Skupa smrt

Peticija protiv poskupljenja cijena KD Kozala: Zamećani ogorčeni zbog poskupljenja grobnih naknada

Ljiljana Hlača

Olgica Cetin, Anita Skok i Aitanga Drog / snimio S. DRECHSLER

Olgica Cetin, Anita Skok i Aitanga Drog / snimio S. DRECHSLER

Smatraju da poskupljenje za 36% u odnosu na lani, zbog neodržavanja zametskog groblja nije opravdano, dok KD Kozala troškove obrazlaže povećanjem površine groblja



Smrt nikada nije bila jeftina, a sada je još skuplja ako uzmemo u obzir da je od ove godine Komunalno društvo Kozala koje brine o riječkim grobljima, poskupilo svoju uslugu za 36 posto u odnosu na lani. Ta mjera potakla je Zamećane da se udruže i pokrenu peticiju, jer smatraju da je riječ o poskupljenju koji na primjeru zametskog groblja nije opravdano. Najvećim dijelom zbog toga što se, po njihovom mišljenju, to groblje ne održava adekvatno pa ni sustavno. Peticiju je za sada potpisalo 20-tak osoba, poslana je Društvu, ali odgovor nisu dobili.


Totalna nebriga


– Nebriga za groblje je totalna, a cijene astronomske, tvrde potpisnice peticije Aitanga Drog, Olgica Cetin i Anita Skok sa Zameta. Ukazujući na nedostake koje ukazuju na čisto zanemarivanje ističu da se ulaz groblja ne zaključava tako da svatko može ući i devastirati ga, zelenilo na groblju se ne održava i ne orezuje te stabla i grmlje propadaju. Ispred ulaza u groblje nalazi se kontejner zatrpan glomaznim otpadom, dok se košare za otpad tjednima ne prazne. Prilazi grobovima nisu sanirani, ponegdje nedostaje stepenica, a WC je priča za sebe. Oko staza buja korov, a groblje nema grobara, kao nekad.


– Nema troška enegije jer nema rasvjete, a ni nekog pretjeranog troška vode jer većina ima plastično cvijeće. Pa o kojim to ekstra izdacima mi tu govorimo. Stari dio groblja nije Komunalno društvo sagradilo već ga je naslijedilo, navode Zamećanke.




Prema novom troškovniku Olgici Cetin godišnja naknada iznosit će 300 kuna, Aitanga Drog morat će izdvojiti 656 kuna za svoje pokojnike, a Anita Skok 500 kuna.


– Sve je to skupo. Potpisnici peticije su penzioneri i znate što njima znači dati 500 kuna pa makar i godišnje, a penzija im je 2.000 kuna. Rok za naplatu ove naknade bio je krajem lipnja, a sada kada su se ljudi počeli buniti je kraj godine. Ovakvo poskupljenje nije smjelo proći bez blagoslova gradonačelnika i Gradskog vijeća, tvrdi Aitanga Drog. Otkrivajući da je ona u Italiji uređenje niše gdje joj je pokopana nona platila 150 eura, i to je to. Nema naknade na rok od 50 godina.


– I o kojem mi vlasništvu govorimo, ako znamo da ako deset godina ne plaćate naknadu, grob će biti oduzet. A da ne govorimo da smo sva ta grobna mjesta već platili, kada smo ih kupovali, dalje navode naše sugovornice.


Podsjetimo, godišnja grobna naknada za 2016., s uključenim PDV-om od 25 posto za mauzolej, kapelu, sada iznosi 400 kuna; za obiteljski grob, za grobnicu 300 kuna, za nišu 198 kuna, a za pretinac 149 kuna. Prošle godine godišnja grobna naknada za obiteljski grob/grobnicu iznosila je 220 kuna, te se radi o poskupljenju od 80 kuna.


Jedan od razloga za povećanje grobne naknade, koja se posljednji put mijenjala 2008., ovo poduzeće obrazlaže činjenicom da se povećala i površina za održavanje groblja za 45.000 četvornih metara i sada iznosi otprilike 300.000 kvadrata. Nadalje, od 2008. ulazni troškovi znatno su se povećali, a posebice odvoz i deponiranje otpada, potrošnja vode, goriva, troškovi osoblja i drugo.


Troškovi opravdani


Riječ je o poskupljenju koje nije trebao odobriti gradonačelnik na kolegiju ili proći proceduru Gradskog vijeća jer odluku o usklađivanju cijena godišnjih grobnih naknada na prijedlog Uprave groblja donosi Nadzorni odbor Društva, temeljem Odluke o grobljima. Odluku o poskupljenju donio je NO KD-a Kozala krajem prosinca. Na groblju Zamet u posljednjih osam godina utrošeno je 750.000 kuna i to na uređenje mrtvačnice groblja (krovišta i fasade), sanaciju staze od lomljenog kamena prema odarnicama na grobnom polju C, uređenje okoliša na polju B s uređenjem staze uz polje grobnica prema polju A, uređenje platoa i postavu centralnog križa na novom dijelu groblja, sanaciju štete i preventivno uklanjanje stabala, obrazlaže postupke poskupljenja Uprava KD Kozala.


U Društvu su naveli da se sanitarni čvor groblja čisti dva puta tjedno i prije svake sahrane, ali da kada je riječ o baji ispred groblja – tu pomoći nema jer ju nesavjesni građani često koriste za razni krupni otpad, što stvara ružnu sliku o urednosti groblja i dodatne troškove njegova odvoza. Kao i ostala riječka groblja, groblje Zamet se nakon vremena predviđenog za posjete građanstvu zatvara, a unutar groblja nije predviđena javna rasvjeta, već se ona nalazi u neposrednoj blizini groblja na parkiralištu i pristupnim cestama, komentar je Uprave ovog poduzeća.