Filozofski fakultet kolektivno bojkotira naplatu garaže

Pobuna profesora: Previše im dvije kune dnevno za parking u garaži

Ingrid Šestan Kučić

Naplaćivanje parkiranja dovodi ih u neravnopravan položaj u odnosu na zaposlenike fakulteta koji nisu smješteni u Kampusu, kao što su Medicinski, Tehnički, Pomorski i Ekonomski fakultet, stav je Fakultetskog vijeća



RIJEKA S početkom nove akademske godine u Sveučilišnom kampusu počela su vrijediti nova pravila parkiranja, a riječ je o tome da zaposlenici fakulteta, kao i studenti, garažna parkirališna mjesta više ne mogu koristiti besplatno. Za smještaj automobila u garažu mjesečno moraju izdvojiti 50 kuna, a radi se o tri garaže, odnosno o garaži Građevinskog fakulteta, restorana te zgrade Filozofskog i Učiteljskog fakulteta koje ukupno imaju 500 parkirališnih mjesta. Na godišnjoj razini za svakog zaposlenika to znači izdvajanje od 600 kuna, a tvrtki Kampus d.o.o. koja upravlja garažama to će mjesečno donositi prihod od 25 tisuća kuna, dok se na godišnjoj razni radi o prihodu od 300 tisuća kuna. 


Međutim, odluka naplate parkirališnih mjesta naišla je na otpor dijela akademske zajednice, a kolektivno su se pobunili zaposlenici Filozofskog fakulteta koji su odlučili bojkotirati odluku Sveučilišta i od kako su počela vrijediti nova pravila parkiranja svoje automobile više ne parkiravaju u garažu, već ih ostavljaju vrlo često nepropisno parkirane oko same zgrade zbog čega na području Kampusa slobodnog parkirališnog mjesta nema ni za lijek, a istovremeno garaža Filozofskog fakulteta s 200 parkirališnih mjesta zjapi prazna.    

Komercijalizacija prostora


Svoj negativan stav i odluku da neće prihvatiti plaćanje garažnog prostora zauzeli su i na sjednici Fakultetskog vijeća, na kojoj su većinom glasova zaključili kako ih naplaćivanje parkiranja dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na zaposlenike fakulteta koji nisu smješteni u Kampusu, kao što su Medicinski, Tehnički, Pomorski i Ekonomski fakultet. Riječ je o fakultetima koji posjeduju uređene i ograđene parkirališne prostore koje njihovi djelatnici besplatno koriste. Članovi Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta također su mišljenja kako se onemogućavanjem besplatnog parkiranja narušava odvijanje redovnih djelatnosti fakulteta, kao što su znanstveni skupovi i dolazak gostiju te istovremeno ističu da je ideja komercijalizacije prostora i stvaranje dodatnih prihoda zamišljena kroz ostvarivanje prihoda od vanjskih dionika, a ne od naplate usluga djelatnicima Sveučilišta. 


Svoje su usuglašene stavove pismenim putem dostavili i Rektoratu obavijestivši rektora da nemaju namjeru plaćati uslugu parkiranja koja je do sada bila besplatna. Međutim, direktor tvrtke Kampus d.o.o., prof. dr. Tonči Mikac pojašnjava da se ne radi o nikakvoj zaradi Sveučilišta, već o simboličnom izdvajanju zaposlenika od dvije kune dnevno, a tim će se sredstvima održavati garažni prostori.    

Održavanje od naplate


– Naplaćivanje garaža odluka je Sveučilišta i Kampus d.o.o. samo provodi tu odluku, a da ćemo urediti sustav parkiranja i da će se mjesto u garaži naplaćivati, najavljuje se već godinu dana. Do sada su se garaže održavale sredstvima iz sveučilišnog proračuna, a od sada će se održavati sredstvima koja se prikupe naplatom parkirališnih mjesta, kaže prof. dr. Mikac. 




Dodajući kako je fakultetima koji imaju garaže ponuđeno da za svoje djelatnike pokriju trošak mjesečnog parkiranja, prof. dr. Mikac ističe da fakulteti interes za takvu opciju nisu pokazali, a što se pak tiče ostalih fakulteta koji posjeduje vlastite parkirališne prostore i tu uslugu ne naplaćuju, prof. dr. Mikac pojašnjava da se ne radi o garažnim prostorima čije je održavanje skupo i trošak održavanja snose sami fakulteti.