Novi koncept

Pametni grad Kastav: ‘Privlačimo mlade obitelji i investitore’

Andrea Bralić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Kastav stvara pozitivno poduzetničko okruženje što je preduvjet rasta konkurentnosti te gospodarskog i društvenog razvoja koji bi trebali slijediti svi gradovi i općine u PGŽ-u, rečeno je jučer



KASTAV Ravnatelj Javne ustanove Regionalne razvojne agencije PGŽ-a Vedran Kružić i gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac potpisali su Sporazum o suradnji na pripremi i razvoju koncepta »Kastav – pametni grad« kroz brojne projekte među kojima su svakako najvažniji implementacija strategije »Kastav pametni grad – strategija 2017. – 2020.«, razvoj i implementacija projekta Kastavske gradske aplikacije te projekt pametne javne rasvjete.


Napravljen iskorak


Kastav je napravio iskorak u smjeru razvoja Pametnoga grada i došli smo do trenutka kada nam treba i stručna podrška, kazao je gradonačelnik Mostarac.


– Među našim projektima, istaknuo bih aplikaciju koja neće funkcionirati tako da grad daje informacije građanima, već da građani daju informacije nama. Pokušat ćemo tu uključiti što više članova naše zajednice i komunicirati na dnevnoj razini. Radimo i na osuvremenjavanju internet stranice Grada koja će biti povezana s tom aplikacijom i omogućavati dobivanje svih obrazaca. Pokrenuli smo i suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla gdje bismo telekomunikacijskim putovima trebali dobiti podatke o svim posjetiteljima, dolascima, migracijama na području Grada kako bismo znali usmjeravati projekte.




POS-ovi stanovi također doživljaju nekakve promjene jer ne rješavaju na najbolji način probleme koje imamo, pa želimo napraviti pravo pametno naselje, komunalno opremljeno sa svom infrastrukturom za moderan mladi život kakav u Kastvu najviše želimo.


Tu je i rekonstrukcija javne rasvjete i krećemo s pilot-projektom sportske zone gdje će rasvjeta biti opremljena senzorima kvalitete zraka, bežičnim internetom i videonadzorom, kazao je Mostarac, te najavio još dva projekta na kojima se radi, a to je »cowarking« inkubator u staroj jezgri grada te solarna elektrana na krovu sportske dvorane.


Vedran Kružić je naglasio kako je Grad Kastav jedan od onih gradova koji najozbiljnije shvaćaju važnost primjene pametnih rješenja. 


– Primarna uloga uvođenja inovativnih rješenja usmjerena je prema podizanju kvalitete života, participacije građana i stvaranja čvršće i povezanije zajednice, a Kastav je jedan od vodećih hrvatskih gradova u razvoju koncepta pametnih gradova – istaknuo je Kružić. 


Pozitivno okruženje


– Kastav je prvi mali gradić u Hrvatskoj koji je izglasao i implemnentirao Strategiju razvoja pametnog grada 2017. godine i grad koji zadržava svoje stanovnike, privlači nove obitelji i mlade, privlači investitore i stvara pozitivno poduzetničko okruženje što je preduvjet daljnjeg rasta konkurentnosti te gospodarskog i društvenog razvoja koji bi trebali slijediti svi gradovi i općine u PGŽ-u.


Od prvog dana postojanja razvojne agencije surađujemo s Kastvom na razvoju pametnih rješenja, a pametan i održiv razvoj naselja, sela, gradova i otoka temeljna je pretpostavka razvoja strateškog projekta »PGŽ – pametna regija« koji je postavljen u sam vrh prioriteta agencije – kazao je Kružić dodavši kako mnogi gradovi razvijaju vlastiti smart koncept, no rijetko koji grad ima potencijal kao Kastav da postane – smART.