Izmjene Prostornog plana

Plan za novo lice Kostrene: Na Žurkovu će se graditi marina s tri stotine vezova i garaža

Barbara Čalušić

Izmijenjeni Prostorni plan predviđa i novi izgled Žurkova koje bi dobilo garažu i marinu s kapacitetom do 300 vezova / Foto Damir ŠKOMRLJ

Izmijenjeni Prostorni plan predviđa i novi izgled Žurkova koje bi dobilo garažu i marinu s kapacitetom do 300 vezova / Foto Damir ŠKOMRLJ

Izmjenama prostornog plana trebali bi se regulirati kapaciteti stambenih objekata u Kostreni i pokušati zaštititi dosadašnji prostor i izgled Kostrene ili ono što je od njega ostalo. Pročišćivač otpadnih voda ostaje na starom mjestu kod Termoelektrane



KOSTRENA – Gotovo deset godina nakon što je Općina Kostrena dobila svoj Prostorni plan, Općinsko vijeće Kostrene na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu usvojilo je njegove izmjene i dopune. Izmijenjen prostorni plan temelji se na programu Novo lice Kostrene, a izmjenama bi se, između ostalog, trebali regulirati kapaciteti stambenih objekata u Kostreni i pokušati zaštiti dosadašnji prostor i izgled Kostrene ili ono što je od njega u nekim njezinim dijelovima ostalo. U izmijenjenom prostornom planu, umjesto na novoj lokaciji na Sršćici, pročišćivač otpadnih voda ostao je na starom mjestu u blizini Termolektrane. Plan predviđa i novi izgled Žurkova koje bi dobilo garažu i marinu s kapacitetom do 300 vezova.


Pet do podne


Nakon što je prije tri i pol godine donesena odluka o izradi novog plana, još se nedavno činilo da novi prostorni plan ipak neće biti usvojen u mandatu još uvijek aktualne vlasti. No, resorno ministarstvo praktički je ekspresno dalo suglasnost te su kostrenski vijećnici izmijenjen plan prošlog tjedna podržali glasovima vladajuće većine i uz pomoć tek jednog jednog oporbenog glasa, Ankice Lörinc iz PGS-a. Ostatak SDP-ove i PGS-ove oporbe bio protiv, a najaviše ih je mučila lokacija pročišćivača otpadnih voda i potencijalno betoniziranje Žurkova koji bi izgradnjom marine, kako smatraju, zapravo bilo oduzeto Kostreni i Kostrenjanima.



Kostrenska načelnica Mirela Marunić izrazila je razočaranje činjenicom da izmijenjen prostorni plan kao strateški dokument Kostrene nije donesen jednoglasno. Zanimljivo je da prije deset godina prostorni plan donesen jednoglasno u jeku krize tadašnje vlasti i to upravo na sjednici na kojoj su vijećnici HNS-a i HDZ-a učinili prevrat, smijenivši tadašnjeg predsjednika Vijeća SDP-ovca Marijana Blokara. Bio je to početak razlaza HNS-a s dotadašnjim partnerima SDP-om i PGS-om u Kostreni.




Na sjednici na kojoj je donesen prvi kostrenski Prostorni plan Vijećem je umjesto Blokara predsjedao HDZ-ovac Sanjin Vrkić. Stjecajem okolnosti, aktualna predsjednica Vijeća Gordana Vukoša zbog problema sa sluhom nije vodila posljednju sjednicu već njezin zamjenik, a to je ponovo bio Sanjin Vrkić.



Aktualna načelnica Mirela Marunić uvjerava da pročišćivač neće biti izgrađen na lokaciji koja je predviđena prostornim planom, niti da će Žurkovo biti betonizirano.


– Možda na nesreću nekih vijećnika koji su prognozirali da nećemo uspjeti u donošenju ovog plana, kako sam obećavala sve smo učinili i pet do podne napokon dobili pozitivno mišljenje. Okolnosti s kojima smo se sreli pri njegovu donošenju doveli su nas do samog kraja mandata. Morali smo pristati na komprimise Zavoda za prostorno planiranje, a to je da pročišćivač zasad u planu ostaje na starom mjestu kraj Termoleketrane te se povećava tampon zona kod brodogradilišta Viktor Lenac. To ne znači da nećemo ustrajati na tome, da pročišćivač dođe na planirano mjesto. Moj će biti prijedlog da donesemo odluku kojom ćemo nastaviti borbu za položaj pročišćivača s obzirom da su naše analize pokazale da je Sršćica dobra pozicija. Taj stav još sam jednom iznijela i Hrvatskim vodama i Vodovodu i kanalizaciji te ga prenosim i dalje na svim instancama vjerujući da smo tu jedinstveni, kaže kostrenska načelnica Mirela Marunić.


Pravila nove gradnje


Arhitket Bojan Bilić, glavni planer kostrenskog prostornog plana kaže da je u sagledavanju probleme Kostrene krenuo od običnog čovjeka i javnog prostora kojim oskudijeva cijela županija. Ključni javni prostori trebali bi biti novi centar Kostrene koji se sad planira iznad sportske dvorane, novi sadržaji u uvali Žurkovo i obalni put koji bi se pretvorio u sustav javnih pješačkih komunikacija koji koriste građani šire okolice.


– Napravili smo temeljitu analizu svih naselja i katalog kompletne zatečene izgradnje. Sve to bio je preduvjet za postavljanje sustava kvalitetnih pravila za novu gradnju. Svjesni smo da se u Kostreni pojavila gradnja posljednjih godina kojom Kostrenjani nisu zadovoljni te je naša namjera bila zaštititi tipičnu tipologiju izgradnje u Kostreni. Iz tog su razloga u prostorni plan ugrađene plave, zelene, bijele, žute i crvene zone, dali smo uvjete gradnje za zelenu i plavu Kostrenu koje su neki investitori smatrali nekorektnim, no ja mislim da su oni izuzetno kvalitetni i omogućit će da se primjeri izgradnje kojom Kostrenjani nisu zadovoljni više ne ponavljaju.


Aleja pomoraca u Kostreni – zasigurno jedno od najživljih gradilišta u županiji / Foto V. KARUZA


Aleja pomoraca u Kostreni – zasigurno jedno od najživljih gradilišta u županiji / Foto V. KARUZA



Također, mislim da je novi centar sjajan program i da je sadržaj koji Kostreni nedostaje te da predstavlja jedno dobro polazište za daljnji razvoj, objašnjava Bilić i pritom naglašava da prostorni plan iziskuje daljnje korake koji pak ovise o Općini Kostrena.


Betonizacija Žurkova


– Ja sam vijećnik od 1993. godine i stalno postoji neki lobi da se Žurkovo betonizira. Mislim da je to lobi okupljen oko Galeba, lobi uglednih poduzetnika koji to već godinama žele. Uništena nam je Martinšćica, ne znamo što će biti u Svežnju, a Urinja kakav je bio nitko se više ne sjeća. Ne bih volio da Žurovo doživi takvu sudbinu, poručio je PGS-ovac Vojko Rožmanić dodajući da smatra da novi centar Kostrene ne može biti napravljen na temelju studentskog rada.


U Kostreni posljednjih godina traje intenzivna stambena izgradnja kojom mnogi Kostrenjani nisu zadovoljni / Foto V. KARUZA


U Kostreni posljednjih godina traje intenzivna stambena izgradnja kojom mnogi Kostrenjani nisu zadovoljni / Foto V. KARUZA



Njegovom stranačkom kolegi Miroslavu Uljanu sviđa se ideja novog centra Kostrene, no misli da je riječ o velikoj investiciji za Kostrenu. Općinski novac, prema njegovom mišljenju, bit će potreban i za izgradnju pročišćivača na Sršćici.


Prostorni plan predviđa uvjete gradnje za zelenu i plavu Kostrenu / Foto V. KARUZA


Prostorni plan predviđa uvjete gradnje za zelenu i plavu Kostrenu / Foto V. KARUZA



– Prostorni plan je očito donesen pod pritiskom pa će se pročišćivač graditi u onoj veličini i tehnologijom za koju smo se složili da će imati značajne nepoželjne utjecaje na okoliš. Žurkovo treba ostati Kostrenjanima, a ako napravimo marinu, jahte u njoj sigurno neće biti od Kostrenjana, smatra Zoran Rubinić iz SDP-a.