Zanimljiv projekt

PRVI U HRVATSKOJ Osam riječkih škola razvijat će kulturu čitanja kroz sportsku lektiru

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Riječki osnovci od jeseni će biti prvi hrvatski učenici koji će na popisu lektire imati i sportsku lektiru. Riječ je o jedinstvenoj sportskoj publikaciji koja je dobila zeleno svjetlo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a djeci će ponuditi razvoj kulture čitanja kroz sportsku tematiku. Uvođenje sportske lektire još je jedan iskorak riječkog obrazovnog sustava i to u okviru jedinstvenog projekta Ri Move koji se eksperimentalno započeo provoditi prošle školske godine među učenicima nižih razreda osnovnih škola, odnosno u okviru programa cjelodnevne nastave i produženog boravka. Najavljujući da će se od nove školske godine u projekt ukupno uključiti osam riječkih škola, Slaviša Bradić iz Riječkog sportskog saveza pojašnjava da se projekt sastoji od brojnih prezentacija sportova i poznatih sportaša te upoznavanja riječkih sportskih objekata, a od rujna i od čitanja lektire.



– Učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola koji se uključe u projekt ponudit će se dva kompleta knjiga koje je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Riječ je o kompletu »Mali sportaši« koji kroz priče iz života upoznaje djecu s raznim sportovima, ali ih uči i toleranciji te kompletu »Olimpijske priče«, a svaka od tih priča je istinita i govori o životima olimpijaca. Ideja je bila zaokružiti priču čitanja i sporta, pojašnjava Bradić.


Dodajući da će se od rujna u projekt uključiti tisuću riječkih osnovaca, Bradić kaže da su temeljni nositelj provođenja aktivnosti RI Mova članice Riječkog sportskog saveza s atletikom, gimnastikom i judom kao bazičnim olimpijskim sportovima za djecu, a tijekom školske godine djeca se upoznaju sa svim grupama sportova koje postoje u Rijeci, kao što su loptački, borilački i vodeni sportovi. Projekt sadrži i druge aktivnosti koje uključuju upoznavanje s kulturnim i humanitarnim aktivnostima, a programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psihosocijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života te ga provode educirani treneri iz svake sportske grane i poznati riječki sportaši.Ri Move je besplatan za sve polaznike jer ga financira Grad Rijeka, a ima i suglasnost Hrvatskog olimpijskog odbora. U program je uključen i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji će za učenike uključene u Ri Move organizirati radionice s ciljem promicanja zdravih prehrambenih navika.