KASTAV

Plodine bi gradile novi trgovački centar u Ćikovićima

Andrea Bralić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Plodine su u pismu namjere navele da bi na zemljištu veličine 10 tisuća kvadrata  sagradile trgovački centar na 1.800 kvadrata s više od 30 tisuća artikala i popratnim sadržajima



KASTAV Grad Kastav primio je pismo namjere riječkih Plodina koji bi na području Ćikovića gradili novi trgovački centar. S obzirom da se na zemljištu veličine 10 tisuća kvadrata u Prostornom planu ne predviđa gradnja trgovačkog centra, kastavski su vijećnici odlučili da se ide u izmjene plana i prenamjenu prostora za koji je iskazan interes investitora. S obzirom na to da je riječ o zemljištu koje je u većinskom vlasništvu jedinice lokalne samuprave, Grad Kastav će i financirati izmjene i na taj način povećati vrijednost zemljišta.


– Drago nam je da postoji interes investitora i namjera da na našem području otvori trgovački centar koji sa sobom donosi nova radna mjesta, komunalni doprinos, stabilnost proračuna i nove sadržaje za naše sugrađane – kazao je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, uoči donošenja odluke.


Plodine su u pismu namjere navele da bi sagradile trgovački centar na 1.800 kvadrata s više od 30 tisuća artikala i popratnim sadržajima poput caffe bara, gastro odjela, mesnice, pekare i ostalog. Vijećnici su izrazili nadu da će se, nakon izmjena prostornog plana i prenamjene tog prostora, možda javiti i ostali trgovački centri kako bi se na taj način povećala cijena prodaje zemljišta.




Na sjednici Vijeća donesen je Urbanistički plan uređenja za dio građevinskog područja naselja Pavletići, Žegoti i Bani koji je vijećnicima predstavio Bojan Bilić, direktor tvrtke Plan 21, rekavši kako su planom propisani uvjeti gradnje građevina i komunalne infrastrukture, ali bez novih građevinskih zona.


– Riječ je o loše opremljenom zemljištu danas koje bi u perspektivi trebalo postati zona obiteljskih kuća, na području Pavletića i Bani, uz kombinaciju s poslovnom namjenom kako se naselja bliže glavnoj prometnici – obrazložio je Bilić.


Najviše rasprave vodilo se oko činjenice da se dozvoljavaju tri etaže za što je Vjekoslav Rubeša iz Akcije mladih smatrao da je previše za zonu koja bi trebala biti namijenjena obiteljskim kućama. Njegovim amandmanom je u Plan uvrštena mogućnost otvaranja ugostiteljskih objekata na tom području, a ne samo kafića, kako je bilo navedeno, no zbog tri etaže i nedostataka biciklističkih staza, Rubeša je ostao suzdržan.


Gradonačelnik Mostarac zamolio je vijećnike da s ovakvim konkretnim prijedlozima dođu na javnu raspravu, a ne na sam kraj kada je plan izrađen i pred usvajanjem. Veći broj etaža stavljen je na zahtjev većeg broja građana koji tamo imaju svoje terene, a zbog konfiguracije terena i pada, to neće nagrditi izgled naselja – obrazloženo je vijećnicima.