Prirodoslovna i grafička škola

PRVI U HRVATSKOJ U Rijeci četverogodišnji program izobrazbe intermedijskih fotografa

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Intermedijski fotograf je  zanimanje koje ima daleko više doticaja s drugim medijima. Nekada je bila samo tamna komora, a danas je to obrada slike, animacija, grafički dizajn, izrada videa



RIJEKA Prirodoslovna i grafička škola prva je hrvatska škola koja će od iduće školske godine u ponudi programa imati zanimanje intermedijski fotograf. Riječ je o inovativnom četverogodišnjem kurikulumu koji je potekao od dosadašnjeg trogodišnjeg programa za zanimanje fotograf, no kako kaže ravnatelj Radenko Bradić, intermedijski fotograf novi je atraktivni i moderan program koji predstavlja velik iskorak u odnosu na dosadašnji program koji je zapravo bio dio dualnog modela obrazovanja i učenicima je davao tek obrtničko zanimanje.


Veće kvalifikacije


– Intermedijski fotograf moderniziran je program koji je zanimanje fotografa približio multimediji, a pokriva čitav medijski prostor. S novim programom izašli smo iz dualnog sistema, a učenicima se nudi četverogodišnje obrazovanje koje im omogućuje i vertikalnu obrazovnu prohodnost, odnosno nakon mature mogu nastaviti obrazovanje na visokoškolskoj ustanovi, kaže ravnatelj.


U radnoj skupini za izradu novog programa bili su i profesori Prirodoslovne i grafičke škole Borka Širola i Saša Žic koji ističu da je zanimanje fotograf danas daleko više od studijskog snimanja te je to bio glavni poticaj za izradu novog programa sa stjecanjem daleko većih kvalifikacija.




– Inicijativa je krenula iz naše škole, jer fotograf je danas puno više od obrtnika. To je zanimanje koje ima daleko više doticaja s drugim medijima. Nekada je bila samo tamna komora, a danas je to obrada slike, animacija, grafički dizajn, a nerijetko i izrada videa. To zanimanje zahtijeva puno više znanja nego do sada, a novi program daje daleko bolje opće i strukovno znanje, pojašnjava Žic.


Tako će budući fotografi učiti i poslovno komuniciranje, kojim će ovladavati i na engleskom jeziku, stjecat će i poduzetničke vještine, a u sklopu velikog broja izbornih predmeta nudit će im se mogućnost i ovladavanja modnom fotografijom, videoprojektima, ali i filmskom kulturom. U njihovoj će se satnici naći i podvodna fotografija, eksperimentalna, astrofotografija, ali i marketing u fotografiji. Veliki iskorak, dodaje Širola, napravljen je i u praktičnom dijelu nastave koji u satnici zauzima veliki postotak, a najveći dio praktičnog rada odvijat će se u okviru same škole, jer kako pojašnjava ravnatelj, Prirodoslovna i grafička škola ima iznimno kvalitetno opremljen prostor za buduće intermedijske fotografe.


Dodatna oprema


Prema Bradićevim najavama oprema za prvu generaciju intermedijskih fotografa još će stići, jer novi je kurikulum dio projekta Modernizacija strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ukupna je vrijednost projekta gotovo 16 milijuna kuna i u iznosu od 85 posto financira ga Švicarska.



– Škola će biti dodatno opremljena, a upravo zbog opreme i kadrovske kapacitiranosti naša je škola odabrana za eksperimentalnu provedbu novog kurikuluma. Upisna kvota će iznositi 24 mjesta, a vjerujemo da će biti velikog interesa učenika, jer riječ je o zanimljivom zanimanju koje daje velike mogućnosti nakon završetka obrazovanja, jer učenici će biti spremni za svijet rada, ali i za nastavak obrazovanja budu li to htjeli, navodi Bradić.


I dosadašnji trogodišnji program za fotografa, dodaje Žic, uvijek je dobro kotirao kod učenika, a kako je Prirodoslovna i grafička škola jedna od rijetkih ustanova koja obrazuje fotografe u Hrvatskoj, toj školi gravitiraju i učenici izvan granica Primorsko-goranske županije. Prerastanjem trogodišnjeg programa fotograf u četverogodišnji program intermedijskog fotografa ta je škola napustila posljednji trogodišnji program koji je imala u svojoj ponudi.


LGBT slikovnica »Blizanac«


Prvi put ove godine Prirodoslovna i grafička škola organizira i Dane profesionalnog informiranja za upise u prvi razred u okviru kojih će se tijekom cijelog svibnja organizirati predstavljanje škole, njenih obrazovnih programa, strukovnih kabineta, načina rada i posjet nastavi u stručnim praktikumima i laboratorijima, a sve će to voditi učenici i profesori škole. Organizirat će se i razne radionice za posjetitelje, a Dani profesionalnog informiranja bit će realizirani kroz tematske tjedne te je prvi tjedan posvećen kemiji, drugi filmu, fotografiji, grafičkom i web dizajnu, a treći kreativnosti i znanju.


Škola će upriličiti i izložbu radova u Filodrammatici od 14. do 17. svibnja, a izložba će se zatvoriti predstavljanjem LGBT slikovnice »Blizanac« čija je autorica maturantica te škole Marina Gabrić koja je napisala priču i ilustrirala je, kao i opremila, dok je Prirodoslovna i grafička škola tiskala slikovnicu.