Poziv svima

PROTIV DRASTIČNOG POSKUPLJENJA Bura prosvjedom traži povratak cijena Čistoće na staro

Marinko Glavan

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA – Povratak cijena usluga KD Čistoća na razinu prije 1. rujna zatražit će članovi Nezavisne liste Bura na javnom prosvjedu što će biti održan u Rijeci 10. studenog u 17:30 sati. Predsjednik liste Hrvoje Burić pozvao je sve Riječane da se pridruže prosvjedu, kao i stanovnike okolnih gradova i općina, na čijem području KD Čistoća pruža uslugu odvoza i zbrinjavanja otpada.


Burić je istaknuo kako je drastično poskupljenje odvoza smeća novi udarac na standard građana, ali ne i posljednji.


– Ovo neće biti zadnje poskupljenje odvoza otpada. Uskoro nas očekuje novo, jer cijena zbrinjavanja otpada na Marišćini će rasti, a to će plaćati građani. Imat ćemo grad socijalnih slučajeva, rekao je Burić, dodavši kako ni najavljeni prosvjed neće biti posljednji.


– Bit ćemo dosljedni i nećemo posustati dok se cijena ne vrati na razinu prije poskupljenja, kazao je Burić.Na pitanje kada građani mogu očekivati novo poskupljenje i u kom iznosu, odgovorio je kako raspolaže informacijama da cijena zbrinjavanja u centrima poput Marišćine prelazi iznos od 900 kuna po toni, a EkoPlus sada naplaćuje 750 kuna.

Osvrnuo se i na poslovanje Čistoće, ističući kako je u prošloj godini trošak prijevoza i zbrinjavanja otpada narastao na 26 milijuna kuna, odnosno 16 milijuna više nego godinu ranije.


– Čistoća je prošle godine izdala i zadužnice, kao jamstvo za minus od 12 milijuna kuna na tekućem računu Energa, čime je izložena dodatnom financijskom riziku. Ne slažemo se s takvom financijskom politikom, koja je na tragu financijske politike Grada Rijeke, gdje se ne zna tko, kome i koliko duguje, rekao je Burić. Poskupljenje odvoza otpada posebno ugrožava umirovljenike, kojima je, prema Burićevim riječima, na godišnjoj razini trošak režija povećan za 400 kuna. Umirovljenike je na prosvjed pozvala članica Nezavisne liste Bura Biserka Štefan, poručujući kako je žalosno da su oni jedina politička opcija u gradu koja se osmjelila reći ne novim nametima.– Dođite na prosvjed, mirno i dostojanstveno recite ne, jer u suprotnom nas čekaju nova poskupljenja, kazala je Štefan.