Obrat u Kostreni

Pad “vječnog” načelnika i uspon “otpisane”

Barbara Čalušić

Novoj načelnici Mireli Marunić neće biti lako ni u Općinskom vijeću Kostrene gdje je politički omjer snaga još uvijek upitan



KOSTRENA Pobjeda Mirele Marunić nad moćnim Miroslavom Uljanom u drugom krugu utrke za mjesto načelnika Kostrene veliko je iznenađenje ovih lokalnih izbora, ali i kako se sada čini, šansa za početak jedne nove priče u vođenju ove još uvijek prilično bogate općine. Istovremeno, pobjeda Mirele Marunić kraj je jedne druge priče koju su godinama obilježavale javne prozivke i sudske trakavice kao i nemoć pojednica koji zbog moralnih razloga istupa iz sistema koji ga je stvorio. 


 Građanska hrabrost


Naime, nova načelnica Kostrene pobjedom nad Miroslavom Uljanom sebi i cijeloj javnosti dala je katarzičan epilog šestogodišnjeg sukoba sa sada već bivšom vlasti u Kostreni koja ju je zbog javnog ukazivanja na nepravilnosti u Komunalnom društvu Kostrena, gdje je bila direktorica, kaznila otkazom, a Vrhovni sud svojom presudom poništio odluke dvaju sudova koja su u njezinom radnom sporu presudila u njezinu korist. Zbog takve presude Vrhovnog suda koji je njezino javno očitovanje ocijenio kao povredu ugovora o radu, Mirela Marunić je Općini Kostrena dužna isplatiti tridesetak tisuća kuna. To je ujedno i njezin prvi test kao nove načelnice Kostrene. 


  Njezin drugi test su i same nepravilnosti na koje je ukazivala i hoće li krenuti u njihovo rješavanje i tako dokazati svoju vjerodostojnost pred biračima koji su joj ukazali povjerenje. Svoju hrabrost i građansku odgovornost koju je pokazala kao direktorica općinskog komunalca, sada će morati dokazati u puno nezahvalnijoj ulozi načelnice općine u kojoj se mnoge stvari nisu odvijale transparentno.  

  Da joj u toj ulozi neće biti nimalo lako, dokazuje još uvijek upitan omjer snaga u Općinskom vijeću Kostrene. HNS-ovka Mirela Marunić, naime, sa svoja tri vijećnika zasad ima tek javnu potporu HDZ-a koji je na ovim izborima osvojio tri vijećnička mandata. Oporbu tako čine po tri vijećnika iz PGS-a i tri iz SDP-a, dok laburisti – uz Mirelu Marunić i njezin HNS drugi pobjednici lokalnih izbora u Kostreni – drže jedan presudni mandat i zasad joj još nisu dali javni podršku. 


  U novoj oporbi u Kostreni koju sada čine PGS i SDP vjeruju da će laburisti za priklanjanje savezu HNS-a i HDZ-a biti nagrađeni mjestom predsjednika Vijeća. Ako to prihvate, nova kostrenska oporba drži da laburisti zbog pridruživanja HDZ-u na taj način više ne mogu računati na potporu svojih birača u Kostreni. U novoj oporbi također računaju da nova imena koja su dali ovi izbori nisu toliko politički vješta što ih u tako nategnutom sastavu novog Vijeća može dovesti i do prijevremenih izbora.  

Novi projekti




Ipak, najvažniji test Mirele Marunić kao nove načelnice u prvom redu su novi projekti. Upravo se o konkretnim projektima malo govorilo u kampanji HNS-a koja je postala pobjednička ponajprije zbog imena Mirele Marunić kojeg su prepoznali svi oni nezadovoljni vladavinom Miroslava Uljana, a čiji je broj ovaj put prevladao. Činjenica da naselja u najvišim dijelovima Kostrene još uvijek nemaju vode, da dom za starije osobe gotovo dvadeset godina postoji tek kao idejno rješenje te da je prostorno-planska dokumentacija nedovršena i nepotpuna, samo su neki u nizu izazova koji očekuju novu načelnicu. Pritom nije na odmet reći da proračun, koji je još uvijek relativno izdašan, u značajnom dijelu čini komunalna naknada koja se kao takva može koristiti samo za komunalna ulaganja. Ako pak ne uspije dobiti većinu u Vijeću, problem proračuna za šest mjeseci neće biti samo njegovo punjenje i trošenje, već i problem Mirele Marunić i njezinog ostanka na mjestu načelnice Kostrene.