Festival različitosti

PUN POGODAK Kastavski vrtić djecu uči da prihvaćaju blagdanske običaje drugih naroda

Slavica Kleva

Svojim blagdanskim stolom predstavile su se obitelji iz Filipina, Bugarske, Njemačke, Velike Britanije, Azerbajdžana, Vojvodine, BiH, Italije, Mađarske, delicije koje su ponudili su - planule



Prvi Božićni festival različitosti koji je u sportskoj dvorani organizirao Dječji vrtić Vladimir Nazor u Kastvu bio je pun pogodak! Ne samo da su vrijedne ruke teta marljivo mjesecima zajedno s djecom izrađivale ukrasne predmete kako bi prikupili novac za humanitarne svrhe, a roditelji iz svih krajeva svijeta koji su pronašli u Kastvu svoj dom kuhali i pripremali svoja božićna jela, već su svi zajedno uspjeli prikupiti više od 4 tisuće kuna donacija.


– Ne zadovoljni, nego smo prezadovoljni, kazala nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Helena Ninković Budimlija. Ovo nam je prvi Festival različitosti kojim smo htjeli našoj djeci približiti upravo te različitosti, da djeca od malih nogu prihvaćaju blagdanske običaje drugih naroda, poštuju i uvažavaju svoje vršnjake, kazala nam je ravnateljica. Ni sami se nismo nadali da ćemo uspjeti prikupiti 4.400 kuna koje ćemo uručiti jednoj od obitelji nižeg imovinskog stanja. Roditelji su se doista pokazali velikima, sve smo prodali, a delicije i jela naših roditelja koji dolaze iz svih krajeva svijeta su planula. Pa su se tako mogla kupiti hrana i delicije iz Filipina, Bugarske, Njemačke, Velike Britanije, Azerbajdžana, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, a dakako, bilo je tu i primorskih, domaćih kiflica s domaćun marmeladun, a kao i uvijek i ovaj puta s bakalarom i domaćim delicijama sudjelovali su restorani Kukuriku i Fortica.


Britanka Rebecca Louisa Šalic sa suprugom živi u Kastvu dvije godine, Joseph ima četiri godine i ide u vrtić. »Puno sam zadovoljna, jako dobro je sve, ali puno kiše, kazala nam je nasmiješena Britanka veseleći se što je mogla pokazati umijeće u izradi engleskih kolača. Sindi Bašić pak pripremila je delicije »biko«, ali i plakat na komu je pojasnila što se jede i pije, oblači i kako blaguje za blagdane na Filipinima.




Bugarska »banica« također je planula, Iveta Žunić nam je pojasnila o čemu je riječ. To je omiljeno jelo velikih i malih, a »banica s komadicima sreće« zauzima centralno mjesto na blagdanskom stolu.


– Prema običaju u prošlosti stavljali su se sitni pupoljci od stabla koji su označavali zdravlje, sreću, ljubav, blagostanje, uspjeh i plodnu zemlju. Legenda kaže da komadić sreće koju pronađemo u komadu koji smo odabrali bit će naša sreća u novoj godini. Banica se sastoji od kore za pitu, jaja, feta sira, jogurta, maslaca i mrvu sode bikarbone, otkrila nam je sastojke Iveta Žunić. Bosanske pite »pukle« su odmah, kao i domaće kiflice koje su pripremile Kastavke.


– Gordan Miler pripremio je njemačke »langošice« slatke i slane, objasnivši da je riječ o krumpirima koje se peku u ulju, a potom natrljaju češnjakom uz dodatak kiselog vrhnja. Bilo je tu i »švapskih pita« sa sirom i višnjama, u svakom slučaju, večer za pamćenje u kojoj su se dobro zabavili i djeca i roditelji, a pritom i ostvarili cilj, prikupili novac za one kojima je pomoć potrebna.