Planinari bez okrepe

Planinari bez okrepe: Carinska inspekcija zaplijenila piće u domu na Hahliću

Sanja Gašpert

Planinarski dom Hahlić do daljnjega nudi samo usluge noćenja / Foto NL ARHIV

Planinarski dom Hahlić do daljnjega nudi samo usluge noćenja / Foto NL ARHIV

Sve što znamo je da inspekcija provodi nadzor, ističe načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić kojeg predsjednik Planinarskog društva Obruč Vedran Stipić optužuje da je zapravo on »naručio« inspekciju

JELENJE  Da se na planinarskom domu na Hahliću provodi inspekcijski nadzor, jučer je za naš list potvrdio Ervin Radetić, načelnik Općine Jelenje, koja je vlasnik objekta.     – Ovo je već drugi inspekcijski nadzor na Hahliću, a prvi je završio novčanom kaznom koju je kao vlasnik doma morala platiti Općina. Sve što znamo je da carinska inspekcija provodi nadzor. Naime, obaviješteni smo da im je potrebna logistička potpora u obliku adekvatnog teretnog vozila za prijevoz zaplijenjene robe na glavnu cestu. To je sve što za sada znamo, čekamo nalaz. Ovo se i moglo očekivati jer ljudi, a riječ je o planinarima Planinarskog društva Obruč, gore rade bez adekvatne papirologije. Prodaju piće i kuhaju hranu bez dozvole, bez računa. U Sloveniji su svi planinarski domovi fiskalizirani, oni koji njima upravljaju imaju adekvatne ugovore i riješene papire. Mi smo nebrojeno puta PD-u Obruč nudili ugovor o korištenju doma na potpisivanje, ali oni to ne žele učiniti, u posljednje vrijeme nam se niti ne javljaju, suradnje nema jer je Stipić (predsjednik PD-a Obruč – op. a.) i njegovi suradnici ne žele. Zbog toga je Općina Jelenje pokrenula sudski spor protiv PD-a Obruč, kaže Radetić.    

Sve po zakonu




Nadalje, ističe, kako je i sam planinar i ujedno član PD-a Obruč te mu je i kao planinaru, a i načelniku važno da planinarski dom na Hahliću opstane, da u njemu budu planinari, ali da se sve provodi po zakonu.


  – Nije istina, kako me se optuživalo u medijima, da želim zatvoriti dom na Hahliću. Bivša općinska vlast u rekonstrukciju doma utrošila je vrtoglavih 4,5 milijuna kuna, što je tri puta više nego što je bilo potrebno. Ako ni zbog čega drugoga, onda barem zbog tih silnih novaca želimo da dom funkcionira. Želimo da planinarski dom na Hahliću bude najljepši u Hrvatskoj, da se u njemu planinari osjećaju kao doma. Ali, ponajprije želimo da sve funkcionira po zakonu, da sve bude legalno. PD Obruč nema valjani dokument za upravljanje domom, a predsjednik Vedran Stipić ne želi potpisati ugovor jer se boji odgovornosti. Prava istina je da predsjednik Vedran Stipić i tajnik Mihael Fak vode politiku koja njima odgovara i sve zarađeno stavljaju u svoj džep, tvrdi Radetić.


  Predsjednik PD-a Obruč Vedran Stipić također je obaviješten o inspekcijskom nadzoru za koji tvrdi da ga je »naručio« načelnik Radetić.


  – Inspekcijski nadzor bio je u subotu, ali po prijavi načelnika Općine Jelenje Ervina Radetića i to već drugi put. Dom nije zatvoren nego je zaplijenjeno piće koje je u domu pronađeno. Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju, odlučili smo obustaviti sve aktivnosti te za sada pružati samo usluge noćenja u domu. Neslužbeno smo obaviješteni da je u tijeku carinski i porezni nadzor te da nas je načelnik Radetić prijavio po pet točaka, ali još uvijek nemamo zapisnik jer je nadzor u tijeku, kaže Stipić.    

Neplaćena članarina




Podsjeća kako problema s Radetićem Društvo ima već duže vrijeme te negira njegove optužbe da ne želi potpisati ugovor nego tvrdi suprotno.


  – Istina je sasvim drugačija, jer načelnik Radetić ne želi potpisati ugovor s nama. On nam nudi ugovor na šest mjeseci, a već smo rekli da je to nemoguće na tako kratak rok s obzirom na djelatnost. Također, mi smo angažirali neutralnog odvjetnika i potrošili smo puno novaca da mu ponudimo djelomično korigirani ugovor, na duži rok, ali ga on ne želi niti pogledati. On samo za novine govori kako želi dogovor s nama, kako želi dijalog, ali ustvari to nije tako. Mi smo njemu, naivno, čak i iznijeli probleme koje imamo u domu, a on je to iskoristio protiv nas. Dom nema minimalne tehničke uvjete, primjerice, osigurane gabarite kuhinje, osiguranu električnu struju non-stop zbog hladnjaka, atestiranje vode, a Općina kao vlasnik objekta ne želi ih osigurati. Ipak, kada bi se radile analize, pa skoro bi svi planinarski domovi morali biti zatvoreni, osim Platka i Medvednice, jer jedino oni imaju vodu. Istina je da smo prodavali piće, ali samo svojim članovima. Točnije, svi bi stavljali dobrovoljni prilog u kutiju i za to bismo kupovali piće koje smo dijelili našim planinarima. U subotu je bila utrka, načelnik je to znao, i poslao nam »zamaskiranu« inspekciju, tvrdi Stipić. Također, napominje kako Ervin Radetić nije više član PD-a Obruč, jer, dodaje, već dvije godine nije platio članarinu.