Detaljni plan uređenja Martinkovca dignuo građane na noge

Pobuna na Srdočima: Ne žele Dubai na Martinkovcu

Damir Cupać

Građani smatraju da Grad Rijeka pogoduje krupnom kapitalu, na štetu nihovih interesa. Najviše ih je zasmetao prijedlog da se na zahtjev investitora, GP Krk i sestrinskih poduzeća, odobri izgradnja nebodera



RIJEKA Građani Srdoča izrazili su na javnom izlaganju neslaganje s prijedlogom izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja stambenog područja Martinkovac, a prepuna dvorana Mjesnog odbora bila je ogorčena jer Grad Rijeka pogoduje krupnom kapitalu, a na štetu javnog interesa.


Naime, građane je najviše zasmetao prijedlog da se na području obuhvata DPU-a na zahtjev investitora, GP Krk i sestrinskih poduzeća, odobri izgradnja nebodera, a što prijašnjim planom nije bilo predviđeno. 


  – Pa, nisu Martikovac i Srdoči Dubai, komentirala je jedna ogorčena građanka najavu gradnje nebodera, a koju je priopćila glavna i odgovorna izrađivačica plana iz tvrtke Urbanistički studio Rijeka Tatjana Rakovac.




Ona i koordinatorica plana iz Grada Rijeke Maja Lakoš Hlavica pojasnile su građanima proceduru javne rasprave, pozvale su ih na dostavljanje primjedbi na koje izrađivač plana, Grad Rijeka, mora odgovoriti, naglasivši da je riječ o kratkom vremenu zbog toga što javna rasprava završava 9. rujna 2013. godine.


Građani primjedbe mogu uputiti usmeno, a što su neki napravili već u Mjesnom odboru, ali i pisanim putem preko urudžbenog zapisnika u prizemlju Titovog trga 3.  

Zadovoljavanje forme


– DPU je u provedbi vrlo striktan, a nakon njegova prihvaćanja stječu se uvjeti za izdavanje dozvola za građanje. Razlozi za izmjene i dopune su prenamjena područja na zahtjev četiri velika investitora koji su vlasnici područja nekadašnje Metalogradnje, te građevinskih zemljišta. Jedan od njih je i Rijeka promet koji je vlasnik nekadašnjeg kamionskog terminala. Planom je predviđena i izgradnja dentalne klinike sa smještajnim kapacitetima za pacijente u ulici Tina Ujevića. Na lokaciji Metalogradnje predviđena je izgradnja poslovnih i stambenih prostora, pojasnila je Rakovac.  

  Građani su najviše negodovali zbog namjena koje su određene sjeverno od zaobilaznice zbog toga što se omogućava intenzivna stambena gradnja, a u dijelovima zahvata planirana je izgradnja nebodera. 


  Nezadovoljstvo DPU-om artikulirao je Nenad Paladin koji je uvjeren da se javnim izlaganjem zadovoljava samo zakonska forma kako bi Grad Rijeka izašao u susret krupnom kapitalu.


  – Gdje su u cijeloj priči javni interesi. Zbog čega nije predviđena izgradnja igrališta, zbog čega Srdoči nemaju dvoranu. S obzirom na povećanje broja stanovnika naša škola i vrtić bit će pretijesni, a već sada jesu, naše prometnice bit će još zakrčenije, a i komunalna infrastruktura je u potpunosti neadekvatna. Ako se ovaj plan ikada realizira, Srdoče očekuje potpuni kaos. Nevjerojatno da se iscrtava gradnja poslovnih prostora, a i postojeći su prazni. Ali zato se ne planira izgradnja ni jedne nove ceste, već će postojeće prometnice norati prihvaćati povećani broj automobila, ogorčen je Paladin. 



 – U području obuhvata DPU-a gradit će se 1.900 stanova, što je za 400 više nego što je prije bilo predviđeno. Omogućava se izgradnja do 11 etaža, do visine od 48 metara. Riječ je o neboderima kao što su oni na Tihovcu. Očekuje se povećanje broja stanovnika za 5.700, navela je Rakovac.



 Peticija


Da javni interes ne bi pao bez ispaljenog metka, pobrinuo se Nikola Nenadić koji je pozvao građane da potpišu peticiju kojom će iskazati nezadovoljstvo prijedlogom izmjena i dopuna. 


  No, vremena je malo, a iako se u jednom trenutku povela rasprava je li DPU političko ili stručno pitanje, pa je malo i zaiskrilo, činjenično je stanje da je prihvaćanje DPU-a i te kako političko pitanje, jer ga u konačnici prihvaća Gradsko vijeće koje je predstavničko tijelo građana izabrano na izborima.