Izbori u Čavlima

Platak ključno mjesto čavjanske kampanje

Sanja Gašpert

Željko Lambaša (SDP) lovi peti načelnički mandat, a na njegovo mjesto žele Marijana Koščić (HDZ-HSP AS), Marko Sobotinčić (PGS) i Kristian Tomiša (Grupa birača)



ČAVLE Marijana Koščić (HDZ-HSP AS), Željko Lambaša (SDP-HNS-HSS-ARS), Marko Sobotinčić (PGS) i Kristian Tomiša (Grupa birača) kandidati su za načelnika Općine Čavle na predstojećim lokalnim izborima. I dok SDP-ovac Željko Lambaša »lovi« peti mandat za funkciju načelnika, koju, inače, obnaša već punih šesnaest godina, ostalim je kandidatima ovo prva utrka za načelničku funkciju. 


   Za petnaest vijećničkih mjesta u novom Općinskom vijeću Čavle natječe se čak 120 kandidata, »poredanih« na osam kandidacijskih lista.   

Razlaz Tomiše i SDP-a


To su Akcija mladih s nositeljem liste Goranom Mavrincem, koalicija HDZ-HSP AS s Denisom Čargonjom kao nositeljem liste, HSLS s Vlastom Šupak na čelu liste, koalicija koju čine Hrvatska stranka prava (HSP), Akcija za bolju Hrvatsku (ABH), Hrvatska čista stranka prava (HČSP), Savjet za promjene (SP) i Volim Hrvatsku (VH) koju predvodi Goran Klobučar, Hrvatski laburisti – Stranka rada s nositeljem liste Ivanom Skenderom, PGS s Markom Sobotinčićem, koalicija koja je već šesnaest godina na vlasti u Općini Čavle, SDP-HNS-HSS-ARS, s Ivanom Kruljcem na čelu, kao i kandidacijska lista Grupe birača s nositeljem liste Kristianom Tomišom.  


 Glavni razlog novih imena na listi HSDZ-HSP AS je raspuštanje Općinskog odbora HDZ-a Čavle, koji je do prije dva mjeseca vodio Veljko Perić. Kako se moglo čuti u kuloarima, razlog takvoj odluci Županijskog odbora HDZ-a bila je »pasivnost i nedovoljno oponiranje općinskoj vlasti koju vodi SDP sa svojim stranačkim partnerima«. Tada je za povjerenicu Općinskog odbora HDZ-a Čavle imenovana Marijana Koščić, koja je kandidatkinja HDZ-a na izborima za načelnika Općine Čavle.



  Kandidacijske liste za lokalne izbore u Čavlima nose i neke zanimljivosti, a jedna od njih zasigurno je razlaz Kristiana Tomiše sa SDP-om. Naime, kako je Tomiša kazao na jednoj od konferencija za novinare, do razlaza sa SDP-om i formiranja nezavisne liste došlo je zbog Platka. Na sjednicama Općinskog vijeća Čavle na kojima se raspravljalo o Platku, odnosno njegovu ulasku u Goranski sportski centar, Tomiša je izrazio svoje nezadovoljstvo takvom odlukom te čak i napustio jednu od tih sjednica. Nezadovoljan odlukama koje je većinom glasova usvojilo Općinsko vijeće, a koje se tiču Platka, Tomiša je istupio iz SDP-a i odlučio se na izbore izaći s listom Grupa birača. Protiv ulaska Platka u Goranski sportski centar žestoko se u dojučerašnjem Vijeću borio i PGS-ovac Marko Sobotinčić, koji je isticao kako u Čavlima ima sposobnih ljudi koji bi znali što i kako treba napraviti s Platkom. Sobotinčić, koji se već drugi put natječe za načelničko mjesto (i na prošlim izborima bio je protukandidat Lambaši, ali je izgubio već u prvom krugu), bio je jedan od najaktivnijih vijećnika u prošlom sazivu Vijeća, a zbog nestavljanja na dnevni red njegove odluke o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu, na posljednjoj radnoj sjednici Općinskog vijeća došlo je do prave male »bune«, pa je sjednica prekinuta i prije nego što je, ustvari, i počela.   

Nova imena


Zanimljivost izbora u Čavlima je i lista HDZ-a, koja je u koaliciji s Hrvatskom strankom prava dr. Ante Starčević, a na kojoj nema niti jednog od prijašnjih, HDZ-ovih članova Općinskog vijeća. Među njima, tako, nema čak niti Antona Miculinića, koji je u Općinskom vijeću Čavle bio od njegovih početaka, odnosno konstituiranja 1993. godine, kao niti Stanislava Lukanića i Arsena Salihagića, također poznatijih i aktivnijih čavjanskih HDZ-ovaca. Na listi nema niti Veljka Perića, bivšeg predsjednika Općinske organizacije HDZ-a Čavle. Nositelj ove liste je Denis Čargonja, inače predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grobnišćine, kojih je dio i stavljen na kandidacijsku listu koalicije HDZ-HSP AS.  

  Što se tiče liste koalicije koja je već godinama na vlasti, (SDP-HNS-HSS-ARS), nju predvodi SDP-ovac Ivan Kruljac, koji godinama obnaša funkciju poglavara za zdravstvo i socijalnu skrb Općine Čavle. Na ovoj je listi i većina članova Općinskog vijeća Čavle iz posljednjeg saziva, od 2009. do 2013. godine, kao i dojučerašnji predsjednik čavjanskog Vijeća HNS-ovac Josip Čargonja. Zanimljivo je da na listi nije aktualni načelnik Željko Lambaša koji se nada svojoj petoj pobjedi na izborima, u suprotnom neće ući ni u Vijeće.