Originalni prijedlozi izbornih debitanata

Piratska stranka traži direktnu demokraciju putem elektroničkih platformi

Srđan Brajčić

Putem elektroničkih platformi omogućit ćemo svima da sudjeluju u predlaganju, glasovanju i donošenju odluka. Piratski vijećnici prenosit će samo glas naroda, kaže Martina grabovac



RIJEKA Vjerojatno najmlađa stranka – i po godinama svojih članova i po godinama »političkog« staža – koja sudjeluje na predstojećim lokalnim izborima je Piratska stranka koja se pokušava biračima nametnuti idejama o direktnoj demokraciji i neovisnosti interneta, ali i svojim entuzijazmom.


Riječki Pirati, koje uglavnom čine mladi zaljubljenici u subkulturu i tehnologiju, poručili su jučer iz Palacha, kultnog riječkog kluba pred zatvaranjem, da su građani nezadovoljni »predstavničkom demokracijom koje sve više nedostaje i da se zbog toga sve češće govori o tome da suvremena tehnologija omogućava građanima neposrednu demokraciju«.


– Piratska stranka zalaže se za sistem u kojem će građani sve četiri godine, dakle ne samo kad su izbori, biti aktivni u politici. Naime, putem elektroničkih platformi omogućit ćemo svima da sudjeluju u predlaganju, glasovanju i donošenju odluka. Piratski vijećnici prenosit će samo glas naroda. Predstavnička demokracija je zakazala, jer ona više nije glas naroda, nego pojedinca, kazala je Martina Grabovac, kandidatkinja s liste Pirata za Gradsko vijeće Rijeke.




Pirati se zalažu za tromjesečni  mandat svojih vijećnika, kao bi prevenirali uhljebljenje i korupciju, ukidanje »enormnih naknada ZAMP-u«. K tome, nude brojne ideje za boljitak socijalno najugroženijih slojeva društva, posebno beskućnika, a jednako se zalažu i za poboljšanje uvjeta u azilima za životinje. (