Županijska skupština

Počela izmjena prostornog plana radi izgradnje golf terena na Punta Križi

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila je u četvrtak prijedlog Malog Lošinja i malološinjske tvrtke »Jadranka« za izmjenu županijskoga prostornog plana radi izgradnje golfskog igrališta Matalde na području Punta Križe na otoku Cresu te je donijela odluku kojom se taj projekt određuje kao projekt od županijskog interesa



RIJEKA Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila je u četvrtak prijedlog Malog Lošinja i malološinjske tvrtke »Jadranka« za izmjenu županijskoga prostornog plana radi izgradnje golfskog igrališta Matalde na području Punta Križe na otoku Cresu te je donijela odluku kojom se taj projekt određuje kao projekt od županijskog interesa.


Za su bila 34 vijećnika, a suzdržana dva vijećnika. Po podatcima sa Županijske skupštine, »Jadranka« bi na tom području, na zemljištu koje je u vlasništvu Krčke biskupije, na temelju potpisanog ugovora, dobila pravo graditi igrališta za golf.


 U sportskom dijelu bila bi dva golfska igrališta s 18 rupa i popratnim i pomoćnim sadržajima kao što su recepcija, klupska kuća, golfska akademija, servisni centar i vježbališta, a u smještajnom dijelu, kako je navedeno, bili bi hoteli te popratni i pomoćni sadržaji. Traženi smještajni kapacitet je 1300 postelja u objektima kategorije pet zvjezdica, a popratni sadržaji bili bi Matalda selo, enološki centar, centar za proizvodnju mliječnih proizvoda, privezište, članski centar, konjički klub, kulturni centar, galerija, tržnica, prodavaonice, sakralni objekt i drugo.




 Na zahtjev Primorsko-goranske županije, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja još se u prosincu 2015. očitovalo da se može izmijeniti županijski prostorni plan radi izgradnje golfskog igrališta na Mataldi na Cresu.


 Tijekom rasprave nekoliko se vijećnika očitovalo da bi s projektom trebalo pričekati, barem do izrade studije utjecaja na okoliš, dok ne bude razvidno kako će on utjecati na okoliš i krajobraz. Istaknuli su da je riječ o zahvatu na 350 hektara s planiranih 1300 postelja te da se golfska igrališta u načelu grade na predjelima s manjom prirodnom i krajobraznom vrijednosti od Punta Križe. Također su izrazili sumnju da se »na mala vrata« uvodi građenje urbanih vila i hotela na tom području.


 Župan Zlatko Komadina rekao je da se zahtjevi i želje investitora pojavljuju svakodnevno i da su neki priložili potrebnu dokumentaciju te je županija zato pokrenula proces izmjene plana koji će trajati dulje od godinu dana. Istaknuo je kako je riječ tek o otvaranju postupka, da slijedi izrada studije utjecaja na okoliš i javna rasprava, a sada je vrijeme da svi koji o toj temi imaju nešto reći to i kažu. Dodao je kako se određeni zahvati, ako ih Županijska skupština ili struka odbaci, neće realizirati.


 Županijska skupština danas je prihvatila i Strateški plan razvoja turizma Kvarnera sa strateškim i operativnim marketinškom planom od 2016. do 2020., a popodne će raspravljati o najezdi potkornjaka i ugroženosti smrekovih šuma Gorskog kotara.


 Komadina je uoči rasprave izjavio da županija nema novca za sanaciju šuma, da je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo uredbu o načinu suzbijanja te pošasti, ali nije predvidjelo novac za provedbu. Dodao je da je elementarnu nepogodu proglasio kako bi se u državnom proračunu osigurao novac za sanaciju i angažiranje stotina djelatnika za rušenje oštećenih smreka.