''Sve za našu djecu''

PRVI U HRVATSKOJ Učenici s oštećenjima vida OŠ Pećine dobili senzornu sobu zahvaljujući humanitarnoj akciji

Ingrid Šestan Kučić

Sreći nije bilo kraja / Foto M. Gracin

Sreći nije bilo kraja / Foto M. Gracin



RIJEKA U sklopu Odjela za djecu s teškoćama vida Osnovne škole Pećine danas je otvorena senzorna soba, a riječ je o prvoj takvoj sobi u okviru osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj. Za opremanje i uređenje sobe utrošeno je 106 tisuća kuna, a radi se o sredstvima prikupljenim tijekom velike humanitarne akcije »Sve za našu djecu« koju su zajednički organizirali Udruga Riječko srce i Kanal RI. Navodeći kako je pećinska škola dugo maštala upravo o takvom prostoru, ravnateljica Jasna Vukonić Žunič je istaknula da škola nije znala na koji način doći do sobe sve dok nije vidjela natječaj za humanitarnu akciju.


– Iza nas je jedna uspješna godina, jer zgrada je energetski obnovljena, dobili smo novo igralište, izradili smo prvu 3D slikovnicu za slabovidnu djecu te smo sada dobili i senzornu sobu koja za učenike s teškoćama vida predstavlja mjesto opuštanja i vježbanja osjetila. Nedavno smo postali i jedina škola PGŽ-a kojoj je na međunarodnom natječaju odobren projekt »Arheologija bez granica«, a koji ćemo provoditi u suradnji sa školom iz Kidričeva, kazala je ravnateljica.


OŠ Pećine


OŠ Pećine





U poseban Odjel pećinske škole dolazi 17 učenika s teškoćama vida iz cijele županije, a prema riječima defektologinje rehabilitatora Javorke Milković, njima će od sada biti na raspolaganju podne i zidne klavijature te taktilna ploča, kojima će moći sami upravljati i tako vježbati svoja osjetila. Navodeći da je u akciji »Sve za našu djecu« sudjelovao veliki broj volontera, djelatnika škole i roditelja učenika, Vukonić Žunič je naglasila i da se humanitarnoj akciji odazvao veliki broj građana koji su pokazali da Rijeka ima veliko srce. Ujedno se zahvalila i Nikoli Kurtiju koji je školi donirao stroj Brailleovo pismo, a zahvaljujući se Udruzi Riječko srce i Kanalu RI, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zaključio je da je čin otvorenja senzorne sobe dokaz da je humanitarna akcija »Sve za našu djecu« uspjela.


Senzorna soba / Foto M. Gracin


Senzorna soba / Foto M. Gracin