Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Press kolegij posvećen pripremama za sezonu

Peršić Živadinov: Odlični turistički rezultati na Kvarneru u siječnju

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva
Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2015. u 14:51 2015-02-16T14:51:00+01:00

Kvarner je u siječnju zabilježio odlične rezultate s porastom turističkih dolazaka za 23 posto u odnosu na siječanj prošle godine te porastom noćenja za 29 posto, rekla je direktorica TZ Kvarnera

RIJEKA Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov na redovitoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije objavila je odlične turističke rezultate:– Kvarner je u siječnju zabilježio odlične rezultate s porastom turističkih dolazaka za 23 posto u odnosu na siječanj prošle godine te porastom noćenja za 29 posto. 
Ona ističe kako je rast turističkog prometa zabilježen sa svih najjačih emitivnih tržišta, primjerice talijanskog za čak 44 posto, austrijskog 7 posto, slovenskog 14 posto i njemačkog 16 posto, a znatno je povećan dolazak i turista iz dalekih zemalja poput SAD i Južne Koreje. »Ušli smo u europske rute prekomorskih turista, to je ono što smo željeli«, kazala je direktorica TZ.
Prema podacima za siječanj 2015. hoteli su zabilježili rast od 21 posto popunjenosti, a privatni smještaj još i puno više – 56 posto, što je rezultat razvijanja programa Kvarner Family, ali u prvom redu činjenice da su i hoteli i privatni smještaj otvoreni ove zime mnogo više nego prethodnih godina. 
– Šire se kapaciteti i kvaliteta, ulaže se 250 milijuna kuna ukupno i u Opatiji, Lošinju, Crikvenici, i sve to daje rezultate – rekao je župan Zlatko Komadina. Ističe da su povodom Riječkog karnevala bili popunjeni ne samo riječki, već i opatijski hoteli te je ideja da se i predsezoni i posezoni razvija po barem jedna velika manifestacija u regiji mjesečno.
Kako je najavljeno, turistički potencijali Kvarnera bit će predstavljeni na turističkom sajmu u Muenchenu, koji se održava ovaj tjedan, a nakon toga i na sajmovima u Berlinu, Moskvi i Beču. U Bavarskoj će delegaciju PGŽ primiti i bavarska vlada s kojom će se razgovarati o razvijanju ruralnog turizma, te će biti prisutni i turistički djelatnosti Gorskog kotara. U Moskvi se održava Medshow – sajam zdravstvenog turizma, koji PGŽ naročito želi razvijati.
Također, uspostavlja se nova avio linija Rijeka-Muenchen koja će voziti tri puta tjedno, a zbog čega su u Turističkoj zajednici Kvarnera uvjereni da će itekako prodonijeti još većim posjetom ionako vjernih Nijemaca iz Bavarske. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prokomentirao je i tvrdnje karlovačkog župana da hrvatska Vlada forsira Platak kao zimski centar, zbog toga što je u Primorsko-goranskoj županiji, dok minorizira centar Bjelolasica.– Vlada je prepoznala Platak kao projekt od strateškog interesa i to na inicijativu Primorsko-goranske županije, kaže Komadina i dodaje da Vlada do sada u Platak nije uložila ni lipe, već su do sada uložena sredstva Županije, bilo izravno, bilo kroz ŽUC, Goranski sportski centar itd. Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju Regionalnog športsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak, a koja uključuje i zahvate poput izgradnje sustava za zasnježivanje, skijaških staza i poligona za daskanje, žičara, građevina ugostiteljsko-turističke namjene, itd.»To što mi želimo od Gorskog kotara i Platka stvoriti centar izletničkog i sportskog turizma Hrvatske mislim da je opravdano. Bit će uređeno još 10 staza i retencija za zalihe vode za zasnježivanje itd.«, rekao je Komadina. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.