Izvrsna kakvoća mora

Plava zastava u Svežnju: Uspješno sanirana plaža u Kostreni

Barbara Čalušić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Na podizanju Plave zastave sudjelovali su i polaznici kampa Junior spasilac, a svoju ulogu na plažama prikazali su pokaznom vježbom spašavanja iz mora



KOSTRENA Nakon godinu dana pauze zbog ekološke katastrofe koja je zadesila kostrensko more i priobalje prošle godine, u uvali Svežanj ponovno je podignuta Plava zastava, međunarodno priznanje kvalitete i turistička markica koja je milijunima turista glavni orijentir kod odabira destinacije. Plavu zastavu podigli su načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić koji su posebno bili zadovoljni povratkom na ovu plažu.


Naime, prvu Plavu zastavu Kostrena je dobila 2008. godine, a prošle godine prvi put nije podignuta zbog onečišćenja mora i obale uslijed ekološkog incidenta u Rafineriji nafte Rijeka.


Njezinim povratkom u Svežanj potvrđena je uspješna sanacija plaža i izvrsna kakvoća mora koju kontinuirano prati Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a.




– Iznimno mi je drago što ćemo ove godine na Svežnju ponovo podignuti Plavu zastavu jer ona predstavlja međunarodno priznatu i cijenjenu turističku oznaku, koju brojni turisti uzimaju kao jedan od glavnih kriterija pri odabiru mjesta u kojem će ljetovati. Posebno značenje ima upravo u Kostreni jer dokazuje da je suživot industrije i turizma moguć ako postoji zajedničko usmjerenje prema visokim ekološkim standardima u poslovanju i dobra suradanja u zajednici. Plava zastava ujedinjuje turistički sektor i zaštitu okoliša, ukazuje na visoku kvalitetu usluge, čistoću mora i obale te opremljenost i uređenost plaža, samim time znači i vrhunsku turističku promidžbu Kostrene – kazao je načelnik Kostrene Dražen Vranić.


Direktorica TZ Kostrena Sandra Svetić objasnila je da je TZ Kostrene aktivan u provedbi programa Plave zastave više od deset godina koliko i potiče stvaranje takvih uvjeta na kostrenskim plažama.


– Izuzetno mi je drago što su zajednička nastojanja rezultirala dobivanjem Plave zastave, koju naša uvala Svežanj ponosno ističe skoro gotovo deset godina, a taj je kontinuitet, na sreću, samo nakratko prekinut. Raduje činjenica da su plaže u Kostreni svake godine sve ljepše i uređenije jer time podižemo kvalitetu turističke ponude i zadovoljstvo gostiju – poručila je Svetić. Na podizanju Plave zastave u Svežnju sudjelovali su i polaznici kampa »Junior spasilac«, a svoju ulogu na plažama prikazali su pokaznom vježbom spašavanja iz mora.


Osim redovnog održavanja, uoči početka sezone kupanja kostrenske plaže Svežanj, Smokvinovo, Spužvina i Klančić dobile su novi šljunak, a uređeni su i svi prilazni putovi plažama.