Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
20. travnja 2019.
Petrolejska luka

Počela istraživanja za LNG bunker - stanicu na Mlaki

Procjenjuje se da će do 2030. LNG bunker-stanica u Petrolejskoj luci distribuirati oko 920 tisuća metara kubičnih LNG-a / Foto Silvano JEŽINA
Procjenjuje se da će do 2030. LNG bunker-stanica u Petrolejskoj luci distribuirati oko 920 tisuća metara kubičnih LNG-a / Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2018. u 10:32 2018-03-13T10:32:11+01:00

Bude li LNG terminala na Omišlju, bunker-stanica u Rijeci bit će prva jer su slične postaje predviđene i u Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku

RIJEKA - Geotehnička istraživanja za potrebe izrade glavnog projekta LNG distributivne bunker-stanice započela su jučer u Rijeci, u Petrolejskoj luci, u sklopu nekadašnje rafinerije na Mlaki. Istraživanja se, prema informacijama iz tvrtke LNG Hrvatska, provode u svrhu utvrđivanja uvjeta za temeljenje budućih tankova, istakačkih ruku i ostalih postrojenja buduće bunker-stanice s koje će se plovila opskrbljivati ukapljenim prirodnim plinom (LNG), kao gorivom.

– Istražni radovi imaju cilj prikupiti informacije o stanju temeljnog tla na lokaciji smještaja LNG distributivne bunker-stanice. U opsegu istražnih radova mora se provoditi geodetsko snimanje mjesta istraživanja, bušotina i geofizičkih profila – poručuju iz LNG-a Hrvatska.

Sami radovi sastoje se od izvedbe geotehničkih istražnih bušotina s jezgrovanjem i vađenjem, te obradom uzoraka, profiliranja seizmičkim valovima radi dobivanja boljeg uvida u sastav temeljnog tla, georadarskog snimanja, mjerenja mikroseizmičkih nemira te seizmičke tomografije, kao podloge za seizmičku studiju područja.

Bunker-stanica za opskrbu brodova LNG-om u Rijeci je pilot-projekt za čiju realizaciju je najvažniji uvjet realizacija projekta LNG terminala u Omišlju, oko kojeg se ovih dana lome politička koplja, uz snažno protivljenje velikog dijela lokalne javnosti. No, bude li LNG terminala, bunker-stanica u Rijeci bit će prva u nizu, jer su slične postaje predviđene još i u Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku.

Korištenje LNG-a kao alternative tradicionalnim pogonskim gorivima u pomorskom i kopnenom prometu u idućim će godinama doživjeti veliku ekspanziju, posebno na području Mediterana, gdje se očekuje uvođenje restrikcija u količinama sumpornih spojeva i dušičnih oksida u ispušnim plinovima brodova od 2020. godine. Posebno se to odnosi na cruisere, koji uplovljavaju u povijesna središta mediteranskih gradova, ali i na brodove u untrašnjem pomorskom prometu, poput trajekata. Hrvatska je još u prosincu 2016. donijela Zakon o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva kojim je utvrdila minimalne zahtjeve za izgradnju infrastrukture za alternativna goriva, čime su se u pravni poredak Republike Hrvatske prenijele odredbe direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 22. listopada 2014., o obvezi uspostave infrastrukture za alternativna goriva za svaku državu članicu EU-a. Tim je zakonom LNG definiran kao alternativno gorivo za pogon brodskih motora, kao pogonsko gorivo teškog kamionskog prometa, te u budućnosti gorivo za pogon lokomotiva.

Mjesta punjenja i opskrbe LNG-om definirana su na koridorima osnovne TEN-T transeuropske prometne mreže cesta, željeznica, zračnih i morskih luka, te luka unutarnje plovidbe. Zakonom je definirana i obveza luka za osiguranjem pristupa mjestima za distribuciju i opskrbu brodova ukapljenim prirodnim plinom.

Zakon se provodi kroz Nacionalni okvir politike za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta alternativnih goriva u prometu, donesen prošle godine, kojim je određeno da infrastruktura za opskrbu plovila LNG-om mora biti dostupna u Rijeci, koja je ujedno predviđena i kao distributivni centar za ostale, do 2025. godine, a u Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku do 2030. godine, do kad mora biti izgrađena i na Savi i Dunavu, točnije u Slavonskom Brodu i Vukovaru.

Od dvije potencijalne lokacije u Rijeci i okolici, Petrolejske luke i Bakra, odabrana je prva, jer prema podacima LNG-a Hrvatska, jedina u potpunosti zadovoljava sve tražene kriterije. Procjenjuje se da će do 2030. godine LNG bunker stanica u Petrolejskoj luci distribuirati oko 920 tisuća metara kubičnih LNG-a, od čega 416 tisuća »kubika« za potrebe cestovnog teretnog prometa, te 433 tisuće metara kubičnih za potrebe pomorskog prometa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš