Riječki karneval

Peto riječko godišnje doba: Od 17. siječnja do 1. ožujka čitav niz maškaranih događanja

Sanja Gašpert

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić



RIJEKA Peto riječko godišnje doba, kao i uvijek, slijedi tradiciju i započinje na Antonju, 17. siječnja, kada će na Pehlinu, Pašcu i Zametu biti podignut Pust, a traje sve do Pepelnice koja ove godine »pada« na 1. ožujka. Nakon podizanja Pusta, 20. siječnja u Dvorani mladosti slijedi izbor nove Kraljice Riječkog karnevala i predaja ključeva Grada maškarama.


Predstavnice karnevalskih grupa će okupljenim karnevalistima morati pokazati cijeli niz kraljevskih kvalifikacija potrebnih za osvajanje Zlatnog plašta. To su redom karnevalski duh, poznavanje običaja te poneka plesno-pjevačka ili slična vještina, a uvijek je bitan, ako ne i presudan, koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom.


Meštar, tradicionalni »šef« Riječkog karnevala, ove će godine tako dobiti 22. po redu kraljicu, s kojom će kroz cijelu godinu pohoditi karnevalska događanja u Rijeci i okolici, Hrvatskoj i inozemstvu i predstavljati Riječki karneval.




U sklopu ovogodišnjeg Karnevala najavljena su brojna maškarana događanja, među kojima zabavna, sportska, gastronomska, humanitarna događanja, a cijeli program završava s dvije velike karnevalske povorke – Dječjom, zakazanom za 18. veljače i Međunarodnom karnevalskom povorkom koja će biti održana 26. veljače.


Također, i ove će godine biti održan Carnival Snowboard Session (4. veljače), 11. veljače protutnjat će najluđa auto-rally povorka Pariz – Bakar, a od 25. do 27. veljače bit će održan Maškarani maraton Radio Rijeke. Karnevalske zabave održavat će se subotom tijekom veljače, već tradicionalno u prostorima Ex port Delta.


Također, HNK Ivana pl. Zajca i ove godine organizira program Kazališni vrtuljak, a najavljen je i program Teatrin nad Urom – Dani komedije.Prijave za sudjelovanje u Dječjoj i Međunarodnoj karnevalskoj povorci Riječkog karnevala primaju se do 15. siječnja.