Trend necijepljenja

Pitanje vremena kad će i u Rijeci “buknuti” ospice, za potpunu zaštitu potrebna procijepljenost od 95 posto

Barbara Čalušić

Arhiva NL

Arhiva NL

PGŽ je treća najslabije procijepljena županija u Hrvatskoj. Prošle godine cjepivo je odbilo 55 roditelja, a zabilježeno je sedam nuspojava



Od 2010. godine samo u Primorsko-goranskoj županiji cijepiti svoju djecu odbilo je 130 roditelja. Trend necijepljenja raste iz godine u godinu pa je tako prošle godine cjepivo odbilo 55 roditelja, a samo u prva četiri mjeseca ove godine 22 roditelja. Istovremeno, u prošloj je godini u PGŽ-u zabilježeno sedam nuspojava cijepljenja. 


    S odbijanjem cijepljenja susreću se liječnici u bolnicama, u pedijatrijskim ordinacijama, ordinacijama obiteljske medicine i liječnici školske medicine. Antivakcinacijski stav roditelja počinje već u rodilištu, a prema riječima dr. Branimira Petera, pročelnika Odjela neonatologije u Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, radi se uglavnom o visokoobrazovanim roditeljima, koji su nerijetko dio života proveli u inozemstvu i aktivnim na društvenim mrežama. 



Kalendar cijepljenja predviđa i primanje antitetanus docjepljivanje kod populacije od 60 godina. Upravo ova stavka kalendara cijepljenja najslabije se provodi. Kako je kazala dr. Dorotea Gastović Bebić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, svega 29 posto šezdesetogodišnjaka primilo je ovo cjepivo. Jedan od mogućih razloga je nedostatak cjepiva, ali i slabija angažiranost izabranih liječnika po pitanju cijepljenja svojih pacijenata u dobi od 60 godina.





    – Problematika cijepljenja ne može biti izolirana od cijeloga društva. Ne cijenimo ono što smo postigli, a tu je problem senzacionalizma u medijima i naš osobni strah od tužbi. Ne cijepiti djecu danas je stav, trend pa čak i pomalo moda, a tu je problem hrvatskog društva da ne poštujemo zakone. U rodilištu kad se pozovemo na odluku Ustavnog suda, u pravilu ulazimo u konflikt s roditeljima i moram priznati da i mi pomalo popuštamo i gubimo bitku, izjavio je dr. Peter na Simpoziju o cijepljenju održanom na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci.   


Prijetnje liječnicima


U rodilištu roditelji odbijaju BCG cjepivo. Prvi slučaj odbijanja ovog cjepiva u riječkom rodilištu zabilježen je 2007. godine da bi prošle godine to isto cjepivo odbilo 37 roditelja novorođene djece. Samo u prva četiri mjeseca u riječkom je rodilištu zabilježeno 17 odbijanja BCG cjepiva, a dr. Peter procjenjuje da će ove godine ta brojka narasti na šezdesetak odbijanja. 


    – Novi moment je i odbijanje injekcije K-vitamina koja se daje po rođenju. Roditelji nam u rodilište dolaze s formularima od javnog bilježnika i pozivaju se na niz zakona, a u formularima je i rečenica koja zastrašuje i vrijeda, a u kojoj se prijeti kaznenim progonom osoblja bolnice. Nitko se cestom ne vozi u suprotnom smjeru, no kad je riječ o cijepljenju, nevjerojatno je kako se ne poštuju zakoni, dodao je dr. Peter. 


    Prema njegovom mišljenju, do ovog zabrinjavajućeg trenda dovele su loše dizajnirane studije i njihovo krivo tumačenje, antivakcinacijske udruge te nejasni zakoni koji su u međusobnoj koliziji i različito se tumače. 


    Situaciju na razini Hrvatske također prati trend odbijanja cijepljenja. Smanjuje se i revakcinacija, a kad su u pitanju županije s najslabijim obuhvatom cijepljenih na prvom je mjestu Splitsko-dalmatinska, slijedi Ličko-senjska dok je na trećem mjestu Primorsko-goranska županija. Najbolje procijepljena je Varaždinska županija, slijede Karlovačka i Križevačko-koprivnička županija.   


Izrazito virulentan virus


Slab obuhvat cijepljenja bilježi se u romskoj populaciju, a jedna od prvih posljedica trenda necijepljenja svakako je i pojava ospica protiv kojih se u Hrvatskoj cijepi od 1968. godine. Budući da se radi o izrazito virulentnom virusu, za potpunu zaštitu potrebna je procijepljenost od 95 posto, no kako kaže dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatska to ne postiže već nekoliko godina. 


    – Iako su u Rijeci zabilježena samo dva slučaja pojave ospica, pitanje je vremena kad će se pojaviti veći broj kao što je to u Zagrebu, rekao je Kaić. 


    Od promjena u ovogodišnjem kalendaru cijepljenja, svakako je novost uvođenje cjepiva protiv HPV virusa za djevojke u prvim razredima srednjih škola te općenito djevojke u toj dobi kako bi se zaštitile od jednog od glavnih uzročnika raka vrata maternice. Dosad je ovo cjepivo bilo nadstandard koje su finacirali pojedini gradovi i općine. Dr. Kaić je kazao da će ove godine biti dostupno 15 tisuća doza cjepiva protiv HPV-a. 


    – Dobro je da smo na ovaj način ukinuli zemljopisnu nejednakost među djevojkama koje su ranije mogle primiti cjepivo protiv HPV-a ako su živjele u Rijeci ili Zagrebu, ali ne i u nekim drugim mjestima. No, nejednakosti se još uvijek nismo u potpunosti riješili pa još uvijek imamo dobnu nejednakost, istaknuo je dr. Kaić.