Noćno skijanje

Platak hit i danju i noću: Pogledajte kako popularno riječko skijalište “živi” po mraku

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Dovoljne količine snijega, povoljna temperatura i dobro vrijeme omogućili su da Platak prvi put ove sezone posjetiteljima ponudi sve zimske sadržaje. U petak predvečer u samo sat vremena prodano je 120 karata za noćno skijanje koje je privuklo brojne skijaše iz Rijeke i okolice



Nakon što je protekli vikend oborio sve dosadašnje rekorde po broju posjetitelja u jednom danu, njih blizu pet tisuća, i broju prodanih skijaških karata (1.300), u petak navečer Platak su ponovno okupirali skijaši, oni koji uživaju u noćnom skijanju, pod svjetlima reflektora. Naime, prvi put ove zimske sezone stvoreni su uvjeti za noćno skijanje, koje je, kao i prethodnih godina organizirano na stazi Radeševo1. U samo sat vremena prodano je 120 skijaških karata za noćno skijanje, a skijaši su bili iz Rijeke i okolice. Temperatura zraka od minus sedam stupnjeva Celzijevih, mirno i bez vjetra, iako hladno vrijeme, i, što je najvažnije, dovoljne količine snijega, bili su mamac za sve koji vole skijati noću.


– Došao sam sa suprugom iz Skrada. Imamo i mi snijega, ali nemamo noćno skijanje. Prvi put smo na Platku na noćnom skijanju, a vikend ćemo provesti u Rijeci. Nakon noćnog skijanja, u subotu ćemo na maškare. Inače, na Platku se vide promjene nabolje, vide se ulaganja, jedino bi trebalo još malo popraviti staze. Također, mislim da su skijaške karte malo preskupe, jer susjedne države za iste novce nude bolje uvjete. Ali, sve u svemu, mislim da je OK, kazao je Zlatko Malnar iz Skrada.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Riječanin Luka Variola često dolazi na Platak koji po njemu ima puno toga za ponuditi, a posebno je atraktivan zbog blizine Rijeke.


– Platak je značajno obnovljen, novosti se vide na svakom koraku, ali mislim da je prije parkinga trebalo riješiti problem vode, što bi omogućilo nova ulaganja. Ipak, ostalo je sve super, istaknuo je Variola.


Grobničanin Nenad Kapš stigao je na bordanje, a na Platak dolazi posljednjih pet godina, uglavnom zimi.


– Na Platku je odlično, ima puno sadržaja, staze su super, parking uređen, ma sve je u redu. Dolazim i na skijanje i na bordanje. Blizu je, za manje od pola sata sam na Platku. Ovo mi je drugi put ove sezone na Platku i samo neka je snijega dolazit ću često, kazao je Kapš.


Puno noviteta 


Iz Opatije je na noćno skijanje došao Luka Ćurković, koji, kako je kazao, na Platak dolazi često, posebice zimi.


– Na Platku je sve super, staze su odlične, srećom trenutno ima puno snijega, domovi su uređeni, može se i prošetati, ma sve je super. Mislim da ću još pokoji put doći ove zime, istaknuo je Ćurković.



Nakon skijanja u Francuskoj, Toni Moderčin iz Kraljevice došao je isprobati i skijaške staze na Platku.


– Bio sam u Francuskoj, ali nama skijašima nikada dosta skijanja. Ovo mi je prvi puta ove zimske sezone da sam na Platku i sviđa mi se. Vidim da je puno toga novoga i to je odlično. Samo da bude snijega, bit će super sezona, kazao je Moderčin.


Od ovog su vikenda na Platku »u pogonu« svi zimski sadržaji, jer su, prema riječima direktora Goranskog sportskog centra Alena Udovića, prvi puta ovogodišnje zimske sezone stvoreni uvjeti da se otvore sve staze.


– Dovoljne količine snijega, povoljna temperatura zraka i odlično zimsko vrijeme omogućili su da Platak prvi puta ove zimske sezone svojim posjetiteljima ponudi sve zimske sadržaje. Trenutno je između 60 i 65 centimetara snijega, negdje i više. Otvorene su staze Radeševo 1, Radeševo 2, Zavoj 19, Turistička staza, Tešnje, Pribeniš, Pokretne trake Radeševo, Baby lift te traka na Pribenišu koja radi samo za sanjkaše. Za sanjkaše je također slobodna za korištenje pokretna traka Radeševo te sanjkanje uz nju. Sanjke se mogu iznajmiti u info kućići na parkingu. Otvoreni su ugostiteljski objekti Veliki dom Platak i Mali dom, X Bar i caffe bar Centar. Ostalu skijašku opremu posjetitelji mogu iznajmiti u najmu opreme Daneve na parkiralištu te najam opreme Diver u Velikom domu. Cesta je provozna uz obavezno korištenje zimske opreme, kaže Udović.


Voda najveći problem 


Direktor firme Platak d.o.o. Antonio Malatestinić, koja uz tri vlasnika proteklih malo više od godinu dana vodi u potpunosti preuređeni Veliki dom Platak, ističe da je Platak konačno počeo izgledati kao skijaški centar, uz napomenu kako bi na atraktivnosti i značaju dobio još i više kada bi se riješio problem vode.



– U Platak je dosta uloženo, puno se radi, ali ostaje najveći problem – voda. To bi trebalo riješiti i onda će Platak postati još privlačniji posjetiteljima, a vjerojatno i potencijalnim investitorima. Inače, mi smo u Velikom domu izuzetno zadovoljni početkom ovogodišnje zimske sezone. Imamo 25 soba s ukupnim kapacitetom od osamdesetak ležaja, otvoreni smo svakodnevno od 8 do 22 sata, nudimo domaću hranu. U prošloj smo godini uredili prostor za brzu liniju, što se pokazalo odličnim za vrijeme velike navale skijaša, kada svi žele u kratkom roku dobiti svoj obrok, kaže Malatestinić.


Slično razmišlja i Nedžad Brkić iz Promocije j.d.o.o., čija je obitelj prije nekoliko mjeseci preuzela vođenje Malog doma, koji je nedavno otvorio svoja vrata posjetiteljima.



Kao i prethodnih, i ove će godine noćno skijanje biti organizirano na reflektorima osvjetljenoj stazi Radeševo1, utorkom i petkom od 19 do 22 sata, s tim da se skijaške karte mogu kupovati već od 18 sati. Cijena noćnog skijanja je 80 kuna za odrasle, a za djecu od 6 do 18 godina 50 kuna, dok djeca do šest godina, stariji od 65 godina i invalidi plaćaju skijašku kartu samo deset kuna. Sve informacije o vremenskoj situaciji na Platku, visini snijega te cjeniku usluga zainteresirani mogu dobiti na internet stranicama www.platak.info i www.platak.hr.



– Dobro je krenulo, posebice za vrijeme blagdana, a prava navala skijaša i sanjkaša bila je prošli vikend, kada je Platak posjetilo više tisuća posjetitelja. Imali smo po 50 posjetitelja u pola sata, bila je prava »pozitivna ludnica«. Nažalost, proteklih dana zbog bure je skijalište bilo zatvoreno, ali, ovoga vikenda se vrijeme proljepšalo pa očekujemo opet puno ljudi. Inače smo zadovoljni, posla ima, ljudi nas zovu, a još će bolje biti kada uredimo gornji kat, odnosno sobe, međutim, za to će ipak proći neko vrijeme jer je riječ o velikoj investiciji, koju ćemo rješavati u suradnji s Općinom Čavle, kaže Brkić.


Sedam staza 


Platak je skijalište po svačijem ukusu – vole ga i na njemu treniraju profesionalci, pohode ga rekreativci, vole ga i borderi, obitelji s malom djecom i oni koji ne skijaju, koji dolaze uživati u snijegu i snježnim radostima. Prvi je ski-lift na Platak stigao u ljeto 1966. godine, a drugi već godinu dana kasnije. Sa svojim se najvišim vrhom Radeševo (1.363 metra nad morem), Platak nalazi u planinskom društvu Snježnika i Risnjaka. Na pola je sata vožnje od Rijeke i na desetak kilometara zračne linije od mora. Iz tog je razloga i klima specifična – miješaju se planinska i mediteranska, pa nije neuobičajeno da je Platak prekriven snijegom kad je u Primorju temperatura dobrano iznad nule, ili da su mu vrhovi snijegom prekriveni i u travnju. I kad nije pod snijegom, Platak je tradicionalno i popularno odredište brojnih planinara i šetača, kao i sportaša.



Nakon značajnijih ulaganja Primorsko-goranske županije, Županijske uprave za ceste PGŽ-a, Goranskog sportskog centra i Općine Čavle, u protekle dvije godine Platak je postao atraktivan i tijekom ljetnih mjeseci, jer nudi brojne sportske sadržaje, a posebno je veliki interes za roštiljima. Na Platku se skija na sedam skijaških staza. Radeševo1 je najdulja i najpoznatija. Ima dvosjedežnicu i rasvjetu za noćno skijanje. Ogranak staze Radeševo1 je staza Zavoj 19. Skijašima je dobro poznata i staza Pribeniš1 koja prolazi pored Velikog doma Platak ili pak Turistička staza, koja će svima dočarati užitak skijanja kroz šumu. Uređena staza Radeševo2 predstavlja novi i moderan dizajn staza uz punu širinu. Nakon dugog niza godina, u sezoni 2015./2016. otvorena je staza Tešnje. Za najmlađe uređeno je i sanjkalište Pribeniš.