Rimski dan u Rijeci

Plebejci, legionari i robovi vratili se u Stari grad

Biljana Savić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Danas su Rijekom vladali Rimljani – prodavali su robove, kuhali, ležali na lovorikama, ratovali, kovali novčanice, klesali kamen... ovisno o tome jesu li plebejci, ratnici, zanatlije...



RIJEKA  Danas su Rijekom vladali Rimljani – prodavali su robove, kuhali, ležali na lovorikama, ratovali, kovali novčanice, klesali kamen… ovisno o tome jesu li plebejci, ratnici, zanatlije…


Rijeka je danas živjela Rimski dan. Manifestacija je to čiji je cilj osvješćivanje šire zajednice o vrijednosti obrambenih rimskih bedema Claustre putem oživljavanja života starih Rimljana  – kako su se zabavljali, blagovali, koju su glazbu slušali, a svi koji su željeli, mogli su napraviti i rimsku frizuru.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Na svim lokacijama svakog punog sata, od 11 do 14 te od 17 do 20 sati, posjetitelje su kroz priču i vodstvo dočekivali interpretatori, svaki od njih posvećen svojoj specifičnoj priči vezanoj uz lokaciju.


Osim interpretatora, oživljavanje starog Rima kroz kreativne su radionice podržali i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


Organizator manifestacije je Primorsko-goranska županija u okviru europskog projekta »Claustra« sufinanciranog u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013.


Više možete pročitati u nedjeljnom tiskanom izdanju!