Prosvjed ispred Županijskog suda

Pedesetak riječkih prosvjednika protiv pravosudnog kriminala

Slavica Kleva

Prosvjednici ispred Županijskog suda / Snimio Ivica TOMIĆ

Prosvjednici ispred Županijskog suda / Snimio Ivica TOMIĆ

»Hrvatska protiv kriminalnog pravosuđa«, »I 1991. i 2017. godine otimate zakonito vlasništvo«, »Građanima maćeha, kriminalcima sluge«, »DORH – prvo počistite vlastite kriminalce«, »Dijaspora  – protiv kriminalnih sudaca«, samo su neki od transparenata koje su prosvjednici nosili na skupu koji su regularno prijavili  policiji



RIJEKA  Pedesetak prosvjednika u organizaciji Udruge za zaštitu žrtava hrvatskog pravosuđa Veronika Vera iz Zagreba i Pokreta otpora – Riječani protiv korupcije, jučer se okupilo ispred Županijskog suda i javno prosvjedovalo pod nazivom Stop pravosudnom kriminalu.


»Hrvatska protiv kriminalnog pravosuđa«, »I 1991. i 2017. godine otimate zakonito vlasništvo«, »Građanima maćeha, kriminalcima sluge«, »DORH – prvo počistite vlastite kriminalce«, »Dijaspora  – protiv kriminalnih sudaca«, samo su neki od transparenata koje su prosvjednici nosili na skupu koji su regularno prijavili  policiji.



Marin Miočić Stošić, predsjednik udruge Vox podržao je prosvjed noseći transparent »Neovisna sudska pravda – Diktat političke i gospodarske mafije«.




Prosvjednici okupljeni oko riječkog Pokreta također su izvjesili transparente prozivajući uglavnom riječke čelnike pravosuđa, državnog odvjetništva, riječkog USKOK-a i policije, a bilo je i govornika koji su izražavali nezadovoljstvo pravosudnim aparatom, prozivali za korupciju, ali i isticali nedovoljno efikasne zakone.



Jedna od govornica naglasila je kako je Hrvatska 1991. godine bila u ruševinama, a danas je »Hrvatska d.d.«. Druga prosvjednica je, pak, predložila da Slavica Šota iz Riječkog pokreta bude gradonačelnica upravo zbog upornosti u borbi protiv kriminala i korupcije, i kako je naglasila govornica, kojeg ima u svim segmentima društva. 


 


Osim Rijeke, prosvjednici planiraju obići i druge gradove s istim zahtjevima, da se iz sudstva  maknu i procesuiraju svi suci koji zloupotrebljavaju svoju poziciju, traže jasnu odgovornost svakog suca za nezakonite presude i sve slučajeve za koje je nastupila zastara ili su odbačeni radi proceduralnih razloga te traže objavu imovinskih kartica svih sudaca.