasipavanju terena buduće zone 



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavio je da će napokon krenuti izgradnja poduzetničke zone Bodulovo, projekta o kojemu se priča godinama. Riječ je o investiciji vrijednoj 35,2 milijuna kuna, a do sada je na otkup zemljišta i pripremu projektne dokumentacije potrošeno 4,2 milijuna kuna. Riječ je o lokaciji ukupne površine 94.300 četvornih metara koja se nalazi u kotlini, pruža se obostrano uz Škurinjski potok, ispod trgovačkog centra Getro. 


  Zahtjevna lokacija


Za područje radne zone donesen je u lipnju 2004. godine Detaljni plan uređenja ovog područja, odnosno poslovno-radne zone Bodulovo. 


  – Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja poslovne zone je zahtjevna te je njena realizacija uvjetovana regulacijom Škurinjskog potoka. Preduvjet za bilo kakvu aktivnost na području zone bila je izgradnja pregradne i tunelske građevine koja je u nadležnosti Hrvatskih voda. Hrvatske vode su završile s izgradnjom brane te u planu imaju i izgradnju tunela što će omogućiti početak radova na izgradnji poduzetničke zone. Paralelno s navedenim radovima Grad Rijeka izradio je idejni, glavni i izvedbeni projekt za izgradnju komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Bodulovo te su ishodovane potvrde glavnog projekta za sve tri faze izgradnje komunalne infrastrukture, pojašnjavaju u Gradu Rijeci. 

  Financijska pomoć


Troškovi izgradnje komunalne infrastrukture kandidirani su za sufinanciranje iz programa »Poduzetnička zona za 2012. godinu« Ministarstva poduzetništva i obrta, kako bi se zatvorila financijska konstrukcija izgradnje prve faze komunalne infrastrukture.   




– Tijekom prve polovice 2012. godine ugovoren je početak radova na nasipavanju područja zone Bodulovo s viškom iskopa s lokacije izgradnje kompleksa Zagrad B, te ceste prema Križišću. Na površini zone Bodulovo od 14.500 kvadrata bit će omogućena izgradnja poslovnih prostora za poduzetnike grada Rijeke. A na površini od 3.000 kvadrata smjestit će se inkubator proizvodnih djelatnosti koji se sada nalazi na Rujevici.


Riječ je o 18 poslovnih jedinica proizvodnog inkubatora koji odgovara trenutnom stanju. Podsjećamo da je to bio prvi proizvodni inkubator u Hrvatskoj. Izgradnja poduzetničke infrastrukture ima mogućnosti financiranja iz strukturnih fondova koji će nam biti na raspolaganju ulaskom u Europsku uniju te se izgradnja poslovnog prostora za poduzetnički inkubator planira prijaviti za sufinanciranje, najavljuju u Gradu Rijeci.


Interes dosad iskazalo desetak tvrtki


U Odjelu gradske uprave za poduzetništvo podsjećaju da je u tijeku izrade Detaljnog plana uređenja i predinvesticijske studije Radne zone Bodulovo postojao interes 10-ak tvrtki za izgradnju poslovnih prostora u zoni, što će se prije izvođenja radova još jednom provjeriti. 


– Očekujemo da će se realizacijom riječkog prometnog pravca i izgradnjom ceste D-403 koja povezuje lučke kapacitete s riječkom zaobilaznicom u blizini zone Bodulovo, biti polučen interes poduzetnika upravo vezan uz prerađivačke i proizvodno-uslužne djelatnosti, nadaju se u Odjelu gradske uprave za poduzetništvo.