Zapadna točka Rijeke

Pavlovac riječki Beverly Hills

Davor Žic

Na samom početku smjestila se luksuzna kuća Damira Miškovića, u blizini je obiteljsko gnijezdo savio Željko Miljanić, nekretnine u susjedstvu imaju i Nevenko Turković i Fadil Ibrišagić, a stiže i Predrag Sloboda 



Uska uličica prolazi pokraj gumiservisa i penje se strmim i zavojitim putem visoko u brdo, prema zelenim šumama što su se nadvile nad Pavlovcem, vijugajući između ograđenih dvorišta i obiteljskih kuća. Široka je tek nekoliko metara, i tek u rijetkim dionicama ostavlja dovoljno prostora da se mimoiđu dva automobila, stoga je teško vjerovati da njome prometuju skupocjeni automobili marki kao što su Bentley i Ferrari, svojim moćnim mašinama s lakoćom savladavajući oštre strmine. Naime, ova uska uličica koja predstavlja teritorijalnu crtu razgraničenja između Grada Rijeke i Općine Matulji zapravo je centralna prometnica u naselju koje je posljednjih godina doživjelo strašnu ekspanziju i u kojem su svoje mjesto pronašli pripadnici nove riječke imućne elite, što mu je priskrbilo nadimak »matuljsko-riječkog Beverly Hillsa«.


   Miškovićevi dvori


Na samom njenom početku, na mjestu koje predstavlja najzapadniju točku Grada Rijeke, smjestila se velika i luksuzna kuća opasana visokim zidom i raskošnom okućnicom, u vlasništvu Damira Miškovića, predsjednika NK Rijeke i poslovnog suradnika naftnog magnata Gabriellea Volpija, a prema informacijama koje smo doznali od susjeda, čini se da u blizinu stiže i drugi Volpijev bliski kolega, predsjednik vaterpolskoga kluba »Primorje« i Hrvatskog vaterpolskog saveza Predrag Sloboda.


  Mišković rijetko svraća u svoje dvore na matuljsko-riječkoj granici, nešto češće to čine članovi njegove obitelji, no najčešće kućom »vladaju« kućepazitelji, čistačice i ostali radnici zaduženi za njeno održavanje.


   Privlačne nekretnine




No, u ovim krajevima zato puno češće boravi stomatolog Željko Miljanić, direktor i većinski vlasnik Ridenta, specijalističke stomatološke poliklinike koja je u prošloj godini imala 82 milijuna kuna prihoda. On je svoje luksuzno obiteljsko gnijezdo, popločeno kamenom i ostakljeno velikim staklenim stijenama, savio na samom kraju jednog od »slijepih crijeva« ulice koja se razgranala brdašcem s kojeg se pruža izvrstan pogled na Kvarnerski zaljev.


  Nešto manje upečatljive, ali ipak impresivne i vrlo privlačne nekretnine u susjedstvu su podigla i neka druga poznata imena – Nevenko Turković, vlasnik ugostiteljskog objekta Putnik na Žabici ili vlasnik stomatološke ordinacije Maxima Dent Fadil Ibrišagić, a za očekivati je da će se ovo društvo u skoroj budućnosti i uvećati jer je u tijeku gradnja pola tuceta novih urbanih vila i stambenih zgrada.


  Na prvi pogled, ovaj kraj doista ne izgleda kao elitno naselje – prometnih problema je puno, ulice su uske i strme i nemaju trotoare, smješteno je pomalo izvan ruke, nema nikakvog sadržaja poput trgovina, parkova ili dječjih igrališta, okoliš je često neuređen…


  No, jedna od stanovnica otkrila nam je zbog čega je upravo ova lokacija između Matulja, Rijeke i Opatije idealno mjesto za život.


  – Ovdje je doista predivno, imamo svoj mir i ne bismo se ni za koje novce odselili. Iznad nas je zeleni pojas, gusta šuma proteže se na samo par koraka od ovih kuća i pruža puno prostora za šetnju i opuštanje u prirodi, a ispod nas pruža se fantastičan pogled u bilo koje doba dana: u zoru uživamo u plavetnilu neba i mora načičkanog surferima u prelučkom akvatoriju, u suton se oko nas razliju predivne boje zalaska sunca, a noću gledamo čisto i zvjezdano nebo – kazala je.


   Nove vile


Novi bogataški raj na obroncima iznad Preluka dodatno se širi. Nešto niže i zapadnije, na opatijskom teritoriju, smjestila se modernistička kuća s potpisom Idisa Turata, Nest and Cave House, za koju je riječki arhitekt osvojio i brojna priznanja.


  Na prostoru ispod zapuštenog hotela Panorama, uz cestu prema Voloskom, planirana je gradnja novih urbanih vila, pa se čini da će se popis stanovnika ovog lokalnog »Beverly Hillsa« uskoro popuniti još pokojim zvučnim imenom.