Humanitarna akcija

Peti pseći foto session na Brajdici: Morski psi fotkanjem pomažu prijateljima

Ljiljana Hlača

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Na plaži za pse na Brajdici održana je peta po redu humanitarna akcija riječke udruge Traži se prijatelj i riječkog fotografa, zaljubljenika u podvodnu fotografiju i životinje Petra Fabijana pod nazivom »Morski pas«. Riječ je zapravo o tradicionalnom fotkanju pasa u moru ili oko njega, odnosno svojevrsnoj reviji ljubimaca koji sudjelujući u ovom projektu pomažu napuštenim »prijateljima«, o kojima trenutno skrbi spomenuta organizacija. U znak zahvale na ovo druženje svaki vlasnik dobiva posebnu fotku svojeg četveronošca. Kotizacija za fotkanje iznosila je 35 kuna, sva sredstva od kotizacije odlaze za rad udruge, a uradak se može podići u Foto Kurtiju.


– Jako sam zadovoljan kako se razvija ovaj projekt, jer je svake godine sve više onih koji žele sudjelovati u ovoj našoj priči, rekao nam je Petar Fabijan, koji priznaje da napraviti dobru fotografiju životinje i to u vodi – nije uopće jednostavan posao.


Unatoč raznim rekvizitima – lopti, toboganu – zapravo treba uložiti puno truda i energije da bi se to postiglo jer se neki psi boje njegove opreme, velike foto kamere, ne vole se kupati i slično.




– No ove godine smo mislili i na to pa samo uveli novost, pa moj kolega Ištvan Širola fotografira pse koji su na obali i koji se ne osjećaju sigurnima u moru, veli nam dalje Fabijan.


I u Udruzi su zadovoljni odazivom, već od ranog jutra plaža za pse bila je prepuna pasa koji su se bezbrižno igrali na plaži i brčkali u plićaku, ističući da »Morski pas« uvijek privuče njihove vjerne prijatelje koji su spremni pomoći napuštenim životinjama. Prošle godine na Morskom psu sudjelovalo je 115 pasa, što je dobar rezultat. Nadamo se da će to biti tako i ovog puta, naglasili su u organizaciji koja postoji od 2011. godine.


Među sudionicima koji su jučer čekali svoj prvi profi foto session bio je i maleni maltezer Benjamin, u vlasništvu Tihane Zibar Belašić koji prema njezinim riječima zapravo voli more.


– Ovo je prvi puta da smo ovdje, vidjeli smo oglas, pa smo se odlučili prijaviti. A ujedno i pomažemo, rekla nam je Tihana Zibar Belašić.Svoj red čekao je i maleni Don, koji je jučer bio jako razigran.

– On je još beba, ali smo ga navikli na more. Stoga mislim da neće biti problema s njime – mislim da će uživati u fotkanju. Ovo nam je prvi puta da smo na Morskom psu, jer tek od ove godine i imamo ljubimca, rekao nam je Uiblager.