Obnova barokne palače

‘Palača i muzej na ponos Riječanima’: Radovi na Palači Šećerane napreduju punom parom

Jasmin Đečević

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

U prizemlju zgrade svoje će mjesto naći knjižara sa suvenirnicom, ugostiteljski i turistički sadržaje dok će stalni postav Muzeja grada zauzeti prvi i drugi kat Palače sa stubištem



RIJEKA Radovi na budućem Muzeju grada u prostoru Palače Šećerane u kompleksu Benčić napreduju punom parom i ako sve bude prema planovima do kraja godine jedna od najljepših baroknih palača na istočnoj obali Jadrana bit će spremna za svoj novi život kao reprezentativni kulturno-turistički biser i jedan od ključnih infrastrukturnih objekata projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Bit će to, kako je istaknuto pri obilasku gradilišta u ponedjeljak, »palača i muzej na ponos svih Riječana«, a buka strojeva, prašina, blato, radničke kacige i miris betona koji trenutno nastanjuju taj velebni objekt ustupit će mjesto stalnom postavu Muzeja grada, poslovnim prostorima u prizemlju, suvenirnici, caffe baru i slično.


 Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Radovi na uređenju, koje izvodi slovenska tvrtka VG5 d.o.o., započeli su u proljeće prošle godine, do sada su opsežno izvođeni u unutrašnjosti zgrade, a nedavno su započeli i zahvati na uređenju glavnog pročelja koje gleda na Zvonimirovu ulicu. Radi se o zahtjevnoj rekonstrukciji u sklopu koje su do sada provedeni radovi ojačanja konstrukcije, zamijene dijela međukatne konstrukcije, pripremni instalacijski radovi te priprema za radove na krovu, fasadi i unutarnjem žbukanju.


Projektom obnove bit će zadržani gabariti Palače, njezina konstrukcija i glavni karakter prostora, a uskoro će započeti i restauratorski radovi na stubištu i na zidnim oslikama u velikoj dvorani, sobi s vedutama, lovačkoj sobi i drugim. Restauratorski radovi obuhvatit će, između ostalog, pozlatu listova na stropu stubišta, oblikovanje vijenca stubišta, stupove i zidove stubišta. U sobama će se izvoditi retuš rekonstruiranih dijelova stropa, nedostajućih dijelova zidnog oslika te završno bojanje.


Prema riječima voditelja gradilišta Vladimira Mihalca, trenutno se završavaju najteži i najzahtjevniji radovi na statičkoj sanaciji.


– Postavljanje čeličnih profila koji se ugrađuju kako bi sve bilo statički riješeno je daleko najteži dio radova, time bi se trebali baviti još 15-ak dana, a nakon toga ide »lakši dio« na unutarnjem uređenju, žbukanju, radovi na vanjskoj fasadi, zamjeni stolarije. Dinamika je više nego zadovoljavajuća i moram priznati da imamo odličnu suradnju s investitorom, nadzornicima, konzervatorima… – kaže Mihalac.