Neuspjela sabotaža

Piromani pokušali opstruirati paljenje krijesa u Halubju

Andrej Petrak

Nepoznati počinitelji pokušali opstruirati paljenje prvomajskog krijesa

Nepoznati počinitelji pokušali opstruirati paljenje prvomajskog krijesa

Zasad nepoznati počinitelji ujutro su potajno zapalili krijes i tako se na ružan, ali i opasan način poigrali sa svima nama i našom tradicijom, kaže Snježana Podobni



Opasni piromani pokušali su opstruirati prvomajsko paljenje krijesa u Halubju, upozoravaju iz PGS-a Viškova, koji već godinama u Saršonima, na Lončevoj griži, obnavljaju ovu tradiciju, kojoj rado nazoče brojni mještani.


Zalaganjem PGS-ovaca tradicionalni prvomajski krijes zapaljen je kako je to bilo i predviđeno u subotu navečer, no ono što su na Lončevoj griži zatekli tog jutra šokiralo ih je. Još ranije pripremili su posebno visoki krijes, koji je svojom veličinom trebao nadmašiti ostale krijesove u okolici te biti viđen iz cijelog Halubja i šire. Pripreme su tekle prema planu, međutim na neugodno iznenađenje svih organizatora i mještana, u subotu je tijekom jutarnjih sati izvršena prava diverzija na običaj paljenja prvomajskog krijesa.


– Zasad nepoznati počinitelji ujutro su potajno zapalili krijes i tako se na ružan, ali i opasan način poigrali sa svima nama i našom tradicijom. Iako smo vrlo brzo reagirali, dočekalo nas je samo zgarište pripremljenog krijesa, ali i nagorjelo raslinje u blizini. Razloge i motive za ovako gnusni čin možemo samo nagađati.




Zastrašuje činjenica da među nama postoje akteri, koji su ovakvim ponašanjem, osim što su pokušali opstruirati naš angažman, paljenjem velike vatre bez nadzora doveli u opasnost od nastanka požara i moguće katastrofe većih razmjera, objašnjava Snježana Podobnik iz PGS-a Viškova.


Organizatori su ostali zgranuti, ali nije ih napustio entuzijazam, napominje Podobnik, pa je zalaganjem vrijednih organizatora ponovno napravljen novi krijes, a okupljanje i druženje mještana na Lončevoj griži održano je po planu.


– Zapaljen je novi krijes pa su uz glazbu, roštilj i toplinu ognja mnogi naši mještani u ugodnoj atmosferi proveli subotnju večer. Tijekom večeri okupio se i veći broj mladih koji su garancija da će se tradicija ovakvog druženja nastaviti. Dio daljnjih aktivnosti PGS-a Viškovo i dalje će se temeljiti na očuvanju i njegovanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja te ćemo i dalje nastaviti s organiziranjem druženja na kojima ćemo se prisjetiti starih običaja i načina življenja.


Ovim se putem zahvaljujemo svim ljudima dobre volje koji su sudjelovali i podržali subotnje druženje i paljenje krijesa, pogotovo članovima DVD-a Halubjan te pozivamo sve zainteresirane mještane koji nam se žele pridružiti da svojim prijedlozima ili aktivnostima podupru naš daljnji rad, rekla je Podobnik.


Na incident reagirao je i politički tajnik PGS-a Franjo Butorac koji u pokušaju sabotaže krijesa vidi još jedan atak na ovu regiju i domaće ljude.


– Vjerojatno je ovo opstruiranje dio pokušaja da se suzbiju slobodarske tradicije proslave Prvog maja i paljenja krijesa, rekao je Butorac.