Staroslavenska akademija

PROŠLOST U FOKUSU Daroviti sedmaši tragom Branka Fučića

Mladen Trinajstić

Krčki, kastavski, riječki i kraljevički đaci istražuju bogatu znanstvenu ostavštinu akademika na temu »Branko Fučić (1920. - 1999.) – erudit, pješak, glagoljaš, Bodul i građanin svijeta«



Danas u Krku započeli, već 22. saziv »Male staroslavenske akademije dr. Antun Mahnić« za temu ima izučavanje i upoznavanje bogate znanstvene ostavštine pokojnog akademika Branka Fučića. »Branko Fučić (1920. – 1999.) – erudit, pješak, glagoljaš, Bodul i građanin svijeta« službeni je naziv ovogodišnjeg izdanja tog hvalevrijednog edukativnog projekta krčke osnovnoškolske institucije koji se kroz okupljanje darovitih učenika sedmih razreda s cijelog otoka, ali i njihovih vršnjaka iz kastavske Osnovne škole Milana Brozovića, riječke OŠ Frana Frankovića te OŠ Kraljevica provodi u obliku terenskog rada, predavanja i radionica.


Kroz zajedničko djelovanje »na terenu« osnovci tako dobivaju prigodu stjecati nova znanja, i to ne samo putem niza predavanja, već i kroz intenzivno istraživačko djelovanje na lokalitetima povezanim s temama koje obrađuju. Svoje nove spoznaje, pritom, sedmašice i sedmaši imaju prigodu iskazati i primijeniti i u nekoj od organiziranih tematskih radionica, od povijesne, likovne ili glazbene do glagoljaške, kaligrafske, novinarske ili pak informatičke.


Interdisciplinarnost


Uz brojne gostujuće predavače koji se uvijek iznova rado odazivaju pozivima organizatora ovog programa, u realizaciju programa Male staroslavenske akademije redovito su uključeni i nastavnici povijesti, hrvatskog jezika, likovne i glazbene kulture, informatike te vjeronauka iz svih spomenutih škola. Time se, kažu nam predstavnici krčke OŠ Frana Krste Frankopana, postiže interdisciplinarnost, ali i ispunjavanje zahtjeva suvremenih nastavnih procesa, odnosno modela poučavanja. – Zadaća ovog projekta pokrenutog još davne 1998. godine, produbljena je analiza spoznaja o zavičajnoj povijesti i kulturnoj baštini otoka i njegovog šireg okruženja, i to kao dijela nacionalne, odnosno europske baštine, rekao je, predstavljajući školski projekt, ravnatelj krčke škole Serđo Samblić ne zaboravivši spomenuti da je upravo krčka Mala staroslavenska akademija, kao primjer dobre i poželjne prakse u metodici nastave povijesti, uvrštena u knjigu »Učenik istražitelj prošlosti – novi smjer u nastavi povijesti« dr. Ive Rendića Miočevića.


Terenski rad u Istri




Osim u gradu Krku, u kojem će okupljeni osnovci imati priliku poći Fučićevim tragom, znanstveni doprinos tog velikana ukupnoj kulturnoj i glagoljskoj baštini »akademičari« će dobiti priliku upoznati i na terenskim istraživanjima koja će tijekom ovog tjedna provoditi na području središnje Istre, odnosno u Pazinu, Bermu, Humu i Roču, a sve kako bi učenici što bolje usvojili sadržaje vezane uz znanstveno-istraživačke dosege akademika Fučića. Uz to, dio ovogodišnjeg programa, kao zasebna podtema, bit će posvećen i učiteljici Ankici Kirinčić [1946. – 2019.], pokojnoj osnivačici Male staroslavenske akademije koja je godinama osmišljavala, vodila i moderirala projekt na koji su otočni prosvjetari s razlogom ponosni. Valja spomenuti i to da će, nakon cjelotjednog rada, sudionici i organizatori ovog hvalevrijednog te i izvan otoka prepoznatog odgojno-edukativnog projekta, saziv 22. Male staroslavenske akademije zaključiti završnom svečanošću. Tako će u večernjim satima petka u predvorju krčke škole biti upriličeno završno izlaganje učeničkih radova, a zajedno s njim i prigodno predstavljanje rada svih radionica, uz svečanu podjelu diploma i zahvalnica svim sudionicima.