Budućnost postaje stvarnost

Počelo odbrojavanje do početka riječkog EPK-a: Vrijeme računa skulptura na Jadranskom trgu

Jasmin Đečević

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Skulptura čelične konstrukcije visoka je pet, a široka četiri metra. Osim brojača, u sebi ima i glazbenu kutijom koja okretanjem jedne od poluga proizvodi melodiju »Ode radosti«



RIJEKA Ono što je sve do nedavno izgledalo kao još uvijek daleka budućnost polako postaje riječka stvarnost, za manje od 365 dana kvarnerska metropola ponosno će, nadamo se i uspješno, ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.


Točno u podne na Jadranskom trgu Korzu u petak je otkrivena skulptura koja će odbrojavati do 1. veljače 2020. odnosno do trenutka kada službeno počinje riječka EPK godina. Brojač su simbolično u rad pustila djeca Osnovne škole Nikola Tesla iz čijih su ruku šareni baloni s logom Rijeke 2020 krenuli u nebo


Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić naglasila je ovom prilikom kako ulazimo u napetu godinu.




– Pred nama je 365 dana u kojima ćemo sa strane organizacije voziti u petoj brzini, sve naravno s ciljem da nakon toga Rijeka provede novih 365 dana u punoj snazi Europske prijestolnice kulture – rekla je Višnić.


Skulptura čelične konstrukcije visoka je pet, a široka četiri metra. Osim brojača, u sebi ima i glazbenu kutijom koja okretanjem jedne od poluga proizvodi melodiju »Ode radosti«.



Koncept skulpture osmislio je Vedran Kasap iz Clinica Studia, a sam autor objašnjava je kao »interaktivni prostorni objekt koji na simbolički način interpretira smisao prijestolnice kulture. Ona je doslovno sastavljena od niza raznolikih kotačića, međusobno povezanih, međuovisnih i samo zajedničkim djelovanjem pokreću veliko Sunce, simbol Rijeke 2020.«


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je upravo tu jaku simboliku same skulpture.


– Odbrojavanje je počelo, godina EPK-a nam je svakim danom sve bliža. Puno je simbolike u ovoj skulpturi, od toga da nam pokazuje kako je važno da svi kotačići rade zajedno kako bi se to riječko EPK sunce okrenulo do vizualnog podsjećanja na lučku dizalicu koje je neupitni simbol i dio identiteta grada, ali je isto tako i dio našeg slogana »Luka različitosti« – rekao je Obersnel.



Skulptura je izradila kastavska tvrtka Vrhovine d.o.o., a u radovima su sudjelovali i zaposlenici brodogradilišta »3. maj«.


Oni koji su u petak iskoristili priliku zavrtjeti »Odu radosti« i fotografirati se kod skulpture kao suvenir s početka odbrojavanja dobili su polaroid fotografiju, a dobro raspoloženje na Jadranskom trgu nije pokvarila ni klasično riječka kombinacija sivih oblaka i uporne kiše. Uostalom prijestolnica kulture tek ćemo biti, prijestolnica kiše smo već odavno.