Otvorena pitanja

Po čijem će se projektu graditi nova Kantrida? Evo što je sve zasad o tome poznato

Edi Prodan

Foto stadionkantrida.hr

Foto stadionkantrida.hr

Uskoro završava »prva petoljetka« od vrlo živopisne najave izgradnje stadiona održane u »Guveru«. Dogodi li se da u idućoj, tamo do 2024. godine uistinu odgledamo prvu utakmicu na novoj Kantridi – super



RIJEKA I dok je javnost zaokupljena sadržajem »pisma namjere« između potencijalnih kineskih investitora i HNK Rijeke o izgradnji nove Kantride, arhitektonski se prijedlog koji zajednički potpisuju Gino Zavanella, talijanski arhitekt čiji je studio GAU Arena-Architectural Design specijaliziran upravo za izgradnju sportskih objekata te riječki studio ZDL Arhitekti, odnosno Siniša Zdjelar, riječki arhitekt mlađe generacije uzima – »zdravo za gotovo«.


Prisjetimo li se, videopromocija »Nove Kantride« bila je u srpnju 2014. godine na utakmici Superkupa između Rijeke i Dinama. U subotu 13. srpnja 2014. godine dogodio se »Dan D« u kojem su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i dopredsjednik HNK Rijeka, odnosno direktor tvrtke Stadion Kantrida Dean Šćulac potpisali predugovor o pravu građenja na Kantridi čime je zapravo i službeno počela realizacija novog stadiona.


Reakcije struke


Svečani se čin zbio u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja čija je najveća dvorana za tu prigodu bila uređena kao nogometno igralište. Sa stolicama sa stare Kantride, kao i s novima, na kojima su trebali sjediti gosti nove Kantride.




– Uvjeren sam kako će novi stadion biti mjesto koje će na mnoge načine obilježiti Rijeku, ponajviše ljepotom objekta, ali i sportskim uspjesima. Obilje rada i dobre volje, kao i sinergija između Gabrielea Volpija i Damira Miškovića s jedne te Grada Rijeke s druge strane, pokrenule su ideju, a ona danas postaje stvarnost.


Došlo je vrijeme da Kantridu kakvu sada poznajemo pamtimo kao lijepu uspomenu, no i novi će stadion, siguran sam, biti mjesto stvaranja nekih novih, lijepih sjećanja – naglasio je tom prigodom gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dok je tadašnji vlasnik fondacije Social Sport, koja je bila vlasnik 70-postotnog udjela u HNK Rijeka Gabriele Volpi istaknuo da ako sve bude u redu, u srpnju 2016. godine na novom će se stadionu odigravati prve utakmice.


No, kako je poznato – nova Kantrida nije izgrađena do dana današnjeg, ali ostao je – projekt. Koji je, baš kao i danas, i prigodom predstavljanja izazvao različite reakcije, posebno struke. Dio riječkih, kao i arhitekata iz drugih dijelova Hrvatske tražio je da se raspiše natječaj za optimalno idejno rješenje. Dio javnosti je smatrao da Kantrida zaslužuje stadion koji će odražavati dio riječkog arhitektonskog nasljeđa, posebno onog povezanog s industrijskom prošlošću, no ostalo je na Zavanellinom prijedlogu.



Mada, kako se kasnije jasno dalo iščitati, da bi uopće došlo do investicije u stadion, potencijalnim je investitorima – a predsjednik Rijeke Damir Mišković je uistinu odradio jako velik broj razgovora ne bi li senzibilizirao nekog od njih za ulaganje na Kantridu – od sportskog borilišta daleko bilo važnije – koji su prateći sadržaji. Konkretno, više su ih zanimali gabariti hotela i ugostiteljsko-trgovačkih sadržaja od stadiona samog.


Mada, kako je predviđeno i sam stadion će imati jako velik broj potencijalno komercijalnih sadržaja s obzirom na to da tim ljudi koji radi u »Rijeci« i neće seliti s Rujevice. Tako da će nova Kantrida imati isključivo sadržaje koji su potrebni sportašima i gledateljima.


Pravi mali trgovi


Rasprave o vanjskom izgledu stadiona ostavljamo navijačima i građanima Rijeke, od stručne javnosti do populista jer ionako je nemoguće ugoditi svima, dok o sadržaju može suditi svatko tko je posjetio novi Juventusov stadion u Torinu, također djelo GAU Arene. Mi smo to učinili u studenom 2016. godine. Sličnosti i razlike su veliki. Ponajprije u kapacitetu jer Juventusov stadion može primiti 41 tisuću gledatelja, nova Kantrida –13.500.


Unutrašnjost stadiona je u tribinskom dijelu poprilično klasična, dok prizemlje, dio ispod tribina sadrži prave male trgove s komercijalnim sadržajima, dakako zaštićenim od kiše. Središnji distribucijsko-komunikacijski plato je u Torinu namijenjen »fan shop« djelatnostima koji neprestano osvježava ponudu te neizbježnim »šankovima«.



S bilo kakvim drugim predviđanjima u ovom bismo se trenutku zaustavili. Ono što je za većinu ipak najvažnije – da projekt konačno krene. Uskoro završava »prva petoljetka« od vrlo živopisne najave izgradnje stadiona održane u »Guveru«. Dogodi li se da u idućoj, tamo do 2024. godine uistinu odgledamo prvu utakmicu na novoj Kantridi – super.


Po ZZ Zavanella-Zdjelar projektu ili nekom trećem. Tko zna, možda kineski investitor izrazi želju da se gradi prema projektu nekog njihovog projektantskog biroa. Kako kažu, radili su stadion na Cabo Verde. Mada, ako nas se baš pita, teško da bismo na Kantridi voljeli vidjeti stadion sličan njihovom nacionalnom. Ma što god da kritičari govorili o ZZ projektu.