Nezadovoljni kupači

Plaža Ploče: Građanka izbrojala 70 ležaljki, inspekcije tvrde da ih nema više od 50

Damir Cupać

Borba za četvorni metar šljunka na Plaži Ploče i dalje traje / Foto Marko Gracin

Borba za četvorni metar šljunka na Plaži Ploče i dalje traje / Foto Marko Gracin

Zbog povećanog broja ležaljki i proširenja koncesionara na dijelove plaže Ploče na kojima ne bi smjele biti ležaljke, suncobrani i druga oprema, građani se stalno žale, no redovne kontrole komunalnog redarstva po tom pitanju nisu utvrdile nepravilnosti



RIJEKA – Jedna od omiljenih i već tradicionalnih zabava na milijune kuna vrijednoj plaži Ploče koja je izgrađena novcem građana Rijeke je borba za metar kvadratni ručnika protiv koncesionara kojemu je otkazana koncesija, a riječ je o tvrtki Hemingway. Pa što bi ovo ljeto bilo drugačije. Da stvari i dalje ne štimaju, svjedoči reakcija jedne građanke Rijeke koja se obratila našoj redakciji.


Mjesta ni za lijek


– U nedjelju, 17. srpnja sam s obitelji išla na Plažu Ploče oko 15 sati. S mužem i djetetom smo htjeli naći mjesto za ručnike. Odmah smo primijetili da se koncesionar Hemingway opet nasilno raširio i da stalno povećava broj ležaljki. Tako je sada riječ o tri reda ležaljki, a između ležaljki se nalaze suncobrani. Prvi red su drvene dvostruke ležaljke, a nakon njih su platnene. Ležaljke su postavljene tako da su raširene da popunjavaju cijelu površinu plaže, da nije moguće staviti ručnik između njih gdje je suncobran, a ni iznad njih. Nigdje! Prvi red do mora je ostavljen tako da vam stane pola ručnika, a pola ručnika bi vam bilo u moru.



Zanimalo nas je što u gradskoj upravi preporučuju građanima kada sumnjaju u kršenje koncesijskih odredbi na plaži Ploče i što se događa kada se utvrde nepravilnosti.




– Kada se utvrde nepravilnosti, komunalno redarstvo ih evidentira zapisnički, o čemu se izvještava Povjerenstvo koje prati izvršenje ugovora o koncesiji, koje po potrebi predlaže Gradskom vijeću raskid ugovora o koncesiji, kao što je bio slučaj 2014., kada je, između ostalog razlog za jednostrani raskid ugovora od strane Grada Rijeke bio što koncesionar nije organizirao kontinuirano spasilačku službu.


Jednako tako, Gradsko vijeće je i 2015. donijelo Odluku o oduzimanju koncesije jer koncesionar nije izvršio investicijska ulaganja u prve dvije godine trajanja Ugovora o koncesiji. Komunalno redarstvo po izlasku na teren vodi zapisnik, izvještava spomenuto Povjerenstvo i upozorava koncesionara da se pridržava odredbi Ugovora o koncesiji ako uoči nepravilnosti, pojašnjavaju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav, te savjetuju da u slučaju daljnjih nepravilnosti građani obavijeste komunalno redarstvo na besplatni broj 0800 51 00, kako bi mogli promptno reagirati.



Da stvar bude gora, na mjestu gdje je površina plaže prazna i gdje nema ležaljki postavili su svoje otvorene suncobrane pa ni ovdje nije moguće staviti svoje ručnike i kupati se »besplatno«. Zanimljivo je da se i kafić proširio, više ne zauzima samo svoju predviđenu površinu već je stolove i stolice sada proširio i na plažu povećavajući svoj kapacitet dvostruko. Postavljene su i »ekskluzivne« ležaljke sa zavjesom na molu koje koštaju više od 100 kuna dnevno, a ima ih oko deset. Na samoj plaži izbrojala sam više od 70 ležaljki, a ugovorom je predviđeno 50. Znači ukupno više od 80 ležaljki. Šaljem vam i fotografije koje slobodno možete objaviti, opis je plaže na kojoj bi građani trebali uživati umjesto da broje ležaljke i strijepe hoće li naći malo slobodnog šljunka da bi se rashladili. No, ima i dalje.


Tako smo došli na desni dio plaže sa suncobranima, muž mi je micao suncobran na što dolazi djelatnik Hemingwaya i kaže da ne mogu tu staviti ručnike jer je to njihovo!? Ili da platim 30 kuna za suncobran. Nismo se htjeli svađati i otišli smo na drugu plažu, koja nema uređen pristup u more jer ne možemo podnijeti tu bahatost koncesionara. Gradonačelnik Obersnel i cijela gradska uprava je upozoravana godinama da kontroverzni koncesionar svake godine krši ugovor o 50 ležaljki. Prošle godine je bilo više od 130 ležaljki na plaži, nije bilo spasioca, godinu dana prije toga isto.



Koncesionaru, tvrtki Hemingway, Gradsko je vijeće oduzelo koncesiju, ali koristeći pravne mehanizme, to je poduzeće još uvijek na plaži Ploče.


– Na temelju Privremenog izvješća Povjerenstva za praćenje izvršavanja Odluke i Ugovora o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci za 2014., Gradsko vijeće je 30. listopada 2014. donijelo Odluku o oduzimanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče, zbog neizvršenih investicijskih ulaganja sukladno Ugovoru o koncesiji, i zbog neorganiziranja spasilačke službe kontinuirano i sukladno važećim propisima. Na navedenu Odluku koncesionar je uložio žalbu, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, kao drugostupanjsko tijelo, je usvojilo žalbu koncesionara i poništilo Odluku o oduzimanju koncesijeza gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci, od 30. listopada 2014. godine.


U zakonskom roku Grad je podnio tužbu Upravnom sudu u Rijeci, protiv Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture radi poništenja rješenja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. U navedenom predmetu Grad Rijeka, kao davatelj koncesije odnosno tužitelj je zaprimio odgovor na tužbu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, međutim Upravni sud u Rijeci još nije zakazao ročište u navedenom predmetu, navode u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav. Nadalje, na temelju Konačnog izvješća Povjerenstva za praćenje izvršavanja Odluke i Ugovora o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci za 2014. godinu, te Izvješća Povjerenstva za praćenje izvršavanja Odluke i Ugovora o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci za 2015., Gradsko vijeće je na sjednici održanoj 22. prosinca 2015. donijelo Odluku o oduzimanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci jer koncesionar nije uvažavao odredbe Ugovora o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče, odnosno nije izvršio investicijska ulaganja u prve dvije godine trajanja Ugovora o koncesiji.


– Na Odluku o oduzimanju koncesije koncesionar je uložio žalbu koja je sa spisom predmeta proslijeđena Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture kao drugostupanjskom tijelu, 29. veljače 2016. Ministarstvo do danas nije donijelo odluku po žalbi koncesionara. Nažalost, bez ove Odluke nadležnog Ministarstva, Grad nije u mogućnosti ukloniti koncesionara, zaključili su u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.



Komunalni redar je svaki put uočio nepravilnosti, svake godine, svaki dan građani ovdje ne mogu doći »besplatno«, ugovor je mrtvo slovo na papiru. A najbolji je gradonačelnik koji je prošle godine rekao da se ugovor raskida radi kršenja pravila, a nekim čudom i dalje je koncesionar ovdje, kršeći ga i dalje. Ako ima duplo veći broj ležaljki, stolova u kafiću, hoće li onda platiti i dvostruku koncesiju, koja mu je i, »by the way« ukinuta? A cijene, potpuno nerealne i napuhane. Najam jedne ležaljke je oko 40 kuna, dodatno suncobran. Dok je mali sendvič u kafiću 24 kune. Sada se čak naplaćuje i presvlačenje u kabini, a 30 sekundi tuširanja je dvije kune, tuš ne radi, ali će vam uzeti novce. Gdje je tu zakon, inspekcija, bilo što, ogorčena je građanka kojoj se odlazak na javnu plažu pretvorio u horor priču.


Utvrđene nepravilnosti


U Odjelu gradske uprave za komunalni sustav kažu da je do sada bilo nekoliko pritužbi građana u vezi koncesionara, vezano za povećan broj ležaljki i proširenje koncesionara na dijelove plaže na kojima ne bi smjele biti ležaljke, suncobrani i druga oprema.


– Redovnom kontrolom izvršenom 9. i 10. srpnja nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Temeljem prijava građana na koncesionara Hemingway bar na plaži Ploče, komunalno redarstvo izvršilo je očevid 7. srpnja, 12. srpnja, 14. srpnja i 19. srpnja. Građani su prijavili veći broj ležaljki, a očevidom je utvrđeno da je postavljeno 30 ležaljki dimenzija 150×185 centimetara i 20 ležaljki dimenzija 80×185 centimetara. Dakle, utvrđeno je da je broj ležaljki usklađen s odobrenim brojem od 50 ležaljki, kao i da su postavljene na za to predviđenom mjestu, u udaljenosti od pet metara od mora.


I 19. srpnja je nakon pritužbe građana obavlje očevid i nisu utvrđene nepravilnosti kada je riječ o broju ležaljki. Nadalje, utvrđeno je da je ugostiteljska terasa u istočnom dijelu postavljena izvan predviđenih gabarita, te je naloženo uklanjanje viška postavljene ugostiteljske opreme i usklađivanje s odobrenom mikrolokacijom. Također, postavljeni suncobrani nisu jednoobrazni, na što je koncesionar također upozoren. Utvrđena su i oštećenja drvenog podesta na zapadnom dijelu, te je naložena sanacija oštećenja, naveli su u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


Plaža Ploče


Plaža Ploče