TRODNEVLJE

Pobožnost Visita Iglesia u Rijeci: Hodočašće mladih u sedam crkava kao prisjećanje na Isusovu muku

Mirjana Grce

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA U crkvama je danas, na Veliki četvrtak u večernjim satima slavljena misa večere Gospodnje, spomen-slavlje na Posljednju Isusovu večeru s njegovim učenicima, na kojoj je ustanovio euharistiju i svećenički red.


U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, Veloj crikvi u Starom gradu misu je predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. Simboličan obred pranja nogu dvanaestorici vjernika je tijekom mise održan i u mnogim drugim riječkim crkvama. Tim činom Crkva se sjeća Isusovog pranja nogu njegovim učenicima na Posljednjoj večeri, i podsjeća na njegovu poruku o služenju i ljubavi u čemu bi ga trebali slijediti svi koji žele biti njegovi učenici.



Drugu godinu za redom u Rijeci je  sinoć održana pobožnost Posjet sedam crkava – Visita Iglesia – hodočašće u sedam crkava koje simboliziraju sedam postaja Isusove muke. U svakoj od tih crkava čitan je dio evanđelja koji govori o Isusovoj muci, a potom je slijedila molitva. Hodočasnički program počeo je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na misi večere Gospodnje, a nakon mise druga je postaja bila katedrala sv. Vida. Hodočasnici su se zatim zaputili na Kozalu, na treću postaju u crkvu sv. Romualda i svih svetih. Četvrta postaja bila je dominikanskoj crkvi sv. Jeronima u središtu grada, a slijedile su crkve – postaje: crkva Majke Božje Trsatske, crkva sv. Ane na Gornjoj Vežici i zaključno crkva sv. Terezije od Djeteta Isusa na Donjoj Vežici.



Pobožnost Visita Iglesia organizirao je Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, i višesatno hodočašće u sedam riječkih crkava, većinom mladih vjernika, predvodili su povjerenik za mlade vlč. Josip Pende i studentski kapelan fr. Ivan Dominik Iličić. Ovu je pobožnost još u 16. stoljeću pokrenuo sv. Filip Neri organiziravši posjet sedam bazilika u Rimu koje su simbolizirale sedam postaja muke Isusove: od uhićenja, suđenja do raspeća. Pobožnost se u Rimu i u drugim dijelovima Italije i svijeta održala do danas.