Blagdanska trpeza

Pazite što kupujete: “Istarski” janjac na riječku placu stigao iz – Makedonije

Slavica Kleva

Ponuda na riječkoj placi je dobra, ali što će doći do stola diktira novčanik / snimio V. Karuza

Ponuda na riječkoj placi je dobra, ali što će doći do stola diktira novčanik / snimio V. Karuza

Na riječkoj tržnici i u supermarketima dobra je ponuda janjetine, šunki, jaja, kapule i svega onoga što se na uskrsnom stolu može poželjeti, ali treba vrlo pažljivo gledati, posebice kada je o janjetini riječ, što o porijeklu robe piše na deklaracijama sitnim slovima



Ove ćemo godine u uskrsnom tjednu potrošiti oko 1,6 milijardi kuna, izračunali su u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ističući da prosječno hrvatsko kućanstvo u uskrsnom tjednu potroši oko 15 posto više nego u običnom tjednu tijekom godine. Kad je riječ o uskrsnoj potrošnji i blagdanskom stolu, njegov sadržaj HGK prati od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te se dijeli u tri kategorije: skromniji, srednji i bogati. Razlika je tih triju košarica u vrsti, ali i cijeni glavnih namirnica u njoj. Tako se procjenjuje da će skromnija košarica ove godine stajati oko 550 kuna, srednja oko 1.000 kuna, a bogata 1.500 kuna, procjenjuju u HGK-u.


– Svake godine sve manje trošimo i blagdanski stol nam je sve skromniji – kažu Riječani, i oni koje smo sreli na glavnoj riječkoj placi, ali i oni u supermarketima koji su stajali pred blagajnama, neki s punim kolicima namirnica, a neki tek sa skromnom vrećicom koja stane u ruku i u kojoj je malo kapulice, deset jaja, pinca, ona najjeftinija što se prodaje po cijeni od oko 10 kuna…



Stari krumpir je »out«, iako izradu njoka ne može zamijeniti mladi. Na riječkoj placi uglavnom se trenutno nudi ciparski i egipatski, domaćeg, hrvatskog mladog krumpira još uvijek ima u vrlo malim količinama, a prvi će stići iz Istre, okolice Pazina i Dalmacije, iz okolice Zadra. Cijena ciparskom je 10 kuna, egipatskom nešto manja, između 6 i 8 kuna, ali čujemo od prodavača da je ciparski daleko kvalitetniji i ukusniji. Mladi krumpir smo u Lidlu našli po devet kuna, podrijetlom iz Cipra, a u Konzumu je egipatski po pet kuna za kilogram.





Janjetina i šunka


Jedna od namirnica koja će se naći na mnogim stolovima je janjetina. Neće je baš svi s kojima smo razgovarali imati na stolu, ali većina kaže da hoće, zbog tradicije. Peka, ražanj, pećnica, janjeća juha – po volji, a i ponuda ove popularne uskrsne namirnice je vrlo bogata. Janjetina, s deklaracijom »domaća«, stigla je u Plodine i u Billu i cijena joj je 50 kuna po kilogramu, dok se na placi može naći janjetine s upisanim različitim mjestom »rođenja«: Cres, Istra, Krk, Lika, Sveti Ivan Zelina, Podvelebit, ali i – Makedonija.


Da treba dobro paziti što se kupuje i čitati ono što sitnim slovima piše na deklaraciji, uvjerili smo se na jednom prodajnom mjestu gdje je prodavačica, na pitanje o porijeklu janjetine koju prodaje, kao iz topa odgovorila da je – iz Istre. No, ne budi lijen, uložili smo napor i pročitali deklaraciju koja je visila na janjećem vratu i pronašli, napisano sitnim slovima, da je zemlja porijekla janjetine – Makedonija.


Cijene janjetine na riječkoj tržnici kreću se inače od 69,90 kuna pa do 75 kuna za kilogram. Tako smo u mesnici »Slivnica« Ante Ćurkovića pronašli istarsku janjetinu po cijeni od 74,90 kuna, u »Boškarinu« također je janjetina iz Istre, a cijena joj je 75 kuna, u mesnici »Smrekar« velebitska ima cijenu od 74 kune, mesnica »Dalmacija« nudi krčku janjetinu također po 74 kune, mesnica »Damjan« janjetinu iz Svetog Ivana Zeline, proizvođača Martinjak, s istaknutom deklaracijom datuma klanja i rokom upotrebe, cijeni 72,90 kuna po kilogramu, a u mesnici VIMIS janjetina iz Like je po 69,90 kuna.



Svježi hren je gotovo na svim mjestima oko 50 kuna za kilogram. Prodavačica s Pašca koja prodaje vlastiti hren, kaže da je najbolji sitno nariban, pomiješan s malo kiselog vrhnja, tek toliko da ubije ljutinu. Druga prodavačica nudi isti savjet, ali s dodatkom naribane jabuke. Hrena ima i s Kukuljanova, ali i s veletržnice.



Nezaobilazna na uskrsnom stolu je i šunka. Mesnica VIMIS ima izvrsnu ponudu rolane šunke u mreži po cijeni od 38 kuna hrvatskog porijekla, rolane šunke po 33 kune iz uvoza, te kuhane šunke po 60 kuna. U Spizi se, pak, rolana lopatica nudi po 29,99 kuna, kuhana šunka po 54,99, a ako želite rezanu, onda je deset kuna skuplja, ali odličnog izgleda, proizvođača s Kukuljanova. Šunke iz vlastite proizvodnje s Kastva nudi »Boškarin«, i to po cijeni od 35 kuna po kilogramu, a u mesnici »Smrekar« šunka podrijetlom ispod Velebita ima cijenu od 50 kuna. Prodajno mjesto »Pivac« pak nudi šunku po 59,90 kuna iz Makedonije.


U supermarketima, primjerice, kilogram šunke (ne govorimo o jeftinijoj rolanoj lopatici) ima različite cijene – u Lidlu je 30, u Konzumu 37 kuna, a u Plodinama 40 kuna.



Neki će Riječani za Uskrs s obitelji na ručak u restoran, drugi su se ipak odlučili za nešto jeftiniju, ali i blagdanu primjereniju varijantu u kućnom ambijentu. Ana Fabijan, koju smo zatekli na riječkoj placi gdje, kaže, obožava kupovati, a ima trenutno i nešto više vremena i svakodnevno je u »điru« placom, odlučila se za obiteljsko okupljanje oko stola.


– Uskrs je vrijeme da se pogledamo i zagrlimo svoje bližnje. Uopće blagdanski stol ne mora biti bogat, a i ne moramo se prejedati, ionako sve počinje i završava s bliskima s kojima se podružiš i nasmiješ – kaže Ana Fabijan koju smo na trenutak prekinuli u kupovini miješane salate.



Jaja i luk


Uz šunku, i jaja na riječkoj placi ima uistinu u izobilju, od onih podrijetlom iz Poljske, do domaćih OPG-ovaca. Na prodajnom mjestu u srednjem paviljonu pronašli smo svježa jaja OPG-a Pejaković iz Petrinje. Prodaju se po dvije kune za komad, s deklaracijom na kojoj piše da su »jaja iz otvorenog uzgoja«, istaknutom gramažom između 53 do 63 grama po jajetu i rokom trajanja do 25. travnja, razreda M. Na pitanje što znači oznaka M, prodavačica nam odgovara da je to kategorizacija za mala jaja. Na vanjskom štandu pak, jaja kategorizirana u nama prihvatljiviju i razumljiviju klasifikaciju – XL komad po 1,30, L po 1,20, M po kunu, a S, ili najmanja, imaju cijenu od 0,80 lipa. Svježa, s deklaracijom uvoza iz Poljske, garantirano svježa, a pritom jaja XL klase, gotovo bez iznimke imaju dva žumanjka.


Ova najvažnija uskrsna namirnica u supermarketima ima sličnu cijenu kod svih trgovaca: od 11 do 15 kuna za 10 komada, ovisno o kvaliteti, a svakako je isplativije kupiti pakiranje od 30 jaja, čija cijena se, ovisno o trgovačkom lancu, kreće od 25 do 30 kuna. Jaja su proizvedena u Hrvatskoj, izuzev dijela asortimana u Konzumu koji prodaje pakiranje od 10 jaja iz Italije po 13 kuna. Deset jaja u Billi košta devet kuna, u Plodinama je 15.



Nezaobilazne pince na riječkoj placi nude se u nekoliko veličina: mala od sto grama, srednja od 250 grama i velika od pola kilograma. U pekari Lišćevica cijene su 6 kuna za onu od sto grama, srednju treba platiti 12, a najveća je 20 kuna. U pekari »Jagoda«, koja ujedno prodaje debele i tanke kore te rezance za juhu, pinca od 250 grama ima cijenu od 12 kuna. Pinca od 250 grama u pekari Zef Sokol u prvom paviljonu prodaje se po 14 kuna, dok je velika 19 kuna, a pekara Marcipan nudi veliku za 20 kuna.



Na riječkoj placi dobra je ponuda i luka. Mladi luk, ljutika i srebrenac imaju gotovo ujednačenu cijenu na svim prodajnim štandovima. Vezica ljutike je pet kuna, kilogram 25 kuna. Pitamo u čemu je razlika i dobivamo odgovor da prodaja na kilogram ne uključuje čišćenje i odvajanje onih prvih listova, a i perca ne režu. Slatki srebrenac također je 20 kuna po kilogramu, »mac« od 25 dekagrama pet kuna.


Kada je o supermarketima riječ, u Konzumu nude hrvatsku mladu kapulicu po četiri kune, a u Lidlu makedonsku po šest kuna za »mac«. Kilogram mladog krumpira u Plodinama je četiri kune, a vezica od 100 grama mlade kapule kunu.


Kakva će na kraju biti košarica Riječana – skromnija, srednja ili bogata, presudit će svakako debljina novčanika. U HGK-u kažu da bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadržava skuplju ribu i meso, kao što su bakalar, šunka i janjetina, a srednja sadržava oslić, rolanu šunku i odojak. U skromnijoj košarici to zamjenjuju jeftinije namirnice kao što su srdele i svinjska lopatica. U bogatoj i srednjoj košarici za juhu će se naći junetina, a u skromnoj piletina ili mlada kokoš, objašnjavaju iz HGK-a.


Slastica, grickalica i pića bit će samo u bogatoj, i tek u manjoj mjeri u srednjoj potrošačkoj košarici, dok je u siromašnoj izostavljena jer je riječ, barem tako kažu u HGK-u, o – luksuznim proizvodima.