Izložba

Panoe na Korzu krase nove fotografije: Razvoj riječke tehničke kulture

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Premda je zbog loše vremenske prognoze za neki idući sunčaniji dan odgođen Dan tehničke kulture na Korzu, održan je jedan od pratećih programa: otvorenje izložbe o počecima tehničke kulture u Rijeci i na Sušaku, postavljene na gradskim panoima ispred Robne kuće Korzo. Izložba dokumentarnim fotografijama prati razvoj riječke tehničke kulture od 1947. godine pa do osamdesetih godina prošlog stoljeća, a šetači Korzom moći će sve do 24. svibnja razgledati čime su se bavili riječki modelari, jedriličari, raketaši, zrakoplovci, ronioci, astronomi i brojni drugi zanesenjaci u razne segmente tehničke kulture. Značaj izložbe prepoznali su i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) Ivan Vlainić, kao i potpredsjednik HZTK dr. Ante Markotić, koji je od osnivanja pa sve donedavno bio na čelu Zajednice.


– HZTK ove godine slavi 70 godina rada, a okuplja vrlo organiziranu skupinu entuzijasta koji se bave održavanjem i razvojem tehničke kulture u svim njenim granama. Rijeka je svakako jedna od perjanica hrvatskog tehničkog stvaralaštva i inovatorstva, a na ovoj izložbi bit će moguće vidjeti dio baštine ovdašnje tehničke kulture, koju su stvarali brojni vrijedni volonteri, rekao je Vlainić.


Ante Markotić slaže se da Rijeka ima jednu od stožernih organizacija tehničke kulture u Hrvatskoj.




– Čak 25 posto učenika želi se uključiti u programe tehničke kulture, što im nije omogućeno unutar školskog sustava pa tu uskaču naše organizacije. Zajednica tehničke kulture Rijeka u tom smislu jedna je od stožernih organizacija, omogućujući mladima da se kvalitetno uključe u jedan od segmenata tehničke kulture, reći će Markotić.


Pročelnik gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu Igor Načinović ocijenio je da je izložba namijenjena svim generacijama: oni stariji sigurno će se prepoznati na jednoj od fotografija, dok će oni mlađi dobiti priliku upoznati se s aktivnostima i poviješću riječke tehničke kulture.


Tajnik ZTK Rijeka Kazimir Mihić zadovoljan je što su okupljeni pohvalili ideju i realizaciju izložbe, dok dopredsjednik ZTK Rijeka dr. Ivan Uroda najavljuje da će 70. obljetnica tehničke kulture u Hrvatskoj, uz Dan tehničke kulture na Korzu, do kraja godine biti obilježena dodatnim događanjima.


Organizaciju potpisuju Zajednica tehničke kulture Rijeka i njezine članice. O novom datumu održavanja Dana tehničke kulture na Korzu, pravog Festivala tehničke kulture na kojem posljednjih godina brojne članice ZTK Rijeka atraktivnim demonstracijama prezentiraju svoj rad i aktivnosti, pravovremeno će obavijestiti iz Zajednice tehničke kulture Rijeka.