Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
11. prosinca 2019.
Blagdanska trpeza

Pazite što kupujete: "Istarski" janjac na riječku placu stigao iz - Makedonije

Ponuda na riječkoj placi je dobra, ali što će doći do stola diktira novčanik / snimio V. Karuza
Ponuda na riječkoj placi je dobra, ali što će doći do stola diktira novčanik / snimio V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2017. u 15:14 2017-04-14T15:14:00+02:00

Na riječkoj tržnici i u supermarketima dobra je ponuda janjetine, šunki, jaja, kapule i svega onoga što se na uskrsnom stolu može poželjeti, ali treba vrlo pažljivo gledati, posebice kada je o janjetini riječ, što o porijeklu robe piše na deklaracijama sitnim slovima

Ove ćemo godine u uskrsnom tjednu potrošiti oko 1,6 milijardi kuna, izračunali su u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ističući da prosječno hrvatsko kućanstvo u uskrsnom tjednu potroši oko 15 posto više nego u običnom tjednu tijekom godine. Kad je riječ o uskrsnoj potrošnji i blagdanskom stolu, njegov sadržaj HGK prati od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te se dijeli u tri kategorije: skromniji, srednji i bogati. Razlika je tih triju košarica u vrsti, ali i cijeni glavnih namirnica u njoj. Tako se procjenjuje da će skromnija košarica ove godine stajati oko 550 kuna, srednja oko 1.000 kuna, a bogata 1.500 kuna, procjenjuju u HGK-u.

– Svake godine sve manje trošimo i blagdanski stol nam je sve skromniji – kažu Riječani, i oni koje smo sreli na glavnoj riječkoj placi, ali i oni u supermarketima koji su stajali pred blagajnama, neki s punim kolicima namirnica, a neki tek sa skromnom vrećicom koja stane u ruku i u kojoj je malo kapulice, deset jaja, pinca, ona najjeftinija što se prodaje po cijeni od oko 10 kuna...

Egipatski krumpir jeftiniji, ali i manje ukusan

Stari krumpir je »out«, iako izradu njoka ne može zamijeniti mladi. Na riječkoj placi uglavnom se trenutno nudi ciparski i egipatski, domaćeg, hrvatskog mladog krumpira još uvijek ima u vrlo malim količinama, a prvi će stići iz Istre, okolice Pazina i Dalmacije, iz okolice Zadra. Cijena ciparskom je 10 kuna, egipatskom nešto manja, između 6 i 8 kuna, ali čujemo od prodavača da je ciparski daleko kvalitetniji i ukusniji. Mladi krumpir smo u Lidlu našli po devet kuna, podrijetlom iz Cipra, a u Konzumu je egipatski po pet kuna za kilogram.

Janjetina i šunka

Jedna od namirnica koja će se naći na mnogim stolovima je janjetina. Neće je baš svi s kojima smo razgovarali imati na stolu, ali većina kaže da hoće, zbog tradicije. Peka, ražanj, pećnica, janjeća juha – po volji, a i ponuda ove popularne uskrsne namirnice je vrlo bogata. Janjetina, s deklaracijom »domaća«, stigla je u Plodine i u Billu i cijena joj je 50 kuna po kilogramu, dok se na placi može naći janjetine s upisanim različitim mjestom »rođenja«: Cres, Istra, Krk, Lika, Sveti Ivan Zelina, Podvelebit, ali i – Makedonija.

Da treba dobro paziti što se kupuje i čitati ono što sitnim slovima piše na deklaraciji, uvjerili smo se na jednom prodajnom mjestu gdje je prodavačica, na pitanje o porijeklu janjetine koju prodaje, kao iz topa odgovorila da je – iz Istre. No, ne budi lijen, uložili smo napor i pročitali deklaraciju koja je visila na janjećem vratu i pronašli, napisano sitnim slovima, da je zemlja porijekla janjetine – Makedonija.

Cijene janjetine na riječkoj tržnici kreću se inače od 69,90 kuna pa do 75 kuna za kilogram. Tako smo u mesnici »Slivnica« Ante Ćurkovića pronašli istarsku janjetinu po cijeni od 74,90 kuna, u »Boškarinu« također je janjetina iz Istre, a cijena joj je 75 kuna, u mesnici »Smrekar« velebitska ima cijenu od 74 kune, mesnica »Dalmacija« nudi krčku janjetinu također po 74 kune, mesnica »Damjan« janjetinu iz Svetog Ivana Zeline, proizvođača Martinjak, s istaknutom deklaracijom datuma klanja i rokom upotrebe, cijeni 72,90 kuna po kilogramu, a u mesnici VIMIS janjetina iz Like je po 69,90 kuna.

Hren najbolji s malo vrhnja i naribane jabuke

Svježi hren je gotovo na svim mjestima oko 50 kuna za kilogram. Prodavačica s Pašca koja prodaje vlastiti hren, kaže da je najbolji sitno nariban, pomiješan s malo kiselog vrhnja, tek toliko da ubije ljutinu. Druga prodavačica nudi isti savjet, ali s dodatkom naribane jabuke. Hrena ima i s Kukuljanova, ali i s veletržnice.

Nezaobilazna na uskrsnom stolu je i šunka. Mesnica VIMIS ima izvrsnu ponudu rolane šunke u mreži po cijeni od 38 kuna hrvatskog porijekla, rolane šunke po 33 kune iz uvoza, te kuhane šunke po 60 kuna. U Spizi se, pak, rolana lopatica nudi po 29,99 kuna, kuhana šunka po 54,99, a ako želite rezanu, onda je deset kuna skuplja, ali odličnog izgleda, proizvođača s Kukuljanova. Šunke iz vlastite proizvodnje s Kastva nudi »Boškarin«, i to po cijeni od 35 kuna po kilogramu, a u mesnici »Smrekar« šunka podrijetlom ispod Velebita ima cijenu od 50 kuna. Prodajno mjesto »Pivac« pak nudi šunku po 59,90 kuna iz Makedonije.

U supermarketima, primjerice, kilogram šunke (ne govorimo o jeftinijoj rolanoj lopatici) ima različite cijene – u Lidlu je 30, u Konzumu 37 kuna, a u Plodinama 40 kuna.

Važno je da je obitelj zajedno za stolom

Neki će Riječani za Uskrs s obitelji na ručak u restoran, drugi su se ipak odlučili za nešto jeftiniju, ali i blagdanu primjereniju varijantu u kućnom ambijentu. Ana Fabijan, koju smo zatekli na riječkoj placi gdje, kaže, obožava kupovati, a ima trenutno i nešto više vremena i svakodnevno je u »điru« placom, odlučila se za obiteljsko okupljanje oko stola.

– Uskrs je vrijeme da se pogledamo i zagrlimo svoje bližnje. Uopće blagdanski stol ne mora biti bogat, a i ne moramo se prejedati, ionako sve počinje i završava s bliskima s kojima se podružiš i nasmiješ – kaže Ana Fabijan koju smo na trenutak prekinuli u kupovini miješane salate.

Jaja i luk

Uz šunku, i jaja na riječkoj placi ima uistinu u izobilju, od onih podrijetlom iz Poljske, do domaćih OPG-ovaca. Na prodajnom mjestu u srednjem paviljonu pronašli smo svježa jaja OPG-a Pejaković iz Petrinje. Prodaju se po dvije kune za komad, s deklaracijom na kojoj piše da su »jaja iz otvorenog uzgoja«, istaknutom gramažom između 53 do 63 grama po jajetu i rokom trajanja do 25. travnja, razreda M. Na pitanje što znači oznaka M, prodavačica nam odgovara da je to kategorizacija za mala jaja. Na vanjskom štandu pak, jaja kategorizirana u nama prihvatljiviju i razumljiviju klasifikaciju – XL komad po 1,30, L po 1,20, M po kunu, a S, ili najmanja, imaju cijenu od 0,80 lipa. Svježa, s deklaracijom uvoza iz Poljske, garantirano svježa, a pritom jaja XL klase, gotovo bez iznimke imaju dva žumanjka.

Ova najvažnija uskrsna namirnica u supermarketima ima sličnu cijenu kod svih trgovaca: od 11 do 15 kuna za 10 komada, ovisno o kvaliteti, a svakako je isplativije kupiti pakiranje od 30 jaja, čija cijena se, ovisno o trgovačkom lancu, kreće od 25 do 30 kuna. Jaja su proizvedena u Hrvatskoj, izuzev dijela asortimana u Konzumu koji prodaje pakiranje od 10 jaja iz Italije po 13 kuna. Deset jaja u Billi košta devet kuna, u Plodinama je 15.

Najskuplje pince 20 kuna

Nezaobilazne pince na riječkoj placi nude se u nekoliko veličina: mala od sto grama, srednja od 250 grama i velika od pola kilograma. U pekari Lišćevica cijene su 6 kuna za onu od sto grama, srednju treba platiti 12, a najveća je 20 kuna. U pekari »Jagoda«, koja ujedno prodaje debele i tanke kore te rezance za juhu, pinca od 250 grama ima cijenu od 12 kuna. Pinca od 250 grama u pekari Zef Sokol u prvom paviljonu prodaje se po 14 kuna, dok je velika 19 kuna, a pekara Marcipan nudi veliku za 20 kuna.

Na riječkoj placi dobra je ponuda i luka. Mladi luk, ljutika i srebrenac imaju gotovo ujednačenu cijenu na svim prodajnim štandovima. Vezica ljutike je pet kuna, kilogram 25 kuna. Pitamo u čemu je razlika i dobivamo odgovor da prodaja na kilogram ne uključuje čišćenje i odvajanje onih prvih listova, a i perca ne režu. Slatki srebrenac također je 20 kuna po kilogramu, »mac« od 25 dekagrama pet kuna.

Kada je o supermarketima riječ, u Konzumu nude hrvatsku mladu kapulicu po četiri kune, a u Lidlu makedonsku po šest kuna za »mac«. Kilogram mladog krumpira u Plodinama je četiri kune, a vezica od 100 grama mlade kapule kunu.

Kakva će na kraju biti košarica Riječana – skromnija, srednja ili bogata, presudit će svakako debljina novčanika. U HGK-u kažu da bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadržava skuplju ribu i meso, kao što su bakalar, šunka i janjetina, a srednja sadržava oslić, rolanu šunku i odojak. U skromnijoj košarici to zamjenjuju jeftinije namirnice kao što su srdele i svinjska lopatica. U bogatoj i srednjoj košarici za juhu će se naći junetina, a u skromnoj piletina ili mlada kokoš, objašnjavaju iz HGK-a.

Slastica, grickalica i pića bit će samo u bogatoj, i tek u manjoj mjeri u srednjoj potrošačkoj košarici, dok je u siromašnoj izostavljena jer je riječ, barem tako kažu u HGK-u, o – luksuznim proizvodima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.