Najhrabriji spasioci na moru

Plava vrpca Vjesnika Mirku Bušljeti i Gordanu Baždariću

Marinko Glavan

Kod nas su takva spašavanja ljeti već uobičajena, kaže Mirko Bušljeta iz Starigrada Paklenica koji je ljetos spasio petero turista u Velebitkom kanalu. Kapetan Gordan Baždarić zapovijedao je Brodom Kornati koji je ljetos spasio 22 emigranata ispred libijske obale



RIJEKA  Mirku Bušljeti iz Starigrada Paklenice u pojedinačnoj i zapovjedniku broda »Kornati« Gordanu Baždariću kao predstavniku dobitnika u momčadskoj konkurenciji uručena je prestižna nagrada Plava vrpca Vjesnika, za pothvate u spašavanju ljudskih života na moru.


   Svečanost dodjele nagrada održana je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske, koji je tradiciju odavanja priznanja najhrabrijim pomorcima nastavio i nakon gašenja Vjesnika, dnevnog lista čija je redakcija prije gotovo pola stoljeća pokrenula dodjelu Plave vrpce.



 Uz nagrade u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji, ove je godine dodijeljeno i posebno priznanje Plave vrpce, i to Stanku Kovačeviću, vođi Seahelpova tima u Malom Lošinju koji se po treći put našao među kandidatima za priznanje, što je Odbor Plave vrpce odlučio na poseban način honorirati.




   – Već se pomalo osjećam kao domaćin, našalio se Kovačević koji je ove godine nominiran nakon spašavanja šestero nautičara s jedrilice koja je ostala bez pogona i razbila se o hridi otoka Cresa.



   Odbor Plave vrpce Bušljeti je nagradu dodijelio za akciju spašavanja petero austrijskih turista po olujnoj buri u Velebitskom kanalu. Bušljeta je spašavanje u teškim uvjetima izveo koristeći plastičnu barku duljine svega 4,5 metara, s motorom od pet konjskih snaga. Skromni je dobitnik zahvalio na priznanju, koje ga je ugodno iznenadilo, iako kaže kako ne zna zašto je baš on izabran.   

Ljude zavara bura


– Kod nas su takva spašavanja ljeti već uobičajena. Ljude zavara bura, uz obalu se ne čini strašno, ali već malo dalje situacija je potpuno drugačija. Mnogi naši mještani već spašavali ljude, a i ja već imam puno sličnih iskustava, tako da se ni u snu nisam nadao Plavoj vrpci. Pa i djeca doma pitaju što se sad diže halabuka, kad ćaća to ionako stalno radi, rekao je Bušljeta.


   Čak 22 života na moru spasila je posada broda »Kornati« u srpnju ove godine, kada je još plovio u sastavu flote Tankerske plovidbe iz Zadra. Oni su u vodama Sredozemnog mora, ispred libijske obale, sudjelovali u akciji spašavanja emigranata s potonule brodice kojom su pokušavali stići do Europe.


   – Na poziciju smo, nakon poziva iz MRCC-a Rim, stigli u rekordnom roku od samo dva sata, pošto smo bili relativno blizu. Tamo su već bila dva broda koji su započeli akciju spašavanja i u dogovoru s vodećim brodom mi smo pokupili ukupno 22 brodolomaca, među kojima je bila i jedna žena, koje je kasnije preuzela talijanska obalna straža. Za nas je ova nagrada velika čast, a spašavanje života na moru i obaveza. Nažalost, kako smo često plovili u Libiju, imali smo u mnogo navrata priliku čuti o sličnim događajima koji često imaju tragične posljedice. Riječ je uglavnom o mladim ljudima iz Eritreje i Somalije koji kopnom stižu do Libije i Tunisa, gdje počinje njihova pomorska kalvarija, kazao je kapetan Baždarić. 


   Ništa bez čovjeka 


Dobitnicima nagrade čestitao je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, koji je istaknuo kako su u ovoj godini učinjeni brojni veliki koraci u unapređenju pomorstva i brodarstva, od izmjena zakonodavstva, do oslobađanja od trošarina na gorivo, stipendija učenicima i studentima, te planiranog poticanja zapošljavanja vježbenika na brodovima.


   – No sve to skupa ne vrijedi ako nemamo čovjeka na brodu koji će pomoći drugome u opasnosti, rekao je Antešić.


   Hrabrim pomorcima obratio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zahvalivši Sindikatu pomoraca na očuvanju tradicije, te poručivši kako Plava vrpca nije samo priznanje dobitnicima.


   – Ona je ujedno i upozorenje svima ostalima da, uz ljepotu mora, uvažavaju i njegovu snagu, poručio je gradonačelnik.


   U ime Primorsko-goranske županije čestitike dobitnicima uputio je predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić, a u ime organizatora tajnik Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg i glavni tajnik Sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro koji je najavio promjene u pravilniku za dodjelu nagrada te osnivanje muzeja Plave vrpce uoči jubilarne, 50. obljetnice nagrade.