Došlo vrijeme za promjenu vozačkih navika

Počelo instaliranje nadzornih kamera na riječkim prometnicama: Od srpnja kazne za prebrzu vožnju

Darko Pajić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Kazne će se na temelju evidencije registarskih oznaka poštom upućivati na kućne adrese vlasnika vozila i to u iznosu od minimalnih 300 kuna do maksimalnih 15.000 kuna



Instaliranje pet uređaja za kontrolu i kažnjavanje brzine, koji će biti postavljeni na deset lokacija na širem području Rijeke, trebalo bi započeti ovih dana te se očekuje da će sredinom srpnja započeti testiranja uređaja, koji bi trebali biti u punoj funkciji do kraja srpnja. Kako iz navedenog proizlazi, Riječani i svi ostali će otprilike za mjesec dana morati započeti mijenjati vozačke navike te pokloniti dodatnu pozornost lokacijama na kojima će se kontrolirati i kažnjavati prebrza vožnja ukoliko žele izbjeći plaćanje nemalih kazni. Iste će se na temelju evidencije registarskih oznaka poštom upućivati na kućne adrese vlasnika vozila i to u iznosu od minimalnih 300 kuna do maksimalnih 15.000 kuna kako je regulirano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. 



Kako neslužbeno doznajemo, instaliranje uređaja već je u tijeku na području Osijeka te započinje u Zagrebu i Rijeci. Ugovor o kupnji ukupno 15 uređaja za nadzor brzine, koji će biti instalirani na 30 lokacija u Rijeci, Zagrebu i Osijeku, Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je 5. svibnja te od tog datuma teče rok od 90 dana za isporuku i ugradnju fiksnih radara. Za nabavu uređaja izdvojeno je 4,68 milijuna kuna iz sredstava Nacionalnog programa za sigurnost prometa na cestama. Prije početka njihovog rada u MUP-u planiraju još jednom javnosti prezentirati akciju čiji je najvažniji cilj povećanje sigurnosti prometa i preventivno djelovanje na kršenje propisa o ograničenju brzine, koje je najčešći uzrok prometnih nezgoda u cestovnom prometu. 


Kućišta za radare su na području Rijeke već postavljena i to na sljedećim lokacijama:




Zvonimirova ulica kod benzinske crpke Crodux u oba smjera,


tunel Pećine na cesti D-404 kod skretanja za Tower centar,


Nova cesta na Krnjevu u blizini Gradske toplane,


Liburnijska ulica na stupu ispod željezničkog nadvožnjaka nasuprot autopraonice Kantrida,


Ljubljanska cesta kod kućnog broja 4 za sva vozila u kretanju iz smjera Matulja prema Rijeci


u Kostreni odmah poslije raskrižja s naseljem Doričići za sva vozila u smjeru kretanja iz Rijeke prema Bakru.


Navedenom popisu lokacija treba pridodati još tri na riječkoj obilaznici.


Prva je u blizini čvora Diračje na rasvjetnom stupu oko 650 metara prije prilaza čvoru kod kretanja u smjeru zapada ili u smjeru Opatije.


U obrnutom smjeru kretanja iz Opatije prema Rijeci određena je lokacija za nadzor neposredno prije ulaska u tunel Škurinje 2.


Treća lokacija na obilaznici nalazi se na čvoru Draga, a uređaj se planira postaviti na stupu rasvjete oko 300 metara nakon izlaska iz tunela Draga te će se nadzor obavljati za sva vozila u smjeru kretanja od Sv. Kuzma prema Rijeci. Kako postoji mogućnost izmještanja uređaja s jedne na drugu lokaciju (uređaja je 5, a lokacija 10) izvjesno je da se na svim navedenim lokacijama neće non-stop kontrolirati i kažnjavati prebrza vožnja. Međutim, vozačima je najbolje savjetovati da smanje brzinu, kao i da vode računa o tome gdje se provodi kontrola brzine. Sve drugo moglo bi dodatno opteretiti ionako skromne budžete građana, odnosno vozača.