Pohvale Programu Plus KBC-a Rijeka

Pacijenti zadovoljni: Sad se manje čeka i svi su ljubazni

Jelena Sedlak

Subotnja gužva na riječkoj Oftalmologiji / Foto S. JEŽINA

Subotnja gužva na riječkoj Oftalmologiji / Foto S. JEŽINA

U KBC-u Rijeka najviše je skraćeno vrijeme čekanja na UTZ, radiološke, kardiološke i oftalmološke preglede. Te pomake uočili su i svi naši sugovornici – manje se čeka, bolji je tretman, iz bolnice zovu čim se oslobodi koji termin. Istovremeno, medicinsko osoblje odrađuje udarnički posao i primjećuje da više nema olakog propuštanja termina



RIJEKA » Čekate li na pregled u nekoj od 33 hrvatske bolnice, imate priliku skratiti vrijeme čekanja odete li k liječniku u srijedu poslijepodne ili u subotu prijepodne. Od kada je ova inicijativa, koju je pod nazivom Program plus pokrenulo Ministarstvo zdravlja, zaživjela, na listama čekanja u hrvatskim bolnicama broj pacijenata se smanjuje, a čeka se kraće i to, prema nekim procjenama, u prosjeku za oko tjedan dana. Program je, čini se, polučio najviše uspjeha u KBC-u Rijeka, gdje je u tek malo više od tri tjedna obrađeno 1.600 pacijenata više. Nastojanje Ministarstva bilo je da se skrati vrijeme čekanja na zahvate, preglede i dijagnostiku na koje se inače najdulje čeka. U praksi je, međutim, najviše skraćeno vrijeme čekanja na ultrazvučne i radiološke, kardiološke i oftalmološke preglede, dok su čekanja i dalje poduža za operativne zahvate poput ugradnje umjetnog kuka ili koljena, koji koštaju više zbog skupih materijala. Kako je statistika često na staklenim nogama, odlučili smo na licu mjesta, u KBC-u Rijeka, provjeriti koliko su dva dodatna termina, srijedom poslijepodne i subotom prijepodne, pomogla da se smanje liste čekanja i koliko je to obradovalo pacijente.



Ako bi nam doktor dao više uputnica, i dalje nam treba godina dana da obavimo sve pretrage, rekla nam je Dušica Kailer. Srećom, kaže, kod reumatologa se čekanje smanjilo na 15 dana, što nam je potvrdila i Zdenka Brzović, kojoj je pak glavni problem čekanje na fizijatrijske usluge.





  U srijedu poslijepodne je i na Sušaku i u zgradi riječke bolnice bio jedva pokoji pacijent. Na Klinici za otorinolaringologiju rekli su nam da je to normalno stanje, jer njihove ambulante oduvijek rade i poslijepodne. Zatekli smo pacijenta s Lošinja Vladu Tommasinija, koji se prisjetio da je tu prije 50 godina operirao krajnike, a sada je za operaciju na uhu čekao četiri mjeseca.


  – Nije puno, osoblje je ljubazno, doktori dobri, ali jednako je derutno kao i tada – rekao nam je Tommasini.    

Poziv iz bolnice


Na Klinici za urologiju nije bilo niti jednog pacijenta, a doc. dr. Josip Španjol rekao nam je da na Urologiji nema liste čekanja, jer ima dovoljno ambulanti. Sasvim je druga situacija bila na Zavodu za kardiovaskularne bolesti, gdje se slijeva preko 50 posto svih pacijenata, a kako nam je rekao dr. sc. Tomislav Jakljević, kojeg smo zatekli na poslu, još uvijek su bolesti krvožilja i srca prvi uzrok smrti u Hrvatskoj. Dodao je i kako je rezultat Programa plus po pitanju čekanja na ultrazvuk srca odličan, jer je čekanje na tu pretragu skraćeno s pola godine na 2 mjeseca. Naravno, odmah smo provjerili i kod pacijenata.


  – Supruga je čekala na ultrazvuk srca tri mjeseca, a trebala je čekati pet mjeseci, ali su je iz bolnice nazvali da dođe ranije. Da, popravljaju se, rekao nam je Marijan Babić, koji je i sam već godinama ovdašnji pacijent, s ugrađenim »pejsmejkerom«.



Prof. dr. Luka Zaputović ističe potrebu brige o vlastitom zdravlju, pa navodi pušenje kao glavni problem velikog broja oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.   – Pušenje je veliko zlo, a drugi rizični čimbenik bolesti srca je povišeni tlak, zbog neadekvatne prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti, te povišeni kolesterol. U Hrvatskoj se smanjuje smrtnost od srčanih bolesti zahvaljujući hrvatskoj kardiologiji i hitnoj koronarnoj intervenciji, ali i ljudi bi se trebali pobrinuti za svoje zdravlje – kaže dr. Zaputović.


  U subotu ujutro na Zavodu za kardiovaskularne bolesti također smo zatekli najveću gužvu. Zatekli smo i pročelnika Zavoda, prof. dr. Luku Zaputovića, koji nam je rekao da će tijekom dana biti pregledano 28 pacijenata što je, kaže, udarnički posao.


  – Liste čekanja smo na ovaj način uspjeli trostruko smanjiti, pa se nadamo da ih do ljeta više neće ni biti, barem što se tiče ultrazvuka srca. Idealno bi bilo da se ova pretraga radi odmah, kako i kome se indicira, što se nadamo do tada postići – rekao nam je dr. Zaputović.    

Bolji tretman


Da je ovu pretragu potrebno što prije obaviti i smanjiti čekanje na minimum, uvjerili smo se i kod dvije dežurne liječnice, dr. Teodore Zaninović Jurjević i dr. Željke Diklić, koje će u subotnje jutro pregledati svaka po 14 pacijenata.


  – Jučer su mi telefonirali da dođem danas, jer su bili prebukirani, govori jedna od tih pacijentica, Kata Henc, koja već tri godine ima »pejsmejker« i zna što znači obilaziti doktore. – Primjećujem da je bolji tretman sada, svi su ljubazni i svugdje se čeka tek po dva-tri mjeseca – dodaje.


  – Pa vidim razliku, kaže i Marija Turk, koja već godinama ide s rođakom Katom Henc »po doktorima«. – Sad je to puno jednostavnije, jer kad vas naruče za artritis na primjer, nema više puno čekanja. Prije se na Reumatologiji čekalo po cijeli dan, sad je to puno bolje – dodajeTurk.


  I na rendgenološkim i sličnim pretragama stanje je bolje nego prije. Zatičemo nekoliko pacijenata, među kojima i Slavu Siladić. Čeka na ultrazvučnu pretragu vrata, kaže.


  – Čekam tek 10 dana. Prije se znalo čekati po mjesec dana. Ovo sada je dobro. Istina, da bih napravila sve tražene pretrage, morat ću još i endokrinološke, a tamo se malo duže čeka – govori Siladić.


  Na ovom mjestu se, osim RTG-a i ultrazvuka, radi i magnetna rezonanca te kolonoskopija, a u zadnjih nekoliko subota riješeno je već poprilično pacijenata koji su bili na listama čekanja – kaže nam činovnica Zavoda za radiologiju Edita Tomaić.    

Svaki termin važan


– Telefoniramo zakazanim pacijentima da bismo potvrdili njihov dolazak, pa ako treba i još jednom, jer nam je svaki termin važan. Preko tjedna se zadnji pacijent primi u 21,30, a prije je to bilo 2 sata ranije. I liste čekanja se smanjuju, vjerujemo da ćemo ih do ljeta riješiti. Sve ovisi o aparatima – govori Tomaić.


  Ako su aparati izdržljivi kao i ljudi, problema ne bi trebalo biti, zaključujemo laički. No, nije to sve. Na nekim klinikama čekanje na pregled i obradu ovisi i o troškovima materijala potrebnih za liječenje. Jedna od prebukiranih zbog takvih razloga je i Oftalmologija.


  – Bila sam naručena za listopad, a pozvali su me već danas – zadovoljno komentira Dorina Trbović iz Rupe. Nije jedina, no gužva je u subotnje jutro poveća.


  – Kod nas se za vitalne stvari ne čeka, jer treba gledati na urgentnost. Čeka se za određivanje dioptrije za naočale i za, primjerice, operaciju mrene i to će se sada znatno smanjiti. Telefoniramo ljudima koji su na listi čekanja i očekujemo da će se ona do svibnja znatno smanjiti, rekla nam je dežurna dr. sc. Tea Čaljkušić Mance. Ono što su nam, međutim, rekli svi liječnici s kojima smo se bez najave i dogovora sreli, a tako je bio i zamišljen ovaj obilazak, jest da više nema olakog izostavljanja termina, jer su i pacijenti počeli cijeniti vrijeme posvećeno njima i shvatili da i zdravlje košta.