Blagdanski ugođaj

Počelo blagdansko kićenje grada, koje će stajati tristo tisuća kuna

Ljiljana Hlača

Korzo u punom sjaju od 1. prosinca / Snimio Vedran KARUZA

Korzo u punom sjaju od 1. prosinca / Snimio Vedran KARUZA

Grad Rijeka već godinama koristi istu dekoraciju koja se po potrebi popravlja, odnosno nadopunjuje. Drugim riječima, koriste se ukrasi iz »lagera« te se štedi na svečarskom štihu. Da je tomu tako, kazuje i podatak da za ukrase i jednu jelku ove godine iz gradske blagajne odlazi ukupno 298.825 kuna, što je za 44.870 kuna manje nego lani, kada je dekoracija koštala 343.695 kuna



RIJEKA Postavljanje božićno-novogodišnje dekoracije u središtu grada je počelo. Za razliku od prethodnih,  ove godine dekoracija će biti u funkciji od  1. prosinca 2015. godine do 7. siječnja 2016. godine. Prošlih godina lampice na Korzu zasvijetlile su 5. prosinca.


Grad Rijeka već godinama koristi istu dekoraciju koja se po potrebi popravlja, odnosno nadopunjuje. Drugim riječima, koriste se ukrasi iz »lagera« te se štedi na svečarskom štihu. Da je tomu tako, kazuje i podatak da za ukrase i jednu jelku ove godine iz gradske blagajne odlazi ukupno 298.825 kuna, što je za 44.870 kuna manje nego lani, kada je dekoracija koštala 343.695 kuna.


Na lokacijama gdje postoje razvodni ormari za upravljanje, dekorativna rasvjeta će biti uključena radnim danom od 5.30 do 8.30 i od 15.30 do 23 sata, a u vrijeme vikenda i blagdana radit će cijeli dan i noć.




Ostala dekorativna rasvjeta (manji dio, koja se napaja iz mreže javne rasvjete) bit će uključena kao i javna rasvjeta.


Kao i prošlih godina, na središnjem dijelu Korza bit će postavljena i jedna jela visine  8 metara te će biti okićena crvenim kuglama i crvenim svjetlećim lancima, a ona će gradske oce koštati 20.375 kuna.


– Koncepcija rješenja novogodišnjeg uređenja gradskih prostora definirana je na osnovi raspoloživog dekorativnog materijala, planiranih troškova za nabavku novog materijala, te prije svega na vrijednostima i karakteristikama ambijenata koji se uređuju, navode u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav koji je zadužen za blagdansko ukrašavanje.


Osim središta grada, dekoraciju dobivaju i neki objekti, primjerice neke riječke crkve, kazalište Ivana pl. Zajca te prostori gdje se nalaze mjesni odbori.